-

Charles Bronson annyira maszkulin, hogy amikor a keresőbe beírom: „szexszimbólum", a Google kijavít. „Azt akarod mondani, hogy szimbólum". Kikéri magának a tárgyiasítás eme közönséges és lealacsonyító formáját. A New York Times a színészről írt portréjában megpróbálta szavakba önteni acélos tekintetének mibenlétét, amiből végül a következő furcsa mondat lett: „Bronson tekintete olyan, mintha minden percben be akarna húzni egyet valakinek.”

Egy másik visszaemlékezés szerint annyira határtalan volt az önbizalma, hogy ha ő valamit a fejébe vett, akkor az úgy is történt. A nagy szökés című film forgatásán odament David McCallum-hoz, majd azt mondta neki: „El fogom venni feleségül a nejed”.  A házaspár nemsokára elvált, Jill Ireland pedig halála napjáig Charles Bronson felesége volt.  

Charles hagyatéka 95 évvel később is tovább él, nemcsak a színészi teljesítményében, hanem a karakterformáló szexepilekben is. 

Bruce Willis és a félmosolya

Bruce félmosolya már-már intézmény. Akkora szexepil, hogy önálló Facebook-oldala és Reddit-fóruma van, egy másik srác pedig YouTube-on ad tanácsot arra, hogyan mosolyogj úgy, mint Bruce. A csodás kettőséget, amit az arcizmok oldalvonalbeli rángásai tesznek, az angol csak úgy hívja; smirk, ami a „tudok valamit, amit te nem” - féle önelégültséget sugalmazza. Csodálatos és kortalan, minél tovább nézed, annál kevésbé érzed azt, hogy valójában mosolyog. Itt látható egy korai Bruce még a Simlis és szende időszakából:

Ez pedig az idősebb Bruce, aki mesterfokon dobja a smirket a kamerának.

Brad Pitt és Brad Pitt

Brad Pitt szexepilje: Brad Pitt. Neki egyszerűen minden porcikája tökéletes. Szükséges ezt még tovább részleteznem? Persze hogy nem. Azonban még megjegyezném, hogy az internet népe – az előző hírességekkel ellentétben – nem egy testrészt választott ki (és emelte piedesztálra), hanem azt, ahogyan eszik. Íme, az evős jelenetekből készült összeállítás.

Ben Affleck – Markáns áll

Nehéz elfelejteni a Batman vs. Supermanben alakított szerepét, ámbár új filmjében A könyvelőben állítólag zseniális. Így – a szerkesztőségi akarat előtt meghajolva – ő is felkerült markáns állával együtt a szexepil-listánkra, ugyanis nekünk nemcsak a markáns álla számít, hanem az is, ami mögötte van. Hajrá, Ben, mi veled vagyunk!

Ben Affleck

Benedict Cumberbatch – Brit sárm

Temérdek vita és értetlenkedés övezi Benedict Cumberbatch lényét, akit a legtöbbször a „fura, de mégis egyszerre milyen jóképű” címkével látnak el. Ezt a jelenséget hívják egyesek „brit sármnak”, ami már a korai kilencvenes években is nyomokban fellelhető volt olyan színészek esetében, mint Hugh Grant, Hugh Laurie vagy Colin Firth. Ha valaki igazán csodálkozik amiatt, hogy felkerül ezekre a listákra, az maga Benedict, aki a külsejét érintő abszurd megjegyzéseket annyival rendezte le, hogy elment a Graham Norton Showba, és leutánozta a vidrás képsorozatot, amihez hasonlították őt, íme: 

Seth Rogen 

Annak ellenére, hogy a fentebb felsorolt külső attribútumok egyikével sem rendelkezik, ő mégis tud valamit, amit a többi srác nem, ez pedig az, hogy pofátlanul jó humora van – ebben rejlik az ő elidegeníthetetlen vonzereje. Kockás has helyett az átlagos férfi karakterét önironikus poénjaival teszi szerethetővé. Az elmúlt évtizedben színészként, szövegíróként vagy producerként az összes valamirevaló kultikus filmben részt vett, amelyek sokszor annyira alpáriak, hogy teljesen megértem, ha valakinek sohasem kerül fel a listájára ez a férfi. Nálam határozottan átbillent az imádat irányába, amikor 2014 februárjában az amerikai kongresszus egyik albizottsága előtt felszólalt az Alzheimer-kór veszélyeiről olyan stílusban, ahogy azt korábban még senki sem merte. 

A lista még a végtelenségig bővíthető, és ha úgy érzed, hogy valaki kimaradt a listáról, akinek mindenképp rajta lenne a helye, ne habozz, írd meg kommentben!

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, és ITT. 

Szőcs Lilla

Kiemelt kép: Volt egyszer egy Vadnyugat (Paramount Pictures, 1968)