A strandmenü: (legalább) 50 éve változatlan

Szerencsés vagyok, hiszen amióta az eszemet tudom, eddig minden nyáron volt lehetőségem a Balatonnál nyaralni. Mégis: rendre elképeszt, hogy a strandok, vízparti büfék kínálata gyakorlatilag szinte semmit nem változott az elmúlt 45 évben – legfeljebb a menüt kínáló táblák jobb oldala, az viszont drámaian. Persze, én is szeretem a lángost, a kolbászt és a sült halat is, de egyrészt ezekből az olajban sütött ételekből nekem bőven elég, ha félévente fogyasztok egyszer, másrészt – mivel szeretek és tudok főzni – pontosan képben vagyok, mennyire húznak le egy-egy hártyavékony, vizes, ócska sajátmárkás mogyorókrémmel megtöltött palacsintával, amit ráadásul aranyáron ehetek meg egy papírtálcáról, műanyag villával ügyetlenkedve.

Nagy álmom, hogy a strandok bódéjaiban egyszer majd felüti a fejét a változatosság! Milyen klassz lenne, ha nem mindenütt ugyanazt lehetne kapni, és jóllakhatna az is, aki a klasszikus fogásokra (mint a retro-hamburger vagy a hekk) vágyik, de annak sem kellene éhesen kóricálnia a fűcsomók között, akinek valami zöldségesebbre fáj a foga, és ami nem feltétlenül merül ki a görögsalátának csúfolt, összetöttyedt paradicsomból, kiszáradt kígyóuborkából és fetamorzsalékokból álló dicstelen halomnál.

Addig pedig mi mást tehetnék, mint hogy viszem magammal kis műanyag dobozkában azt, amit szeretek, így a szemem nem fog az éhségtől kopogni, miközben a jól megérdemelt nyaralásomat töltöm. Gyorsan mondom is, mi az, amit könnyedén össze tudsz dobni, hogy aztán irigy tekintetek kereszttüzében falatozhass a strandon!

Félkezes nasi: falafel golyók izgalmas mártogatósokkal

Bemelegítésnek rögtön mondom a legegyszerűbb megoldást. Előveszem a falafel golyókat a mélyhűtőből, sütőpapíros tepsire helyezem őket, majd 200 fokra előmelegített sütőben nyolc perc alatt készre sütöm.

Tudom, lehet házilag is készíteni (ITT elolvashatod hozzá Trembácz Éva Zsuzsa receptjét), de szerintem most aztán igazán megérdemelsz egy kis nyugalmat. Amit nem kell, azt ne bonyolítsunk, én amondó vagyok! Ugyanez vonatkozik az avokádószószra és a padlizsánkrémre, az előbbi esetében, ha készen veszed, legalább nem kell bosszankodnod, ha nem hajlandó megfelelő érettséget elérni záros határidőn belül az avokádód. Ám, ha mégis úgy döntenél, hogy házilag készíted el ezeket, mondom az én receptemet (majd még három nagyszerű mártogatóst):

  • Guacomole: az érett avokádót villával összetöröm, majd keverek hozzá egy zúzott fokhagymát, egy felkockázott paradicsomot, egy lime levét, egy csokor friss koriandert, sót, borsot.  
  • Padlizsánkrém: A padlizsánokat félbevágom, négyzetrácsosan késsel beirdalom a belsejüket, meglocsolom olívaolajjal, sózom, borsozom, majd a sütőben 35–45 perc alatt (mérettől függően) puhára sütöm. Végül összeturmixolom egy gerezd fokhagymával, egy evőkanál taninivel és gavalléros mennyiségű extraszűz olívaolajjal.
  • Mangó csatni: egy hagymát felaprítok, olajon megdinsztelem, majd rádobok egy zúzott fokhagymát, egy hüvelykujjnyi lereszelt gyömbért, egy kis csilit, végül egy mangót felkockázva. Sózom, borsozom, megy hozzá három evőkanál cukor, egy fél marék mazsola, két evőkanál sűrített paradicsom, két deci víz, majd lassú tűzön főzöm 45 percen keresztül. Akkor hozzáöntök két evőkanál fehérbor- vagy három evőkanál rizsecetet. A végén összeturmixolom.
  • Mentás-uborkás raita: a legjobb hűsítő tunki a strandra! Lereszelek (a nagyobb lyukú felén) egy kígyóuborkát (nem szoktam meghámozni), összekeverem egy kiskanál garam masalával, egy kevés reszelt gyömbérrel, egy zúzott fokhagymagerezddel, 300 gramm görög joghurttal, egy citrom kifacsart levével és egy nagy csokor felaprított mentával.
  • Kápiakrém: A paprikákat sütőben 35 perc alatt megsütöm (nyugodtan mehetnek együtt a padlizsánnal). Akkor leszedem a csumáját, kikaparom a magját (a héját nem szoktam lehúzni a zero waste jegyében), és összeturmixolom két-három evőkanál olajjal. 

Falafel két összetevős házi zabos pitában, salátával

Avagy: hagyd a gyrost másra! Amikor az irodában nekiálltam kisütni ezeket a zabos pitákat, a csajok konkrétan a csodámra jártak (és lefogadom, azóta is mindegyik buzgón sütögeti otthon). 

A falafel golyókat előveszem a mélyhűtőből, sütőpapíros tepsire helyezem őket, majd 200 fokra előmelegített sütőben nyolc perc alatt készre sütöm. Közben egy bögre zabpehelyre ráöntök annyi felforralt vizet, hogy ellepje. Hagyom állni tíz percig, aztán összeturmixolom. Ha kell, öntök még hozzá vizet: olyan állaga legyen, mint a nokedlinek, folyékony legyen, hogy szét tudjon terülni, de ne legyen túl vizes se. Egy palacsintasütőt kiolajozok, és egy-egy merőkanálnyi mennyiséget közepes lángon megsütök. Jóval lassabban sül meg, mint egy palacsinta, de ne aggódj, össze fog állni. Illetve arra figyelj, hogy csak körülbelül egy tenyérnyi átmérőjűre terüljön ki a massza, úgy könnyebb lesz megforgatnod.

A kész zabos pitákba bébispenótot, paradicsomkarikákat teszek, mellé a félbevágott falafel golyókat és öntetet ízlés szerint. 

Buddha-tál

Jó, bevallom, mivel egy mohó nőszemély vagyok, ezért a Buddha tál az egyik kedvenc ételem: itt nem kell kompromisszumos megoldásokra törekedni, hanem ehetsz mindent is egyszerre, csak ilyen trendi nevet kell neki adni, és kész. Mondom, mik kerültek ezúttal a színkavalkád tányéromra:

  • Falafel golyók
  • Fekete lencse: nem kell beáztani, csak annyi vízzel felöntöm, amennyi egy centire ellepi, és sós vízben fél óra alatt puhára főzöm, leszűröm (ha kell), majd extraszűz olívaolajjal összekeverem.
  • Jégsaláta
  • Paradicsom
  • Csilis ananász: az ananászt kockára vágom, összekeverem reszelt gyömbérrel, egy fél citrom levével és felaprított csilivel.
  • Citromos csírás pirított retek: a félbe-negyedbe vágott retkeket olívaolajon lepirítom, sózom, ráöntöm egy fél citrom kifacsart levét, majd ámulok és bámulok, milyen gyönyörű, ahogy a héjból kiolvadó pirosság mindent rózsaszínre fest. Összekeverem még azon melegében retekcsírával.

  • Grillezett cukkini: akkor a legjobb, ha sikerül kis méretű cukkiniket venni. Ha mégsem úgy alakulna, akkor se szomorkodj, csak akkor inkább karikázd fel a zöldségeket, ahelyett, hogy félbevágva pirítanád. Olívaolajon mindkét oldalát egy kevés oregánóval, sóval, borssal megpirítom, majd a fenti összetevőket esztétikusan elrendezgetem egy nagy tálban.

Mindenkinek kellemes pihenést, jó strandolást kíván,

Fiala Borcsa

Képek: Kerepeczki Anna/WMN