1. John és Yoko

John Lennon mindenképp a címlapra akart kerülni. Annie Leibovitz szerint erre többször is emlékeztette őt munka közben. Az eredeti terv az volt, hogy a képen csak Lennon szerepeljen. Aztán Leibovitznak eszébe jutott John és Yoko közös lemezének, a Double Fantasy-nek a borítója, és próbálták azt újraértelmezni. De a dolog nem igazán sikerült. Egészen addig, amíg a fotós rá nem vette Johnt, hogy vetkőzzön meztelenre. Yoko is szívesen követte volna, de Leibovitz megkérte, hogy ő hagyja magán a ruháit. Ezután a nő lefeküdt az ágyra, az énekes pedig anyaszült meztelenül rácsavarodott. A kép elkészült, és John teljesen odavolt érte. Annie Leibovitz szemébe nézett, és azt mondta: Sikerült egészen pontosan megörökítened a kapcsolatunk lényegét. Megígéred, hogy címlap lesz belőle? A fotós bólintott, kezet ráztak. 1980. december 8-át írtunk. John Lennont néhány órával később meggyilkolták. A Rolling Stone magazin következő számának címlapjára ez a fotó került. Az utolsó profi fotó, amely a Beatles egykori gitáros-énekeséről készült.

2. Demi

Ez a címlap sem ilyennek indult. Demi Moore a hetedik hónapban járt második gyerekével, és a Vanity Fair magazin akkori főszerkesztője, Tina Brown egy klasszikus, csilli-villi „filmsztáros" portrét szeretett volna látni róla. Olyat, amelyen még véletlenül sem látszik a színésznő nagy hasa. Figyelem, az évszám 1991! Szóval elkezdődött a fotózás a főszerkesztői utasítások szerint. Készült is jó néhány csodaszép fotó a csodaszép Demiről. Leibovitz és Moore régi jó barátok, Annie fotózott Demi és Bruce Willis esküvőjén, és a színésznő első terhessége idején is készített néhány családi fotót róluk. Úgyhogy a munka vége felé, amikor már mindenki feloldódott, a stáb elkezdett szórakozni, és „csak úgy" fotózgatni. Demi Moore-ról pedig lekerült a ruha. Amikor Leibovitz ezt a képet előhívta, megmutatta Tina Brownnak, és meggyőzte arról, hogy a címlapon a helye, amire Demi is azonnal rábólintott. Naná, hogy óriási botrány lett belőle, elvégre ilyet addig még soha senki nem csinált (és azóta is csak gyengébb utánzatok születtek, de abból rengeteg). A Vanity Fair magazint, Demi Moore-ral a címlapon napok alatt elkapkodták, annak ellenére, hogy sok újságosnál fehér papírral takarták el a színésznő testét. Bizonyos áruházak nem is voltak hajlandók kitenni a polcra. Egyébként amellett, hogy a címlap üzenetét és erejét Annie Leibovitz is elismeri, a fotót magát nem kedveli olyan nagyon. Egy kiállításának megnyitóján ezt mondta róla: Nem gondolom, hogy ez egy nagyon jó fotó. Ez egy címlap. Ha igazán jó portré volna, akkor Demi nem takarná el a melleit. És egyáltalán nem biztos, hogy belenézne a kamerába.

3. Erzsébet

A fotósorozat, amely miatt Annie Leibovitz összeveszett a BBC-vel. A dolog 2007-ben történt, és úgy kezdődött, hogy a brit közszolgálati csatorna dokumentumfilmet forgatott II. Erzsébetről. Kereken egy évig követték az uralkodót mindenhová. Akkor is ott voltak, amikor Leibovitz a királynő közelgő amerikai látogatása alkalmával egy fotósorozatot készített róla a palotában és környékén. Később, a tévéműsor előzetesében egy trükkös vágással azt a látszatot keltették a nézőkben, mintha II.Erzsébet ki lenne borulva, amiért a fotós megkérte, hogy öltözzön át, és vegye le a fejéről a tiarát. Miután kiderült, hogy nem történt ilyesmi, a BBC kénytelen volt bocsánatot kérni, ami meglehetősen ritkán fordul elő. Viszont a fotók fenomenálisan sikerültek. Tiarával és anélkül.

4. Sarah

fotó: Lloyd Ziff

Itt egy kicsit csaltunk, mert ezt a képet nem Annie Leibovitz készítette, hanem egy kollégája, Lloyd Ziff. A történelem nem is annyira a képben lakik, mint inkább abban, akit-amit látunk rajta. Annie Leibovitz 52 évesen szülte legkisebb lányát, Sarah Cameront. Már a terhessége is nagy visszhangot váltott ki, amit ő elegáns távolságtartással kezelt. A fotóművész nemcsak azért került a figyelem középpontjába, mert későn lett újra édesanya, hanem azért is, mert a nyilvánosság előtt is vállalta, hogy leszbikus. Nagyobb lányait, az ikreket, Susant és Samuelle-t béranya hordta ki és szülte meg. Sarah viszont mesterséges megtermékenyítéssel fogant, és Leibovitz hozta a világra. Még egyszer mondjuk, 52 évesen. Köszönik, remekül vannak. Azóta is.

5. Susan

Mármint Susan Sontag. Író, filmrendező, aktivista, legenda. Annie Leibovitz élete nagy szerelme. 15 évet töltöttek együtt, egészen Susan 2004-es haláláig. Sosem beszéltek nyilvánosan a kapcsolatukról. Annie Leibovitz az író halála után, egy mélyen személyes portrékönyv megjelenése kapcsán mondta el először, hogy igen, ők ketten szerelmesek voltak egymásba. Egészen konkrétan ezekkel a szavakkal:

Hívjon minket szeretőknek. Tetszik ez a szó: szerető. Olyan romantikusan hangzik. Szeretném, ha tisztáznánk valamit: Susan a szerelmem.  

A két művész a nyolcvanas évek legelején találkozott egymással, amikor Leibovitz Sontagot fotózta egy készülő könyve borítójára. Később azt mesélte erről az időszakról, hogy megrázta az íróból áradó erős intellektus, a találkozás után azonnal megvásárolta minden könyvét, és az első közös vacsorán egészen megizzadt, annyira ideges volt. Sosem költöztek össze, de lakásuk olyan közel volt egymáshoz New Yorkban, hogy ha kiálltak az ablakba, átláttak a másikhoz. Susan Sontag 2004-ben leukémiában vesztette életét. Annie Leibovitz a végső pillanatig ott volt vele, az utolsó hónapokban a munkáját is szüneteltette, pedig odáig folyamatosan fotózta szerelmét, és a közös életüket. Egyszerűen csak ott akartam lenni – mondta később erről az időszakról. Nem, mint fotográfus, hanem ott lenni, mint egy társ.

Annie Leibovitz

Forrás: The New York Times, Time Out, Vanity Fair, annieleibovitz.tumblr.com, Wikipedia