Látod vagy nem látod? Na látod!

A színelmélet komoly tudomány, és Jean-Gabriel Causse, A színek hatalma című könyv szerzője azt állítja, hogy a színek valójában nem léteznek, csupán a nanométerekben mérhető hullámhosszokra rezonál a szemünk. (Na, jó, ez azért ennél jóval bonyolultabb, de sajnos nincs elég helyünk arra, hogy mélyebben is kifejtsük. Viszont ebből a remek könyvből te is könnyen tájékozódhatsz a színekkel kapcsolatban.)

A színnek három fő tulajdonsága van: árnyalata, telítettsége és világossága. Amikor valamit nézünk, a szemünk automatikusan megalkotja az adott szín komplementerét, melyet a környező tárgyakra is kivetít. Ezért van az, hogy sokkal sötétebbnek látod a brokkolis tányért, mint a banánosat. Pedig mindkettőn ugyanaz szerepel.

Meleg vagy hideg?

A színeknek hőmérsékletük is van. Szerinted a kék a melegebb szín vagy a vörös? Ha rávágtad, hogy a vörös, akkor tévedtél, ugyanis a színek valódi hőmérséklete fordított logikával működik, minél magasabb a hőmérséklet, annál kékebb lesz a kísérő színjelenség. A Kevin-skála alapján a narancssárga tehát 6000 K, míg a kék tízszer annyi.

A boltokban is a szemednél fogva vezetnek

A cikk a hirdetés után folytatódik!

A nagy áruházláncok kívülről többnyire meleg színt sugároznak, még a bejárat is meleg színű, de belül már hideg színeket alkalmaznak, hogy ne érezd magad vásárlásra kényszerítve. Amikor a kasszához érsz, megint meleg színekkel találkozol, és ez legtöbbször könnyelműségre késztet, pláne akkor, ha jól megvilágított apróságokat helyeznek el a kassza közelében...

Fényterápia

Ma már a hagyományos orvoslás területén is alkalmazzák a fényterápiát a depresszió, az alkoholizmus, a hiperaktivitás vagy például az anorexia gyógyítására.

De úgynevezett „napfelkelte szimulátorokat" is kifejlesztettek már a gyöngéd ébredés érdekében. A melatonin (az alvást irányító hormon) termelődését is befolyásolják a fények és a színek. Sokkal kevesebb elbóbiskolásból eredő baleset érte azokat a sofőröket, akiknek a műszerfalát kék fény világította meg, ami két kávé frissítő hatásával jár.

Az izzókon szereplő CRI egy igen fontos kód, ez a szám jelzi, hogy  az adott fényforrás milyen mértékben képes visszaadni a különböző tárgyak színét. A 10-es a nappali fényforrás erősségét jelzi, míg az 5-ös csak a színek felét tükrözi vissza hűen. Egy 5-ös CRI bizony elég hangulattalanná és komfort nélkülivé teszi a szobát.

Összefügg a hálószoba függönyének a színe a szexuális élet gyakoriságával?

A válasz: igen! A mályvaszín vezet, a vörös is dobogón van, harmadik helyezett a fehér, a végén kullog a bézs és a szürke. Ha szeretnéd, hogy heti 1,8-ról  heti 3,49-re nőjön a szexuális együttlétek száma, csak cseréld mályvaszínűre a függönyt a hálószobában... (Ja, ez ilyen egyszerű? Akkor megyünk is a függönyboltba, köszi! – a szerk.)

Színről-színre röviden

Azt ígértük az elején, hogy a téli sötétség okozta rosszkedvet is meg lehet javítani színekkel. Hát, itt van néhány fontos szín, és a hatásuk, amelyeket kiváltanak. Mindenki döntse el, hogy mi hat rá a legjobban – és gyorsan vegye magát körül vele.

A kék

A kreativitás, a szabdság, a teljesség színe.

Ha azt szeretnéd, hogy optikailag nagyobbnak tűnjön egy szoba, fesd pasztellkékre, de a hálószobában kommunikációs akadályt képez köztetek!

A depresszóra hajlamosak kerüljék a kék szobát!

Vörös

Wagner vörös színű helyiségekben komponált, talán ezért olyan szenvedélyesek a művei...

Sokan megrémülnek a vörös erős aktiváló hatásától, úgyhogy akinek alvási nehézségei vannak, ne fesse vörösre a hálószobáját! Az irodában viszont tényleg növeli a koncentrációs képességet! (Hurrá, akkor a Szentesi falrészét vörösre kell festeni! – a szerk.)

Brain storminghoz is rendkívül hasznos a vörös.

Ha vörös ruhát veszel föl, dinamikus, pozitív és meggyőző hatással leszel a környezetedre. Ha még nincs pasid, akkor is bátran viselj vörös ruhát, így garantáltan kitűnsz a „szürke" tömegből.

Rózsaszín

A leggyengédebb, legfinomabb szín. A „rózsaszín" köd is azt jelenti, hogy aki ilyennek látja a világot, az úgy gondolja: szép az élet...

Aki sokszor küzd székrekedéssel, fesse rózsaszínűre a vécé falát!

Zöld

A zöld fokozza az étvágyunkat, ezért az étkezőbe vagy a konyhába nagyszerű választás. (Kivéve fogyókúrázóknak.)

A zöld az egyensúly színe, vérnyomáscsökkentő hatással bír, biztonságot ad.

Fekete

A fekete elrejt, ha ruhaként viseled, de kiemel, ha dekorációként használod. Csak másodlagos szerepe legyen a fekete kiegészítőknek, úgy jobban érvényesül a hatásuk.

Fehér

A fehér optikailag nagyobbá teszi a tereket, de gyerekszobába kifejezetten nem ajánlja a könyv írója Jean-Gabriel Causse, ahogyan a munkahelyekre sem. Bizonyított tény, hogy egy fehér környezetben kevésbé gyorsan megy a munka. Viszont, ha nagyon melegünk van, akkor a fehér falak a hűvösség érzetét keltik. Amikor csak  egy egyszerűbb ajándékra van pénzed, értékesebbnek tűnik, ha fehér papírba csomagolod, mert csomagolásként kifejezetten luxushatással bír a fehér szín.

Akárhogy is van, semmi nem fekete vagy fehér, és ne felejtsd el, hogy egy árnyalatnyi különbség is óriási lehet... Úgy szép a világ, ha színes!

Ez pedig a könyv, amelyet felhasználtam a cikk írásakor. Tényleg nagyon sok érdekességet megtudhatsz belőle a színekről!

Both Gabi