Esküszöm, nem akartam süteményekről receptet írni, mert semmi közöm hozzá, de az olvasók kikövetelték, miután megosztottam az első, szép, büszkére sikerült sütimet. Ezzel a recepttel pedig megmentettem a végleges és értelmetlen pusztulástól négy darab banánt, és ez már önmagában büszkeség! Azonban van tovább. Mert lehetett volna balítélet is, hiszen benne volt a pakliban, hogy mégsem sikerül. Ám valamiért velem volt a szerencsecsillag, és összejött. 

Jó, mondjuk, tényleg nem kell hozzá atomfizikusnak lenni, minimális sütnivalóval is el tudja ezt készíteni jóformán bárki, tényleg csak minimális alázat kell hozzá, egy leheletnyivel több, mint egy kavarós bögrés süteményhez.

Ami viszont kell hozzá, az négy darab kidobásra ítélt, megbarnult, jobb sorsra érdemes banán, amit most megmenthetsz a végleges pusztulástól. Gyerekes anyukák itt ugye előnyben vannak, ők a bébipapinak szánt, megbarnult gyümölccsel már nem tudnak mit kezdeni, akárcsak azok, akik rendre megvásárolják a turmixukhoz a banánt, aztán elfelejtik felhasználni. Én egyik csoporthoz sem tartozom, nekem csak simán kell ez a finom déligyümölcs természetes hasfogónak, merthogy annak is jó, és ez a süti meg a kakaó miatt is pluszban. 

Ami jó még ebben a receptben, hogy tetszés szerint alakíthatod. Elkészítheted fagyasztott gyümölcsökkel, például málnával, áfonyával, vagy eperrel, megszórhatod kókuszpehellyel, vagy magvakkal, készíthetsz hozzá csokiszószt, vagy gyümölcsszószt, de eheted tejszínhabbal is, szóval a lehetőségek száma végtelen.

Én a teljesen cukor-, tej- és gluténmentes verzióját készítettem el, de az alapanyagok lecserélhetők a bűnösebb verziókra is.

Mondom, mikre van szükség hozzá:

  • 4 db érett banán (minél érettebb, annál jobb)
  • 2 ek holland kakaópor (nem cukrozott)
  • 3 ek natúr törökmogyorókrém
  • 150 gramm gluténmentes zabliszt
  • 2 ek mandulaliszt
  • 2 db egész tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 ek méz
  • két marék paradió (ehelyett lehet más)

Elkészítése:

1. A négy banánt egy villával szétnyomom egy műanyag keverőtálban. 

2. Hozzáadom a tojást, a mogyorókrémet, a mézet, és egy botmixerrel simára keverem. (Nem jó, ha csomós marad a már kisült sütiben a tészta, ezt tapasztalatból mondom.)

3. Egy másik tálban összevegyítem a kakaóport, a mandulalisztet, a zablisztet és a szódabikarbónát, majd beleforgatom a masszába, és csomómentesre keverem.

4. Egy kis tepsiben szépen eloszlatom a tésztámat.

5. A paradiót durvára vágom egy késsel, és alaposan megszórom vele a masszát.

6. 200 fokra mehet a sütőbe, nagyjából fél órára. Akkor jó, ha a beleszúrt villára már nem ragad a tészta, illetve a teteje se ég meg. (Ebben pedig ez a varázslat, elég ritkán sikerül.)

Ugye milyen szép? Nem csoda, hogy a követők üzenetekkel bombáztak, amikor meginstáztam.

Tessék, most meg is süthetitek. Ha elkészültetek vele, instázzátok meg ti is, és tageljetek minket sztoriban, hogy láthassuk a remekműveket.

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak