(A galériát a képek melletti nyilakra kattintva lapozhatod.)

1. Hófehérke – a Chanel-nő

Ki mást lehet a legjobban elképzelni klasszikus Chanel-nőként, mint a hamvas, ártatlan Hófehérkét? A visszafogott, elegáns hatás, a mesteri munkával megdolgozott anyagok, a finom színek és az egyszerű formák tökéletesen illenek a tündérmesék szende szüzének alakjára. A hét törpe állva tapsolna, ha látná, a királyfi pedig örök életére rátapadna az ajakára. Na, de nem is úgy lenne az! Mert ha Hófehérke mai nő lenne, akkor egy jól képzett cégvezető volna, aki – noha visszafogott – mégis pontosan tudja, hogyan kell hűvös eleganciájával (és az eszével) megbabonázni az embereket. És visszautasítani az idegesítően nyomuló herceget.

2. Hamupipőke – apuci pici lánya Elie Saab-ban

Elie Saab minden évben ugyanazt a lenyűgözően zseniális, fulladásig maxolt csipke és csupa csillogás formavilágot hozza, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Az igazi, tündérkirálykisasszonyos ruhákra egyébként is szüksége van az álmodozó lelkivilágomnak. Hamupipőke, ha mai nő lenne, akkor apuci pici lánya lenne, aki még otthon is ilyen méregdrága kövekkel kirakott pendelyekben rohangálna. Na meg ebben menne el a bálba. Az üvegcipőt pedig nem a királyfi adná a lábára, hanem természetesen megrendelné magának online.

3. Mulan – ösztöndíjas divatiskolás Jean Paul Gaultier-ben

Bár Gaultier papa francia mester, azért a keleti látványvilág sem áll annyira távol tőle. Ha Mulan mai nő volna, akkor ösztöndíjat nyerne egy francia egyetemre, Kínából Párizsba költözne, és divattervezést tanulna a legnagyobbaktól. Na, és ennyire sikkes, pimasz ruhákban lejtene a Champs-Élysées-n, a szabadság, a művészet és a szerelem városában.

4. Ariel – a lázadó Schiaparelli-ben

Isten óvjon engem attól a megátalkodott cinizmustól, amely arra sarkall, hogy a kis hableány ruhájára kedvenc barátját, Sebastiant kasíroztassam a Schiaparelli-divatházzal. De ezt a húzást, akkor sem lehetett kihagyni. Bocs. A tenger tündérkirálynője, Ariel, ha mai nő lenne, akkor nem Daryl Hannah-ként libbenne elő a habokból, hanem rendkívül öntudatos és határozott leányzó volna, aki magasról tojik a konvenciókra. Így aztán nem érdekli az uralkodó divatirányzat sem, és azt venne fel, amit csak akar.

5. Pocahontas – az emberijogi aktivista, Atelier Versace-ban

A bevándorlók gyermekeinek sohasem volt könnyű az újvilágban. Pocahontas, ha ma élne, akkor őslakos amerikaiként azon emberek gyermekeiért harcolna, akiket most Donald Trump bilincsbe ver a reptereken. Tüntetéseket szervezne a Fehér Ház elé, felszólalna nagy rendezvényeken, az élen harcolna Trump menekültellenes politikája ellen, és úton-útfélen a vörös ördög képébe dörgölné, hogy: „Takarodj a fenébe, mocskos trónbitorló!" Az ellenségem ellensége a barátom alapon. Ehhez a szabadságharchoz pedig az Atelier Versace-ház adná az arcát, és a harcias amazonokra tervezett kollekcióját is.

6. Jázmin hercegnő – a muszlim feleség Valentinóban

Jázmin ugyan már egy szabad országban született, ma mégis rettegnie kell attól, hogy származása miatt megszégyenítik, és kitoloncolják a hazájából. Éppen ezért a lehető legjobban szeretné kerülni a feltűnést, nem nagyon viselne színeket, sem testhezálló öltözetet, maradna inkább a letisztult daraboknál, mert nem akarná, hogy szemet szúrjon bárkinek is. Tüntetni nem akarna, mert nem egy forradalmár alkat. Még Valentinóban sem lehet jó félelemben élni.

+1 Demóna – a tehetségtelen, kiégett celebrity Guo Pei-ben

Csipkerózsika gonosz mostohája a kakukktojás, hiszen ő egyáltalán nem hercegnő, és nem is klasszikusan a jó oldalon áll, de Guo Pei mintha neki tervezte volna ezt a kollekciót, ezért kár lett volna kihagyni ebből a felsorolásból. Demóna, ha ma élne, akkor híres színésznő lenne, aki nem kifejezetten tehetséges, ezért mindent bevetne csak azért, hogy rá figyeljenek. Súrolná a kínos celeb kategóriát, akiről csak amiatt cikkeznek, hogy éppen milyen ruhában botránkoztatta meg a nagyérdeműt egy-egy rendezvényen. Plasztikai műtéteken, extrém stílusán és magánéleti botrányain kívül azonban, fájdalom, nem sok mindent tudna felmutatni...

Szentesi Éva