Biztos nektek is volt már olyan pillanatotok az életben, amikor megálltatok, a homlokotokra csaptatok, és az kérdeztétek magatoktól: „Hogy én ezt eddig miért nem csináltam?! Hát annyira egyszerű és magától értetődő!”. Na, én így voltam ezzel a jegestea dologgal, mert tényleg eszembe nem jutott a nyár közepén főzni egy adag teát, majd lehűteni és jegesteaként elszürcsölgetni.

Pedig hát, valljuk be, nem valami eget rengető felfedezés, hogy a forrón oly finom ital hidegen is kellemes, sőt.

De azért annyit hozzátennék, hogy az emberiségnek is kellett némi idő, mire ráeszmélt erre a turpisságra, ugyanis Európában az 1800-as évek végén, világszerte pedig az 1904-es St. Lousie-i világkiállítás után szerették meg az emberek a jegesteát, akkor is egy véletlennek köszönhetően.

Történt ugyanis, hogy az angolok méltán híres teáikkal kínálták a vendégeket, de a nagy melegben senki nem vágyott egy bögre forróságra. Ezért aztán az egyik kiállító jéggel hűtötte le a teát, amire azonnal vevő volt a közönség.

A jegestea sms-méretűre zanzásított történelméről térjünk vissza közel száz évvel későbbre, a jelenbe, amikor is behoztam a lemaradásom, és rájöttem, hogy a tea jéggel és némi gyümölccsel is szuper lehet. Kerestem hát szimpatikus recepteket, ezeken módosítottam kicsit, az eredmény pedig szerintem a legjobb nyári üdítő valaha, ezt ki merem jelenteni.

Bazsalikomos-epres jegestea

Hozzávalók:

  • 4 filter zöld tea
  • 8-10 szem eper a főzéshez
  • 5-10 szem a díszítéshez
  • 5-6 friss bazsalikomlevél a főzéshez, ugyanennyi a díszítéshez
  • 1,5 liter víz
  • fél citrom leve
  • cukor/méz/édesítőszer ízlés szerin

Az eredeti recept az epret mentával bolondítja meg ebben a teában, ami szintén nagyon finom lehet, de az eper-bazsalikom párosra sokkal jobban rá vagyok állva (annyira, hogy a tavalyi fagyi receptjeimben is ezt a duót választottam az egyik íznek). Ha inkább a mentásra vágynátok, csak cseréljétek ki a bazsalikomot, de szerintem érdemes az én verziómat készíteni, mert ezt a két ízt az ég is egymásnak teremtette, én mondom.

Szóval, első lépésként megmossuk és félbevágjuk az epreket. Öntsünk másfél liter vizet egy lábosba, és a még hideg vízbe tegyük bele a gyümölcsöt, a filtereket és a bazsalikomot, majd forraljuk föl. Az a cél, hogy a teával együtt oldódjanak ki az eper és a bazsalikom aromái. Forrás után vegyük le a tűzről, szűrjük át a teát, majd hagyjuk kihűlni. Ha cukorral szeretnénk édesíteni, érdemes még azelőtt megtenni, hogy teljesen kihűlt a tea.

Ha lehűlt, belefacsarjuk a fél citrom levét, majd mehet bele jégkocka, a friss, ugyancsak félbevágott eper és a bazsalikomlevelek. A végeredmény egy hűsítő zöld tea, aminek lágy ízt ad a bazsalikom és az eper duója. Isteni, próbáljátok ki!

Mivel én délutáni munkához készítettem kísérőnek, így nem tettem bele, de ha bulis verzióra vágytok, egy kis vodkával bármikor megbolondítható, az is jól fog neki állni.

Mangós-áfonyás-lime-os jegestea

Hozzávalók:

  • 4 filter fekete- vagy gyümölcstea
  • 1 mangó
  • 125 g áfonya
  • 2 lime
  • 1,5 liter víz
  • cukor/méz/édesítőszer ízlés szerint

Megint magyarázkodással kezdek, ugyanis a recept, amit találtam, a mangó-citrom vonalat vitte, de mivel a múlt heti baráti összejövetel után maradt két lime a hűtőmben, és néhány napja áfonyával is megleptem magam, ezért a citrom helyett ezeket használtam. És milyen jól tettem! Ez a trió lett az új (egyik) kedvenc gyümölcspárosításom, nagyon jól harmonizálnak egymással az ízek.

Ehhez a teához két mangós teát és két feketetea-filtert használtam, de lehet csak az egyiket vagy csak a másikat, ahogy szimpatikusabb. 

 

A művelet egyébként nagyon hasonló az előző jegestea elkészítéséhez, annyi a különbség, hogy a gyümölcsöt most nem főzzük bele a teába, hanem amikor készen van, a felkockázott mangó egynegyedét tesszük bele, plusz belefacsarjuk az egyik lime levét.

Hagyjuk kihűlni, majd beletesszük a maradék mangót, az áfonyát és a karikákra vágott lime-ot, édesítjük, ha szeretnénk, és bedobjuk még egy órára a hűtőbe, hogy minden aroma a helyére kerüljön.

Pro tipp: ne hagyjátok ki az egy óra pihentetést a hidegben, higgyétek el, megéri kivárni!

Barackos-gyömbéres jegestea

Hozzávalók:

  • 4 filter zöld-, fekete- vagy gyümölcstea
  • 4 db barack
  • 3-4 centiméternyi friss gyömbér
  • 1,5 liter víz
  • cukor/méz/édesítőszer ízlés szerint

A két jolly-joker ízt – barack és citrom – persze nem hagyhattam ki, de ezeken is bolondítottam egy kicsit. A barackosat egy kis gyömbérrel turbóztam fel, ami igazán pikáns ízt adott neki. Persze a gyömbér elhagyható, és készíthetitek a klasszikus barackosat, de szívből ajánlom ezt a verziót, nekem jobban bejött, mint a sima változat.

Ehhez a jegesteához zöld teát használtam, de finom sima fekete teával vagy barackos ízesítésűvel, ki melyiket szereti jobban. Az elkészítése a fentiekhez hasonló, a másfél liter hideg vízbe nagy lyukú reszelőn belereszeltem a gyömbért, mellé ment egy darab felkockázott barack, a négy filter, és feltettem a tűzhelyre. Forrás után azonnal lekapcsoltam alatta a lángot, és leszűrtem. Hagytam kihűlni, majd beletettem a megmaradt három barackot felkockázva, plusz egy nagy marék jeget. Csin-csin!

Citromos-grapefruitos jegestea

Hozzávalók:

  • 4 filter fekete- vagy gyümölcstea
  • 2 citrom
  • 1 grapefruit
  • 1,5 liter víz
  • cukor/méz/édesítőszer ízlés szerint

Ahogy ígértem, nem maradhat ki a legnépszerűbb, citromos jegestea sem. Annyit változtattam csupán rajta, hogy grapefruittal tettem még citrusosabbá a végeredményt, ez természetesen elhagyható.

Ha végigolvastad a többi receptet is, akkor valószínűleg már kitaláltad, hogyan készül népszerű frissítő házilag. Igen, azzal kezdjük, hogy felteszünk másfél liter vizet forrni, benne négy teafilterrel – az egyensúly jegyében két citromos és két fekete teát választottam – és néhány citromkarikával. Ha felforrt, levesszük a tűzről, leszűrjük, édesítjük, ha szeretnénk, és hagyjuk kihűlni.

  

Amikor lehűlt, belefacsarjuk egy fél citrom és a fél grapefruit levét is. Teszünk bele még citromkarikákat és a grapefruit másik felét felcikkezve. Körülbelül még fél órát pihentetjük a hűtőben, majd ihatjuk is.

Mindenkinek kellemes, gyümölcsös-teás felfrissülést kívánok ebben a hirtelen jött kánikulában!

Dián Dóri

A képek a szerző tulajdonában vannak