A mi Singerünk

A nagymamámnál állt egy öreg Singer varrógép az ablak alatt. Az a fajta, amelyről azt mondták: még egy nukleáris robbanást is túlélne. Van benne anyag. Kecses formája, cikornyás fekete-arany mintája miatt ragaszkodunk hozzá. No meg azért, mert hosszú évtizedek óta őrzi nagyanyánk kéznyomát. Ott van benne a befűzve felejtett cérna, fiókjában pedig a színes orsógyűjtemény. Ez a varrógép hozzátartozik a családunk történetéhez. Természetes volt, hogy nem dobjuk ki.

A Singer-siker

Isaac Merritt Singer 1853-ban szabadalmaztatta az első tömegesen előállított varrógépet Amerikában. A varrógépgyártás azelőtt egyáltalán nem volt sikeres üzlet. Az első varrógépnek nevezhető alkalmatosságot B. Thimmonier, francia szabó készítette fából, 1820-ban. Ezeken varrtak új ruhákat a francia hadsereg számára. A vállalkozásba azonban belebukott, tönkrement, majd Amerikába menekült. A szerkezetet néhány évtizeddel később, az ipari forradalom idején, végül Singer tökéletesítette. Olyan változtatásokat eszközölt rajta, mint például a pedálhajtás. 1870-ben csak Amerikában 465 ezer darabot gyártottak a Singer-féle varrógépből. Európában, például a skóciai Glasgow-ban is nyitott gyárat.

A varrógép, és aki mögötte van

Isaac Singer első szabadalma egy kőfúrógép volt. De a sokoldalú férfi egy időben színészként is dolgozott. Igaz, a színészet iránt érzett szenvedélye, egy idő után leginkább a színésznőkre koncentrálódott. Miután bejött neki a varrógép üzlet, és óriási vagyonra tett szert, második családjával a New York-i Fifth Avenue-ra költözött, ahol lakásának része volt egy saját színpad is. Felesége azonban sajnálatos módon bigámián kapta, és feljelentette. Így Singer kénytelen volt Európába menekülni.

A férfi nemcsak egy világszabadalmat hagyott maga után, hanem összesen 24 gyermeket is, különböző feleségektől és szeretőktől. 1875-ben halt meg az angliai Devonban, multimilliomosként. Találmánya óriási hatást gyakorolt a divat változására, és az öltözködési szokásokra. Nagyrészt neki köszönhetjük, hogy ilyen sokoldalú és gyorsan változó a divatvilág.

Kreatív hagyományőrzés

A mai napig működő Singer gyár honlapján bárki megkeresheti a család saját varrógépének pontos gyártási idejét és helyét, miután beírja a gyártási számot. Szerencsére nem vagyok egyedül a poros, ódon Singer varrógépünk iránt érzett nosztalgikus érzéssel. Azok a szecessziós, öntöttvas lábak ma már sok családban új funkcióval bírnak.

Összegyűjtöttem nektek a legjobb ötleteket a legendás varrógép újragondolására (a képre kattintva lapozható, nagyobb méretű galéria nyílik):

Ujvári Bea

grafikus-dizájner

a Vintagechic Lakberendezés tulajdonosa

Inspirációk és fotók forrása: Singerco.com, manda.blog.hu, inspirationsdeco.blogspot.fr,