Vilnius csillogó fája

Az Unesco-díjas óváros közepén, a hangulatos karácsonyi vásárral körbeölelve várja a látogatókat a fa, mely egyedi fényjátékkal kísérve magasodik a tér közepén. A csodálatos környezet minden részlete segít, hogy ráhangolódhass az ünnepre. Ha olyanod van, akár meseszerű karácsonyi vonatozáson is részt vehetsz, de könnyedén találhatsz magadnak programot akkor is, ha a divat, a gasztronómia vagy épp a városi futóverseny érdekel.

Vilnius fája

Észtországi Rakvere

A 13 méter magas, leginkább az Eiffel-toronyra hasonlító karácsonyi installációnak 12 darab háromféle méretű és háromféle sebességgel forduló fogaskerék a mozgatórugója. Azok körében, akik szívesebben látnának hagyományos karácsonyfát a városközpontban, nem arat osztatlan sikert az évről évre alkalmazott különleges látásmód, míg a helyiek és a látogatók másik része éppen az ilyen innovatív és kreatív szemléletre gerjed.

Észtország fája

Aucklandi LEGO-fa

Minden évben felbukkan a világ valamelyik nagyvárosában az apró kockákból épített karácsonyfa. Ezúttal az aucklandi gyerekeket érte az öröm, hogy megcsodálhassák nap mint nap a tíz méter magas, félmilliónál is több elemből készült karácsonyfát. Izgalmas meló lehetett az összeszerelése, közel két hónapnyi munkát igényelt. (Abba bele sem merek gondolni, vajon ezidőtájt hányszor léptek rá az apró alkatrészekre...? Aucs!)

Legófa

Gömbös Berlinben

Berlinben a Potsdamer platzon a karácsonyi vásár közelében áll a csillogó, fényes díszekkel dekorált szívmelengető karácsonyfa. Telis-teli ragyogó gömbökkel, amelyek messziről invitálják a járókelőket.

A legnépszerűbb New Yorkban

A leglátogatottabb karácsonyfa az 1931-es első megjelenés óta évről évre gondos kiválasztás után kerül a Rockefeller Központ korcsolyapályája fölé, bár nem ér az égig, mint a környezettében álló felhőkarcolók. Mellettük eltörpül 23 méteres magassága ellenére. Megannyi romkom háttere, telesírt zsebkendő okozója. Naponta több ezren látogatják, akár zenés-táncos produkció kíséretében is.

A legstílusosabb Párizsban

Van benne valami, hogy „amit az amerikaiak a mérettel tesznek, a franciák a stílussal”, legalábbis, ha megtekintjük a Lafayette idei, kecses karácsonyfáját. A hely, ahol mindig kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy fa az Art Nouveau stílusú épülethez méltó megjelenéssel emelje az ünnep hangulatát. A remekmű idén papírból készült. 

London: kozmopolita város világlátott fája

A Trafalgar Square karácsonyfája ezúttal is Norvégiából érkezett, mint 1947 óta minden évben, a II. világháborúban nyújtott támogatásért. A 25 méter magas fa Oslo melletti erdőben élt, hajón és kamionon is utazott, míg megérkezett a brit fővárosba. Klasszikus dekorációjával megfelel a brit ízlésnek.

És egy különc társa

De a brit fővárosban található egy másik izgalmas karácsonyfa is! Amennyiben a Kings Cross környékén jársz, és úgy érzed, egy óriási jégkockába fagyott fát látsz, érzéki csalódás áldozata lettél. A hét méter magas installáció ugyanis a jeges látszat tökéletes utánzata, műgyantából.

Liverpool szerelmes fája

Úgy tűnik, Liverpool utcáit az ünnepi hangulat mellett a szerelem is körbelengi. Legalábbis az idei karácsonyfájuk csupa szívből áll. A 30 méter magas fényfa nagyon kedvelt látványosság.

Áttetsző spanyol

Madrid idei karácsonyfája az átsejlő magas kúpalakzatot elborító temérdek világító gömbdísz sziluettjétől különleges. Annak ellenére, hogy a spanyolok idén sem igazi fával ünnepelnek, a város legforgalmasabb tere, a Puerta del Sol szinte teltházas, a szó szerint mű alkotás látványa nem szegi kedvét a karácsonyi hangolódásra vágyó hispánoknak.

Budapesti erőd

A végére egy budapesti újdonságra hívjuk fel a figyelmet, a népszerű karácsonyi vásár területén találkozhatsz egy különleges karácsonyfa-installációval, térj be, és suttogd el titkos kívánságaidat, hátha meghallják az angyalok.

Csáky-Nagy Krisztina

 

Képek via: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITTITT, ITT, ITT, ITT, ITT