Kezdjük az alap alapjaival

Amikor többszintes tortára adom a fejem, több okból is Mautner Zsófi csodálatos lisztmentes csokitortáját használom alapnak – egy kis darált mandulával kiegészítve. Az egyik az, hogy az ilyen csupacsokis torták tapasztalatom szerint inkább „horpadnak”, mint a sima piskótás alapok, amik sokszor púposodnak (ha ez történik egy többszintes torta esetén, MINDENKÉPPEN vízszintesre kell vágni, egyszerűen azért, mert ha nem teszed, nagyon megszívod a krémezésnél). A horpadást viszont a legegyszerűbb dolog feltölteni krémmel, attól csak jobban összeáll.

Ha életedben először készítesz többszintes tortát, akkor az a javaslatom, hogy inkább külön süsd meg a szinteket, mint vágd szét sütés után, mert az nagyobb rutint kíván.

Én próbáltam már a fogpiszkálós, fogselymes verziót is, de a morzsálódós tortáknál például nagyon nem működik. Így ha mégis ilyen helyzetbe kerülsz (hogy fel kell vágnod egy tortalapot több szintre), azt ajánlom, hogy fogpiszkálókkal nyugodtan szurkáld körbe, hogy egyforma legyen a két szint, de inkább késsel vágd ketté, azt is megkönnyíti a szurkálás. Na de ennél a tortánál szó sincs ilyesmiről.

Ez az eredeti recept (Mautner Zsófitól):

200 g csokoládé (lehetőleg 60 százalékos kakaótartalmú)

200 g vaj

150 g nádcukor

só (több, mint gondolnád)

4 tojás

Én ezt egy kicsit átírtam, egyrészt másfélszeres mennyiségből csinálok két laposabb lapot, másrészt egy kis darált mandulával még meg szoktam küldeni.

Szóval így néz ki az én receptem:

300 g csokoládé

300 g vaj (igen, én is tudom, ez nem olcsó, nem is csinálom mindenkinek ezt a tortát)

225 g nádcukor

sok-sok só

6 tojás

150 g darált mandula (ha valahol épp olcsóbb az egész, akkor aprítóban szoktam finomra darálni)

Elkészítés

A csokit és a vajat megolvasztom, a tojásokat szétválasztom, és a sárgáját minden további hozzávalóval összekeverem, majd felverem a fehérjét, és azt óvatosan beleforgatom. Igazából ha nem szeretnéd közben elmosogatni a mixered, akkor praktikusabb előbb felverni a fehérjét, azt kitenni egy másik edénybe – igen, így is lesz plusz mosatlan – és utána keverni a többit, mert az nem baj, ha kerül bele egy kis fehérje, fordítva viszont gond lenne. A kész tésztát igyekszem pontosan megfelezni (aki nagyon lelkes ebben, töltse mérőpohárba, és felezze meg tényleg).

A két lapot vagy sütőpapírozott vagy szilikon tortaformában 180 fokon 15–20 perc alatt megsütjük. Bár lágynak tűnik az elején, de ha a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad folyékony trutyi, maximum egy kis morzsalékos cucc, akkor már jó. Mielőtt egyáltalán kivesszük a formából, várjunk legalább fél órát, hogy kihűljön, de ha egy órát várunk, az sem baj. Mivel nekem egy tuti szilikonos tortaformám van, én fél óra után már teszem bele a következőt (amit addig azért bedobok a hűtőbe).

NAGYON FONTOS: miután mindkettő megsült, hagyjunk neki legalább egy órát rendesen kihűlni, mielőtt nekiállunk összeállítani a tortát, de akár előző nap is meg lehet csinálni a lapokat.

csoki torta
Ez a torta önmagában is nagyon finom, esetleg egy kis gyümölccsel vagy tejszínhabbal (azért lett picit sérült, mert én nem vártam meg, amíg rendesen kihűl)

A világ legegyszerűbb tortakrémje

A number one tortakrém szerintem ez: 200 g olvasztott fehércsokoládé és 400 g mascarpone (ez – ugye – szintén nem az olcsó kategória, én is tudom). Itt

nagyon-nagyon fontos, hogy a mascarpone szobahőmérsékletű legyen, amikor belekeverjük az olvasztott csokit, mert ha nem az, akkor az egész egy darabkás rémséggé változik, ami ízre ugyanolyan finom, mint a szép változata, viszont kimondottan ronda.

Ezt a krémet még lehet extrázni lekvárral, vaníliával, más csokival is. Vagy például lehet citromkrémet is hozzákeverni, ha csokis citrusos tortát csinálnál (kb. négy-öt evőkanál mehet bele). Vigyázat, mivel a csoki szobahőmérsékleten szilárdul, gyorsan kell vele dolgozni, hogy ne legyen túl kemény a kenéshez.

sima, fehér krém
Nagyjából így kell kinéznie a krémnek felkenés előtt

Csicsázós trükkök kezdőknek

Ha kész a krém, én négy egyenlő részre osztom. Első rész megy az alsó lapra (ha nem egyformák a tortalapjaid, akkor a vastagabb legyen az alsó), majd a krém után jön a következő lap. Extra tipp, hogy az alsó lapra a krém előtt vékonyan lehet kenni egy kis lekvárréteget.

csokitortalap, rajta lekvár
Most vegyes piros gyümölcsös lekvárt tettem rá

Erre jön az első krémréteg:

krémes és alatta lekváros tortalap
Nem könnyű keveredés nélkül rákenni a krémet a lekvárra, de nem baj, ha nem lesz tökéletes

Én a tányéros fordítgatós trükkel szoktam építeni a tortát: a formából egy tányérra teszem ki a tortalapot fejjel lefelé, majd a kezemet alárakva óvatosan ráfordítom a krémes lapra. Sajnos néha nem lesz tökéletes a fordítás, de ezt jótékonyan elfedi majd a krém:

kicsit sérült tortalap
Ilyen, amikor nem elég nagy a tenyerem a tortához

A rárakáskor kerül némi krém rám is, ezt le kell nyalogatni, csak mondom. A második rész krém a tetejére, a harmadik az oldalára megy.

Szerencsére menők az úgynevezett „halfnaked”, vagyis félpucér torták, ezért egyáltalán nem baj, ha átüt a csokis lap, és kicsit látszik.

Ha nincs spatulád, amivel rákenegetheted, akkor egy vastag lapú kés életlen felét használd.

kisgyerek keni a krémet a tortára (hátulról látszik)
Nálam ezen a ponton már megérkezett a lelkes segítség is, ebből is látszik, hogy gyerekjáték ez a torta

A negyedik rész krémet meg tegyük félre dekorálni. Az eredmény nagyjából félúton:

krémmel borított torta
Nem csúnya, de azért nem is tökéletes

Ha azt érzed, hogy ronda lett a bekrémezett torta (van ilyen) vagy csak vannak kritikus területek, akkor dobj be az aprítóba, vagy késsel vágj icipicire egy fél (vagy akár egész) tábla csokit, és a csokimorzsát a kezeddel nyomkodd rá a tortára. Így máris nem látszik az egyenetlen krémezés.

csoki morzsával borított bekrémezett torta
Ugye, hogy szebb így?

A tetejéhez is van pár dekortippem. Egyrészt, ha nincs habzsákod, de szeretnél rá kis csúcsokat, akkor a krém negyedik részét egy keményebb anyagú, szögletes zacskóba (például ikeás uzsonnászacsi) töltsd, majd vágd ki a sarkát – és kész is az ideiglenes habzsák.

ikes uzsonnás zacskóban krém
Egy bögre segítségével könnyebb beletölteni a krémet az uzsonnás zacskóba

Én a tetejére puklikat szoktam nyomni.

Az nem baj, ha a pukli teteje nem olyan szép, mert oda mindig kell valami, amit beültetsz, a piros gyümölcsös tortám esetében ez most áfonya, de egy citrusos torta esetében például mandarint tennék ide.

krémmel megtöltött és kivágott uzsonnás zacskó
A puklikhoz viszonylag nagy lyuk kell

Az áfonya nemcsak a puklikra mehet, hanem a torta egészére:

kisgyerek kéz pakolja az áfonyát a tortára
A díszítés szintén bébikönnyű (ahogy a lányaim szokták mondani)

És akkor a kegyelemdöféshez még kell egy kis csoki: hámozóval érdemes kis csokiforgácsokat szórni a tetejére.

kész torta
Ez még a csokiforgácsolás előtti állapot, és látszik, hogy azért nem minden pukli tökéletes, de szerintem egy házi tortánál ennyi bőven belefér

Ha nem szeretnétek egy ekkora kaliberű tortába belevágni, mert épp nincs alkalom, de tetszik a recept, akkor ugyanezt meg lehet csinálni egyszintesben is. Az induló laphoz ott van az eredeti recept, a krémnek pedig elég a fele, és azt kell kettéosztani: egy rész menjen a tetejére, a másik meg a díszítésre.

Remélem, tetszett!

Tóth Flóra