-

Olaszország legnagyobb fotószemléjén, a Sienai Nemzetközi Fotókiállításra (SIPA) több mint 100 ország fotográfusai neveztek. Munkáikból egy igazán ingergazdag kiállítás jött létre, többnyire tömegközpontú fotókkal és érzékeny témaválasztásokkal. A virtuális kiállításon olyan misztikus helyek hétköznapjait és tradícióit ábrázolják, mint Tibet, Bahrein vagy Mekka, ugyanakkor viszonylag könnyen elérhető turisztikai attrakciókat is láthatunk teljesen új nézőpontból, mint például Krakkó vagy az olasz Dolomitok.

Bármennyire is nehéz volt kiválasztani a kedvenceimet, most mégis jöjjön egy összeállítás 2016 díjnyertes és különdíjas képeiből – némelyiknél a fotósok kommentárjaival kiegészítve.

1. A mesélő 

Aimin Wang (CN) Fotó helyszíne: Fujian, China

Kína Szecsuán-tartományának egyik teaházában a mai napig történeteket olvasnak fel. A mindennapi hagyomány része, hogy a helyiek eljárnak ezekre a közösségi helyszínekre pihenni. Kényelmesen elnyújtóznak, és hallgatják a felolvasót. 

2. Phan Rang: halászháló készítés

Danny Yen Sin Wong (MY) Fotó helyszíne: Vietnam

Míg a férfiak halásznak, a nők szövik a halászhálót a vietnami Phan Rhang közelében. 

3. Kávézó sziluettje

Leyla Emektar (TR) Fotó helyszíne: Turkey, Basiskele, Kocaeli

„Miközben lefelé tartottam a partra, érdekes sziluettre lettem figyelmes egy kávézóház mellett. Elhatároztam, megvárom a naplementét, hogy kiélesedjenek a formák. Miközben sorra készítettem a felvételeket a különleges alakokról, egyszer csak kinézett valaki az ablakon, ami még érdekesebb színezetet adott a fotónak" – mesélte a kép készítésének körülményeit a fotós.

4. Égi játék

James Rushforth (GB) Fotó helyszíne: Monte Piana

Az olasz Dolomitokban, Monte Pianán 2324 méteres magasságban egyensúlyoz egy kötéltáncos. A hegység igen népszerű úticélja az artistáknak.

5. Futók hullámzása

Sascha Fromm (DE) Fotó helyszíne: Neuhaus am Rennweg

Európa egyik legnépszerűbb futóversenyén készült a kép. Mielőtt eldördülne a startpisztoly, az indulók táncolnak és hullámoznak. 

6. Nem éppen szabadföldi eper

Leyla Emektar (TR) Fotó helyszíne: Nazilli, Aydin, Törökország

„A Nazilli közelében lévő színes üvegházakat fotóztam, felmásztam egy kiszögellésre, és vártam, hogy elkaphassam az eper szállításának pillanatát" – áll a fotós beszámolójában.

7. Utca

Stefano Pensotti (IT) Fotó helyszíne: Harar, Etiópia

8. Kalauz

David Robinson (AE) Fotó helyszíne: Dzsibuti

Így mesél a fotós: „Dzsibuti téli időszakában a fiatal cetcápák összegyűlnek a Tadjoura-öböl partjainál. Az őket megfigyelő kutatócsapat tagjaként örökítettem meg a cetcápa és az őt körülzsongó arany kalauzhalak szimbiózisát."

9. Segíts!

Audun Rikardsen (NO) Fotó helyszíne: Tromsø, Norvégia

A hosszúszárnyú bálna véletlenül beleteredett egy kábelbe, ami a parti település telefon- és net-ellátásért felelt. A bálnát végül huszonnégy óra alatt sikerült kimenteni a kábelek fogságából. A kisváros egy része viszont az incidenst követően három hétig telefon és internet nélkül maradt. 

10. A gazda öröme

Gianluca De Bartolo (IT) Fotó helyszíne: Románia

Egy gazda örömében megcsókolja a termést a máramarosi szüreten. A régióban élők még ma is többnyire mezőgazdasági gépek nélkül dolgoznak. 

11. Játék a vízesésnél

Chuntao Zhou (CN) – Fotó helyszíne: Bali, Tukad Unda folyó

12. Ugrás 2.0

Ajuriaguerra Saiz Pedro Luis (ES) Fotó helyszíne: Palacio de Deportes Basauri.

A spanyol paralimpiai találkozón Basauriban, a vakok mezőnyében Xavi Porras távugró emberfeletti teljesítménye.

13. Élőhely

Qingjun Rong (CN) Fotó helyszíne: Larong Ditch, Seda County, Ganzi State, Sichuan Province

„...érkezésem másnapján, a tibeti településen az apácák piros házait ellepte a hó. Nem láttam még soha ehhez foghatót..."

14. Egy férfi hattyúkat etet a hóban

Marcin Ryczek (PL) Fotó helyszíne: Lengyelország, Krakkó, Grunwald-híd

A természet alkotta kontraszt a fehér havas part és sötét folyó között – a jin-jang szimbólumra utalva – az egymásnak feszülő, és egymást kiegészítő erőket ábrázolja.

15. Mekka

Majid Alamri (OM) Fotó helyszíne: Szaud-Arábia

Muszlim hívők összegyűlnek az iszlám közösség számára a szent jelkép, a Kába-kő körül.

16. Fehér Rózsa

Isa Ebrahim (BH) Fotó helyszíne: Bahrain

+1 Az év fotója:

Szardíniák, futás!

Greg Lecoeur (FR) Fotó helyszíne: Dél Afrika

Dél-Afrika partjainál minden tengeri ragadozó a szardiniák vonulására vár...

Forrás: ITT

Szőcs Lilla