-

A minőségi borfogyasztók – a bor kiválóságán kívül – a szortimentre is figyelnek, hogy minél többféléből választhasson a koccintani vágyó. Aranyszabály, hogy társaság esetén egy adott tételből több palack is legyen kéznél (kivéve az extra értékes, különleges darabokat), hogy ha sikere van, legyen miből utántölteni. A megfelelő temperálás alap, szükség van egy helyre, ahol szakszerűen lehet tárolni és hűteni a palackokat.

A tárolás izgalmas kérdés. Napjainkban rengeteg üzletben gyorsan elérhető a borok igen széles választéka. A palackok elhelyezését azonban sok esetben nem az ideális hőmérséklet és a páratartalom vezérli, hanem a látvány. Emellett nagyon elterjedtek az azonnal fogyasztható könnyű fehér- és rozé borok. Tehát gyorsan pörög a polcon, fogyasztás előtt érdemes azonban lehűteni a hűtőben vagy jégágyon. Így aztán számtalan izgalmas bortartó megoldást választhatsz, ebből mutatok most tíz típust:

1. Az ipari loft

Jöhet minden, ami beton, tégla, fém, legyen minél több nyers felület, táruljon a szemed elé mindaz, amit mások inkább elrejtenének, burkolnának. Csak nem gondolja bárki is, hogy a borok egy zárt szekrényben várják a megfelelő pillanatot!

1

2. Kopottas és sikkes

A shabby chic-hangulatát kedvelőknek sem kell sokáig keresgélni, könnyen megtalálják a megfelelő bortárolót, ami kicsit kopottas, mégis sikkes. A francia vidéki stílus és a fakó színek, pasztelles árnyalatok kiegészítője.

A cikk a hirdetés után folytatódik!

2

3. Csináld magad!

DIY borfogyasztó, aki nem feltétlenül maga készíti a bort, ám abban biztos lehetsz, hogy a tárolást nem bízza a véletlenre, és akár a népszerű raklapból is nekiáll fabrikálni valamit.

3

4. Sci-fi

Futurisztikus UFO-hangulat. Minden fehér, a geometria kötelező, ha lehet, minél több körrel, esetleg amőbaformákkal.

4

5. Vidéki hangulat

A rusztikus borrajongó bortárolás tekintetében is szívesen nyúl a kicsit vidéki, kicsit tradicionális stílushoz, bár azt se bánja, ha a bútor nem egy parasztház belső tereit díszítette egykor, hanem modernizált utánzat.

5

6. Tradicionális

A hagyományőrző, aki nem tágít. Miért is tenné? Úgy véli, ha borról van szó, kézenfekvő a nedű eredeti tartálya, az évszázadok óta bevált hordó. Egy kis kézügyesség, és számos palack elhelyezése megoldható.

6

7. Kartotékozó

A struktúra bajnoka: mindennek megvan a helye, gondolatai mátrixban, élete rendben. Semmi zavaró tényező nincs a szeme előtt, a dolgok rejtve maradnak, de ő azonnal tudja, merre induljon, amikor valamit keres.

7

8. Vintage

Még a bor tárolására is talál a bolhapiacon megfelelő portékát. Számára másodlagos, hogy a rekeszben egykor tejesüvegek csörögtek, boldogan viszi haza a kincset a nemes italok elhelyezésére. Rá ugyan senki ne mondja, hogy nem hangolja össze otthona minden részletét a kívánatos funkciók figyelembevételével...

8

9. Minimalista

A skandináv dizájn kedvelője ügyel a részletekre, alig észrevehető mindez, a letisztult végeredmény úgy lesz tökéletes, hogy jelen van a praktikum és a minimál, a forma- és anyaghasználat utal a természet tiszteletére, kerüli a túlzott dekorálást, a felesleges cirádákat.

9

10. Természetes

És végül, de nem utolsósorban a mid century modern kedvelőiről se feledkezünk meg. A földszínek beolvadva az egyszerre férfias és a női érzékiséggel fűszerezett kortalan stílusba, amely mesterien ötvözi a klasszikus vonalakat a modern szemlélettel.

11

Csáky-Nagy Krisztina

Képek via: ITTITT, ITT, ITT, ITT, ITTITT, ITT, ITT, ITT, ITT