Nem csupán hihetetlenül gyors, sziporkázó humoráról és fergeteges poénjairól híresült el Bob Hope, vagy arról, hogy a szórakoztatóipar szinte minden ágában elképesztő sikerekre tett szert, legyen az musical, film, tévéműsorok vagy rádió. Hanem arról is, hogy évtizedeken keresztül utazott fáradhatatlanul a világban azért, hogy az amerikai hadsereg csapatait szórakoztassa, sokszor akár életveszélyes körülmények között is. Ez a felület túl kevés lenne ahhoz, hogy átfogó képet nyújthassak a komédia egyik legnagyobb rocksztárjától, így kénytelen leszek életének tíz legelképesztőbb történetére, és tíz legütősebb dumájára szorítkozni:

1. „Hatan voltunk testvérek. Így tanultam meg táncolni: reggel a fürdőszoba előtt.”

Apja kőművesként dolgozott, az édesanyja pedig operettben énekelt, nem csoda, ha a hatgyerekes család komoly anyagi gondokkal küzdött, így (eredeti nevén) Leslie Townes Hope-nak is be kellett állnia már tizenévesen a kenyérkeresők sorába. Dolgozott cipőbolti eladóként, üdítőárusként és utcai rikkancsként is. Ez utóbbi munkája során esett meg az a véletlen találkozás Rockerfellerrel, melynek során megkapta életének egyik legfontosabb karriertanácsát. A fiatal srác épp újságot árult Cleveland utcáin egyik este, amikor odagurult mellé egy limuzin. Az autóban ülő férfinak nem volt aprója, ezért Bob felajánlotta, hogy elszalad a sarokra felváltatni a pénzt. Amikor visszaért, a férfi, akiről utólag egy járókelőtől tudta meg, hogy nem volt más, mint a Standard Oli alapítója, a következő tanácsot adta neki: „Ha sikeres akarsz lenni az életben, ne bízz senkiben. Ne higgy senkinek, és mindig legyen nálad apró. Így nem veszítesz el egyetlen kuncsaftot sem, miközben a visszajáró után szaladgálsz.” 

2. A bank az a hely, ahol akkor adnak neked pénzt kölcsön, ha bebizonyítod, hogy nincs rá szükséged.”

15 éves korában bolti lopásért javítóintézetbe küldték. Bár pár hónap eltelte után kiengedték, ám mivel a próbaidő alatt ismét kihágáson kapták, újra visszakerült. Hiába lehetett tele vastagon ez az időszak különböző élményekkel, az intézetis tapasztalatairól sohasem beszélt.

3. „Onnan tudod, hogy megöregedtél, ha a gyertyák már többe kerülnek, mint maga a torta.”

Az egyik legelső, nagy sikerű fellépése abból állt, hogy egy sziámi ikerpárral táncolt. „Eleinte nagyon mulatságos élmény volt sziámi ikrekkel táncolni. Egymásnak háttal álltak, de csodálatos lányok voltak, és nagyon élvezetes is volt az egész – a maga szokatlan módján.”

4. A pályám kezdetén felkopott volna az állam, ha a közönség nem vág hozzám néhány falatot.”

Amikor legelőször állt kamerák elé, titokban azt remélte, majd egy csapásra sztár válik belőle. A tesztfelvétel során azonban majdnem szörnyethalt a szégyentől, olyan gyatrán teljesített. „Még soha nem láttam ilyen szörnyűséget. Úgy festettem, mint egy mongúz és egy teknős szerelemgyereke. Alig vártam, hogy véget érjen a felvétel” – mesélte később, igen erős öniróniával. Bő egy évtizedbe került, amíg ezt az első kudarcot kiheverte annyira, hogy újra megpróbálkozzon a kamerákkal.

5. Boldogságért nem lehet pénzt venni.”

Rádiós karrierje kezdetén ő volt a cenzorok rémálma, ugyanis annyira csúnyán beszélt, hogy folyamatosan ki kellett sípolni egy-egy trágár szavát. Bár az igazsághoz valószínűleg az is hozzátartozik, hogy akkoriban még egy nyilvánosan elengedett „a fenébe” is elegendő volt ahhoz, hogy a társasági úrhölgyek rémülten kapjanak a szívükhöz.

6. Azt mondta, negyven felé közeledik, azóta azon gondolkozom, melyik irányból.”

Kisfiú korában Hope megnyert egy Charlie Chaplin-hasonmás versenyt (bár egyes vélemények szerint csak a második lett). Később egy forgatás során pedig akkora szerencséje volt, hogy személyesen is találkozhatott gyerekkori bálványával. Chaplin, miután végignézte pár jelenetét, a következőt mondta Hope-nak: „Szeretném, ha tudná, hogy ön az egyik legjobban időzítő komikus, akit valaha láttam.”

7. Csodálatos fogadtatásban volt részem a repülőtéren. Huszonegyszer lőttek a levegőbe a tiszteletemre. Természetesen sokkal jobban tetszett volna, ha megvárják, amíg leszáll a gépem a földre.”

Hope gyakran valóban az életét kockáztatta azért, hogy szórakoztatva nyújtson vigaszt. A második világháború során kezdett el az amerikai csapatokhoz utazni a tengerentúlra, majd ugyanígy ment később Vietnamba, Libanonba és Szaúd-Arábiába is. Volt, hogy az egyik éjszaka Alaszkába repülve majdnem lezuhantak a géppel, Észak-Afrikában egy árokban kellett bujkálnia, Algériában egy borospincében húzta meg magát, amíg az ellenség a hotelét bombázta, Palermóban pedig el sem jutott a szállodájából az óvóhelyre. A szobájából nézte, hogyan bombáznak körülötte mindent ripityára. „Ez volt éltem legfélelmetesebb élménye.” Karrierje során több mint 400 helyszínt látogatott meg, ahol nem kevesebb, mint egymillió katonát nevettetett meg. Szolgálataiért az amerikai kormány tiszteletbeli veteránként tüntette ki.

8. Szibériában a fák mérföldekre vannak egymástól, ezért olyan gyorsak ott a kutyák.” 

Több mint 85.000 oldalból álló humorgyűjteményét, mely közel egymillió poént, viccet, sziporkát, csattanót tartalmazott, téma- és cím szerint gondosan kartotékozva, az otthonában őrizte egy tűzbiztos széfben. Ezek nagy részének Hope a szerzője, ám előszeretettel alkalmazott bértollnokokat is, előfordult, hogy egyszerre tizenhárom szerző is írt a számára.

9. „Amikor elkezdett játszani, maga Steinway jött le személyesen, hogy letörölje a nevét a zongoráról.”

Hope hivatalosan 1934-ben vette feleségül Dolores Reade énekesnőt, 69 éven keresztül éltek együtt, és négy gyereket neveltek közösen. Életrajzírója szerint azonban a házassági anyakönyvnek nyoma sincs sehol. Ezzel persze nem is lenne gond, ám Hope távolról sem volt a hűséges férj mintaszobra. Igazi körberajongott rocksztárként a szállodai szobája előtt fürtökben csüngtek a lányok arra várva, hogy a komikuskirály válasszon közülük. Ő pedig nem sokat hezitált, hogy kihasználja kivételes lehetőségeit.

10. „Hetvenévesen még mindig hajkurászhatod a nőket – de csak hegynek lefelé”

Amikor a feleségét egy 1978-as interjúban a riporter arról faggatta, vajon Hope száz százalékosan hűséges-e, az asszony így válaszolt: „Kétlem, hogy az lenne. Azt hiszem, hogy ő tökéletesen emberi és átlagos ebben a tekintetben.” Lányuk, Linda is úgy gondolta, hogy az édesanyjának tudnia kellett Hope temérdek viszonyáról. Csak egyszerűen úgy döntött, megéri elviselni, bármit is hoz az élet cserébe azért, hogy Bob Hope felesége lehessen.

Forrás: ITT és TT

Fiala Borcsa

Kép: ITT