Nem könnyű a zord télből, csizmából rögtön szandálba ugrani, a nehéz télikabátot, laza trikóra cserélni. Újabban elmarad a tavasz, az átmeneti kabátokat, cipőket pedig alig hordjuk. Sok minden maradhat a szekrényünkben a téli ruhatárunkból, ami óvja a pénztárcánkat, de érdemes beszerezni néhány új darabot, hogy a lelkünk is megnyugodjon. Az új a trendeket hazai tervezők kollekcióiból válogatva is nyomon követhetjük. (Katt a fotókra a nagyobb méretű képekért!)

Mintha a húsvéti nyúl kosarából potyogtak volna ki a pasztell és cukorka színek, ezek uralják az idei tavaszi-nyári trendeket. Ez köszön vissza Nanushka és Tomcsányi Dóra kollekcióiban is, a túlméretezett felsők, nagy zsebek, letisztult szabásvonalak újult erővel hirdetik a jó időt.

A Use Unused Resort kollekcióját a tenger apró élőlényei és azok hullámos, geometrikus vonalai ihlették. Az anyagkezelésben is érezhető a vízi világ sokszínűsége: átlátszó vinyl-t és domborított jersey-t használnak a tervezők. Mindez kellemes élményt nyújt, még akkor is, ha „csak” a Balatonig jutunk a nyáron.

Daubner Anna tavaly indította el saját márkáját. A tehetséges, fiatal tervező vagányan nőies, minimalista ruhái lendületes, friss benyomást keltenek a tavaszi-nyári kollekciók között. Ruhái a '60-as évek vonalait vegyítik geometrikus mintákkal.

A NON+ a „choose happiness” jelszóval fémjelezte idei kollekcióját. „Nagyon fontos, hogy megtanuljuk a boldogságot a mindennapokban élvezni és észrevenni” –  nyilatkozta a mottóval kapcsolatban Kiss Sarolta, tervező. Roppant kényelmes, a rohanó hétköznapokra ajánlott darabok, hiszen sportolás után nem mindig van időnk átöltözni, de ha muszáj elintézni egy gyors bevásárlást, ezekben a szettekben simán elmehetünk bárhová.

A fekete-fehér színeknek hódoló olvasóknak ajánlom az 1975 nevezetű márka ruháit. A dizájnerek a hozzájuk megszokott módon idén sem tértek el a divatvilág legtöbbet viselt színeitől. Fittyet hányva az idei pasztelleknek maradtak a jól bevált feketénél. A lágy esésű selyem és a steppelt pamutok kontrasztja garantálja, hogy a földig érő maxi ruhákban királynőként vonulhassunk. Már aki szeret vonulni.

Válogatásom végére hagytam Abodi Dóra ruhát. Nehéz közülük választani, legszívesebben mind megmutatnám. Dóra lenyűgöző kollekcióval rukkolt elő, amit a Londoni Divathéten is bemutatott.  Minden egyes ruhán hosszasan elmélázva egy történet domborodik ki, a darabok egy démoni, Darakulákkal és gótikus motívumokkal tűzdelt világról regélnek. Még azt is megkockáztatom, hogy az arany-ezüst-geometrikus bomberdzsekije nélkül lehet, hogy nem élet az élet.

Ujvári Bea