-

1. Nem is Woodstockban volt

A fesztivál nem a New York közelében lévő kis faluban, Woodstockban volt, hiába nevezték el erről. Hanem egy Bethel nevű városkában, New York államban. Max Yasgur 75 ezer dollárért adta bérbe a lucernaföldjét a rendezvény idejére.

2. Ötvenezer helyett félmillióan

A szervezők ötvenezer embert vártak, de már elővételben száznyolcvanhatezer jegyet adtak el. Végül tízszer annyian, ötszázezren mentek el a fesztiválra.

3. Joni Mitchell benézte

Joni Mitchell írta a fesztivál legismertebb dalát, a We are stardust, we are goldent, de végül nem adta elő, mert menedzserének javaslatára a fellépés helyett egy tévé-show felvételére ment el. Később, amikor látta a felvételeket a tévében, patakokban folyt a könnye.

A cikk a hirdetés után folytatódik!

4. Árvíz a lucernaföldön

Majdnem tizenhárom centi eső esett három órán keresztül a fesztivál területén, az emberek pedig hangosan skandálni kezdték, hogy: no rain, no rain, no rain! (nem akarunk esőt). A terület sártengerré változott, de Joan Baez dala, a We shall overcome túlharsogta az égzengést.

5. Johnny is bebukta

John Lennon épp Kanadában tartózkodott '69 augusztusában, és ő is részt akart venni a fesztiválon, de az amerikai kormány nem adott neki vízumot.

6. Tisztára, mint a Szigeten...

Körülbelül húsz jegyárusító bódét építettek a helyszínre, de a hatalmas tömeg a nagy tolongásban mindet ripityára törte már az első napon, ezért nem árusítottak jegyet, és kijelentették, hogy ez a fesztivál bizony ingyenes.

Janis Joplin

7. Torok nem maradt szárazon

Az egyik pszichedelikus rockbandának, a Sweet Waternek kellett volna megnyitnia a fesztivált, de dugóba kerültek, és nem értek oda. A kezdés emiatt egy órát csúszott, mert a szervezők nem találtak olyan fellépőt, aki ne lett volna atom módra kiütve. Végül Richie Havens kezdett.

8. Akikre nem hatott a józanság szava

Tíz fesztiválozóból kilenc szívott marihuánás cigarettát, tehát a vendégek kilencven százaléka módosult tudatállapotban szórakozott, és összesen harminchárom embert tartóztattak le drogterjesztés miatt. Egy ember halt meg heroin túladagolásban, egy másik fiú pedig azért, mert amíg a mezőn aludt, egy traktor keresztülhajtott rajta. A traktorvezető sosem került elő.

9. Hippi Tajgetosz

A fesztivál ideje alatt nyolc nő vetélt el, és kettő kisbaba született. Az egyiket helikopterrel vitték kórházba, míg egy másik a dugóban, az autóban hozta világra gyermekét.

10. Anyagi bukta

A szervezők 1,3 millió dollárt buktak a fesztiválon. Közel tíz évükbe került, míg minden adósságukat rendezték.

Szentesi Éva

Forrás: dailymail

Képek: ITT és ITT