1.

Egy egész sziget? Ugyan már, amikor egy szikla is megteszi! A helyszín Szerbia, Drina folyó, egy kősziklára épített ház. 1968-ban pár fiatal srác jó ötletnek tartotta, hogy a 160 km hosszú folyó közepén egy apró búvóhelyet építsen. Az egykori fiatal fiú ma már éltesebb, de azóta is ebben a házban lakik.

2.

Igen, jól látjátok, ennek a háznak vécéformája van. A neve Haewooiae, ami annyit tesz: egy ház a szorongás elfogadására. Szöultól néhány kilométerre építtette a dél-koreai város, Suwon polgármestere, a Világ Toalett Szövetségének közgyűlésének tiszteletére 2007-ben. Ezzel is szerették volna jelezni,  sokkal több tiszta vécére lenne szüksége a világnak. És mi ezzel nem tudunk vitatkozni.

3.

Bioklimatikus napenergiával működő ház Strasbourgban. A házat egy óriási háromdimenziós napóra mintájára tervezték, mely a nap mozgását felhasználva hűt és fűt a meleg és hideg hónapokban.

4.

2015. májusában elkészült Libanonban az Airbus 380 mintájára készült lakóház. Tökéletesen harmonizál hozzá a kerítés, melynek színe is visszatükrözi a repülő kék mintáit.

5.

Gördeszkapálya ház, Malibu. Egy megvalósult álom, így az edzések már nem csak házon kívül bonyolíthatóak. Természetesen a ház ötlete és tulajdonosa is egyben egy profi gördeszkázó, aki korábbi gördeszka világbajnok volt.

6.

Vigyázz, törékeny! A kínai porcelánház több millió régi porcelándarabból, edényekből, vázákból épült Tinanjinban.

7.

Pár éve kezdődött Amerikában az „Apró Házak Mozgalma", melynek lényege, hogy felhívja a figyelmet a kis lakóterület és a leegyszerűsített élet szeretetére. A mozgalomban részt vevő házak között van, amelyiknek az alapterülete a tíz négyzetmétert  sem éri el. A képen látható példány hordozható lakóautóként is funkcionál.

8.

Jól gondold meg, hány vendéget hívhatsz magadhoz! A világ egyik legszűkebb háza Varsóban két épület közé ékelődik, legkeskenyebb pontja mindössze 92 cm, a legszélesebb 152 cm.

9.

A mai svéd korona árfolyam szerint már 132.000 forintért bérelhető a Fa Hotel egyik szobája, a kabin, Svédországban. Kortárs művészet a semmi közepén, elzárva a világ zajától, na, itt aztán elcsendesülhetsz. Egy fő részére tervezett otthon, hat méter magasan.

10.

Ki emlékszik Romhányi a rímhányó fergeteges fordításában a Flinstone családra? Malibuban járunk ismét, a Frédi és Béni világának mintájára épített házban nappalit, hálót, konyhát és két fürdőszobát találunk.

10 +1

Ezt a házat hagytuk a végére, ő a mi plusz 1-ünk. Mert itthon is vannak érdekességek. Ő itt egy ökolakóhajó a Tiszán. Az ártéri lakhatás megkönnyítésére dolgozta ki egy magyar cég. Tömegközlekedés helyett, kajak, kenu, vagy egy motorcsónak ajánlott.

Ujvári Bea

grafikus-dizájner

Vintagechic Lakberendezés tulajdonosa

Via The AtlanticÖkolakóhajó