Csak, hogy mindenki értse, miért is jelentős mérföldkő a Facebook és a felhasználók közötti küzdelemben, a Petites luxures nevű blog, íme, az előzményekről röviden.

A meztelen tartalmat, amiről a Facebook azt „gondolja", hogy közszeméremsértő, mindig is cenzúrázta. Ez sokáig senkit sem bosszantott igazán, mert ki örülne annak, ha, mondjuk, kikerülnének róla olyan fotók a Facebookra, amelyeket még a saját családi albumába sem merne beletenni? Egy a bullying kultúrájával mérgezett társadalomban a szigorú szabályozás még jól is jön, kényelmes dolog. Egészen addig, amíg föl nem tűnik valakinek, hogy az algoritmus néha hajlamos túlzásokba esni. 

Ez az ellentmondás akkor lett például igazán nyilvánvaló, amikor a Pulitzer-díjas sajtófotót a „Napalm lány” című képet törölte a FB, azzal a címszóval, hogy túlságosan meztelen a modell. Az 1972-es fekete-fehér háborús fénykép fókuszában egy kilencéves kislány anyaszült meztelenül rohan a napalm-támadás elől a vietnami háborúban. A Facebook a júzerek és a sajtó felháborodása után újragondolta a dolgot, és mégiscsak engedélyezte az ikonikus fotó megjelenését a hírfolyamban. De nem ez volt az első alkalom, amikor összeütközésbe került az algoritmus a felhasználókkal. Egy Chrissy Teigen amerikai modellről készült fotósorozatot azért bannolt a közösségi oldal, mert a róla készült képeken áttetsző ruhákat visel. 

Az ilyen képeket szigorúbban szűri ki az Instagram és a Facebook is. Igen ám, de míg fedetlen női mellek nem, addig a meztelen férfi felsőtestek átmehetnek a szűrőn. Vagyis: férfiúi mellbimbó oké, női mellbimbó nem oké.

Minden csak a társadalmi konstrukció kérdése, mondaná erre a művelt szociológus – a társadalmi konszenzusnak megfelelően a női nem szexuális attribútumai közé tartozik a mell is, míg a férfiak esetében nem. Legalábbis így alakult ez az elmúlt századok során. Érdekes eljátszani a gondolattal, hogy vajon van-e összefüggés a vonzalom mértéke és az „intim" testrészek eltakarása között. Mondjuk, ha mostantól elfednénk a férfiak felsőtestét is, akkor pár évtizeden belül a kockahas is tabuvá válna? 

A híres divatanyag Chrissy Teigenről, amit letiltott az Instagram, és amiért ő maga is elkezdett harcolni a meztelenség jogaiért. (Forrás: Maxim)

Persze még fészbukéknál sem létezhet olyan algoritmus, amely tökéletesen alkalmazkodik az emberiség sokféleképpen árnyalt gondolkodásmódjához és jogalkotásához... Így jelenleg marad a férfi mellbimbó... és megy a női.

Mivel a szűrés egy általános programozási elvet használ, léteznek kiskapuk, amelyeket a felhasználók természetesen módszeresen tesztelnek.

Így jutottunk el odáig, hogy minden széplelkű művész, közösségi médiaguru és felhasználó nagyot csapott az asztalra örömében, amikor meglátta „Petites Luxures” minimalista erotikus illusztráció-sorozatát. A képek a fent említett meztelenséget és erotikus tartalmat érintő szigorú szabályozást igyekeznek elkerülni, méghozzá találékonysággal, ízléssel... és sikerrel. A szigorú algoritmus ugyanis ezeket egyszerűen nem észleli meztelennek.

A blog alkotója a Konbini-nek a következőképp fogalmazta meg ars poeticáját:

Enni, inni, szeretkezni – ezek a legtermészetesebb dolgok a világon. A hírek kilencvenkilenc százaléka egyértelműen sokkolóbb dolgokat tartalmaz, mint a szex. A puritánság századában néhány önigazoló ember komolyan úgy gondolja, hogy egy fedetlen mell durvább tartalom, mint egy menekültekkel teli süllyedő hajó látványa? 

A Petite Luxures mögött álló művész egyébként nem szívesen nyilatkozik magáról és alkotásairól. Nem lehet túl sokat tudni róla. Legyen elég nekünk, hogy a rejtélyes név egy párizsi grafikust és art directort rejt, aki hobbiból kezdte el az erotikus grafikák készítését, és később, amikor már rajzainak önálló Instagram-profilja lett, akkor futott csak be igazán. 

Most pedig jöjjenek a képei, amelyekkel sikeresen „átvágja" a Facebook meztelenséget szűrő algoritmusát. Döntse el mindenki, hogy jól teszi-e... vagy nem.

Film Noir

A nagy kicsomagolás

Katicabogár

Hölgyek öröme

Lábakat a levegőbe

Pole-pozíció

Igen, nagyon úgy néz ki, hogy legálisan erotikus közösségi tartalmat, már csak a rajzok által kaphatunk. Azért van a sorsnak humora... Aztán majd csodálkoznak, ha a tükör előtt állva mindenki pocskondiázza saját magát, mert nem olyan szép kontúros a csípője, mint a rajzokon szereplő figuráknak...

Szőcs Lilla

További képekért kattints az alkotó oldalára. 

Forrás: ITT, ITT.

Kiemelt kép: Petites Luxures