A Grease-t 1978. június 16-án mutatták be Amerikában, és azonnal világhírű lett annak ellenére, hogy készítői legjobb esetben is csak egynyári filmecskének szánták. Az alkotók annyira féltek a lehetséges bukástól, hogy először egy távoli helyszínen, egy honolului moziban vetítették le próbaképpen.

Félelmeik szerencsére nem igazolódtak be. A musical hatalmas sikert aratott, az óvatoskodó bemutatót követő pár hónap leforgása alatt, több mint 340 millió dollárt hozott a konyhára. A fiatalok szabályosan megőrültek a moziért, a chicagói díszbemutatón például akkora tömeghisztéria alakult ki, hogy szegény Oliviát ki kellett menteni, de még így sem úszott meg egy kiadós bordatörést. A londoni premierre pedig hiába vezényeltek ki több száz rendőrt, a feltüzelt rajongók szabályosan megostromolták Olivia Newton-John és Travolta autóját.

Bár a legtöbb szereplő a filmnek köszönheti karrierjének felívelését, a Pomádé minden ragyogásával együtt örökre rájuk száradt. Hiába az ősz tincsek, a szarkalábas, táskás szemek, vagy a megtotyakosodott alkat, a Rydell-gimi egykori tanulóinak többsége a mai napig ezzel a musicallel haknizik szerte a világban.

Olivia Newton-John – Sandy (Kép forrása)

Olivia Newton-John

Ha szabad megkockáztatnom ezt a merész kijelentést: Olivia Newton-John sokkal jobban néz ki most, mint harmincévesen, a Grease forgatásának idején. Na jó, na jó, lehet, hogy ez egy kicsit túlzás, de ki ne akarna 67 éves korában is ilyen dögös lenni, mint ő?! Pedig az élet nem bánt vele kesztyűs kézzel, 1992-ben mellrákkal küzdött, majd az üzlethálózata ment csődbe, elvált az első férjétől, aztán gyanús körülmények között nyoma veszett a barátjának, végül depressziós lett... Húha, mennyi gond és baj, hagyjuk is a keserű múltat, inkább örvendezzünk Newton-John jelenlegi sikerein és eredményein!

A szende Sandy-t játszó színésznő ugyanis énekesnőként sem utolsó. Lemezeladásai és a slágerlistán töltött ideje alapján a hetvenes évek legsikeresebb angol énekese, aki ráadásul Anglia képviseletében negyedik helyen végzett az 1974-es Eurovíziós dalfesztiválon – azaz csak hárommal maradt le a győztes ABBA mögött. Menő, mi? Ahogy az is, hogy mindezen sikereken felül még négy Grammy-díj, tizenegy kislemez és tizennégy aranylemez büszke birtokosa, emellett élharcos környezetvédő, szakácskönyvszerző és a mellrák elleni kutatás elkötelezett támogatója.

John Travolta – Danny (Kép forrása)

john travolta

Kolléganőjével ellentétben Travoltával érezhetően jobban elbántak az évek, a színész mai, khm... látványosan kerekebb arcán nehezebb felismerni a szemtelenül sármos vonásokat, a cukorfalat gödröcskét az állon, vagy a pimasz mosolyt, amelyek anno olyan ellenállhatatlanná tették Danny Zuko szerepében. Szerencsére a filmművészet férfisoviniszta angyalát ez cseppet sem zavarta, sőt, talán éppen ezek a szétcsúszott vonások tették felejthetetlenné Travoltát a többi szerepében is, mint amilyen a Ponyvaregény Vincent Vegája.

A sztárnak, aki számára a Grease hozta el a világhírt, ma sem kell szerepekért kuncsorognia, a világ egyik legjobban kereső színészeként közel húszmillió dollárt kap egy-egy filmjéért. Azért neki sem volt fenékig tejföl az élete. Néhány évvel ezelőtt amúgy is beteg kamasz fia halála nagyon megviselte az egész családot. Mostanában, ha teheti, repülőt vezet, és minden bizonnyal homoksütiket készít, ugyanis legkisebbik csemetéje, Benjamin még csak ötéves.

Stockard Channing – Rizzo (Kép forrása)

Stockard Channing

A Grease-ben az én személyes kedvencem a kívül vagány pokróc, belül érzékeny és sebezhető Rizzo volt, aki nem sírt senki vállán még akkor sem, amikor azt hitte, teherbe esett. (Ne felejtsük el, hiába harmincas színészek játszották a szerepeket, mégiscsak érettségiző gimisekről van szó!)

A színésznő a Grease után sem üldögélt tétlenül a babérjain, számtalan filmszerepe mellett feltűnt olyan világhírű sorozatokban, mint Az elnök emberei, vagy A férjem védelmében. Közben a magánéletét is pörgette fáradhatatlanul, négy férjet fogyasztott el az igaz szerelem hajkurászása során. Bár jellegzetes karakterét megőrizte, nem hiszem, hogy jó reklámarca lenne a plasztikai sebészetnek...

Didi Conn – Frenchy (Kép forrása)

didi conn

Hiába telt el 37 esztendő, Didi Conn bájos mosolyán és természetes, kedves kisugárzásán nem tudott kifogni! A színésznő egyébként egy autizmust támogató szervezet szóvivőjeként is tevékenykedik. Legfrissebb mozija a Paper Dreams idén jön ki. Személyesen is érintett az ügyben, mivel fia, Daniel is ebben a betegségben szenved.

Jamie Donelly – Jan (Kép forrása)

Jamie Donnelly

A rózsaszín dzsekit viselő Pink Ladies oszlopos tagja a mai napig aktív előadó. Fellépett a Rocky Horror Picture Showban Meat Loaffal, illetve a Tarzan musical változatában ő alakította Jane-t.

Dinah Manoff – Marty (Kép forrása)

Dinah Manoff

Noha leghíresebb szerepe a Grease Martyja, melyben az I Ought to Be in Pictures című slágerért Tony-díjat kapott, később is tengernyi filmben játszott, igen szép sikerekkel.

(Borító kép: theguardian.com)