Egyszerű és nagyszerű. Ez az a varázsa szerintem a zöldségfasírtoknak, amiért azonnal rájuk lehet csavarodni. Ezer és egy féleképpen fűszerezhetők és variálhatók ezek a kis zöldségkorongok, ugyanolyan finomak tavaszi salátával, mint egy főzelék kísérőjeként. De hamburgerben pogácsaként, vagy csak egy szendvics fő attrakciójaként is kiválóak. Ráadásul egészségesebbek, mint a darált hússal készülő verzió, és az sem mellékes, hogy egy húsevőkből és valamilyen növényi étrendet követőkből álló társaság közös ebédjének is szuper választás. Nem csoda hát, hogy nálunk a házibulik elengedhetetlen fogásai lettek a zöldségfasírtok.

Félreértés ne essék: ezek a különféle zöldségekből készült fasírtkák sem ízükben, sem állagukban nem hasonlítanak a hússal készült verzióra, de nem is ez a cél. Önmagában, a maga jogán isteni mindegyik, és nem csak azoknak ajánlom, akik különböző okok miatt nem esznek húst.

A „húst hússal” és az „ami nem hús, az csak köret” nézeteket valló barátaim is jóízűen majszolják mindig a zöldségfasírtjaimat, egészen egyszerűen azért, mert finomak és laktatók.

És ha még ez sem győzne meg, hogy nem csupán a vegetáriánusoknak érdemes kipróbálni, akkor jobb, ha tudod, hogy a vegetarianizmussal ritkán vádolható macskám is lecsent magának egyet a konyhapultról, amikor fél percre őrizetlenül hagytam, és jóízűen be is vágta volna az egészet, ha a felénél nem veszem el tőle, mert a macskaróka nehezen jön ki a szőnyegből nem az ő pocakjának való.

Én ugyan még nem próbáltam, de egészen biztos, hogy az alábbi recepteket vegán módon is el lehet készíteni, tojáspótlóval például, és még egészségesebb lesz a végeredmény, ha olaj helyett sütőben sütöd.

Répafasírt

Hozzávalók:

  • 3 közepes répa
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 tojás
  • ketchup
  • mustár
  • 10 evőkanál zabpehely
  • 10 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors

A répafasírttal kezdődött minden. Vagy legalább is a zöldségfasírtok iránti rajongásom. Az alábbi receptet a legjobb barátnőmtől kértem el még régen, amikor egyszer répafasírtot vacsoráztunk náluk, nekem pedig szerelem volt első kóstolásra. Hogy ő honnan szerezte a receptet, nem tudom, mindenesetre én az ő nevét áldom egy kósza könnycseppet elmorzsolva, akárhányszor beleharapok egy aranyló répakorongba. Köszi, Kinga (szívecske)!

Azóta akárkinek csináltam, mindenki elkérte a receptjét, úgyhogy álljon hát itt az örökkévalóságnak a mennyei répafasírt elkészítésének módja.

Az a helyzet, hogy általában szigorúan követem a recepteket, de a répafasírtot mindig érzésre csináltam. Most kimértem, hogy ennyi répához nagyjából miből mennyi kell, de ne habozzatok ti is a saját megérzéseitek és szájízetek szerint variálni az hozzávalók mennyiségét.

Először is lereszeltem nagylyukú sajtreszelőn a répát, majd hozzáadtam minden összetevőt. Végül három tojás került bele, és ketchupból nyolc, mustárból hat evőkanállal tettem bele. Természetesen ez a mennyiség sincs kőbe vésve, lehet több is, kevesebb is, ki milyen intenzív ízzel szereti. Sőt, az ínyencek, akik egy kis füstös ízre vágynak, ne szégyelljenek belekanalazni két-három evőkanál barbeque szószt!

A hozzávalókat kézzel jól összekevertem, és tenyérnyi lapos korongokat formáztam belőle, majd közepes lángon, bő olajban kisütöttem. Akkor jó, ha gyönyörű aranybarna kérget kap.

És ha megfogadtok egy jó tanácsot: érdemes rögtön dupla adagot készíteni!

Cukkinifasírt

Hozzávalók:

  • 2 közepes cukkini
  • 2 tojás
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 10 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4 evőkanál liszt
  • só, bors

A cukkini és a fokhagyma szerintem minden variációban nyerő párosítás, fasírtban is szuper duót alkotnak.

A cukkinifasírt receptje nagyon hasonlóan indul, mint répás tesójáé: nagylyukú sajtreszelőn lereszeltem a két cukkinit. Azonban innentől kicsit más a menetrend. Besóztam a cukkinit, és állni hagytam egy kicsit, addig a két gerezd fokhagymát felaprítottam. A cukkiniből kinyomkodtam a vizet, hozzáadtam a fokhagymát, tojásokat, zsemlemorzsát, lisztet, sóztam-borsoztam, majd ezt is kézzel jól összekutyultam. Közepes lángon bő olajban sütöttem, míg aranybarna színt nem kapott.

Pro tipp: ebben az esetben is megfontolnám a helyetekben a dupla adagot.

Céklafasírt

Hozzávalók:

  • 2 cékla
  • 2 nagyobb krumpli
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej hagyma
  • 6 evőkanál zabpehely
  • 10 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • só, bors

A két kis céklának két nagyobb szem krumplival segítünk be, hogy biztosan összeálljon, meg hát ennek az íz- és színpompa zöldségnek jót tesz, ha egy semlegesebb zöldséggel megtámogatjuk. Szerencsére nagyon jól megtalálják az összhangot a krumplival, a nagylyukú sajtreszelő kezelése után pedig csodálatos egyveleget alkotnak. A cékla hámozása közben amúgy könnyen egy krimibe illő rémtett közepén érezhetjük magunkat a látvány miatt.

De ne aggódjatok, a végeredmény egyáltalán nem rémes, sőt, a kömény igazán megbolondítja ezt a fasírtot. A hozzávalók összekeverése után ebből is tenyérnyi pogácsákat formáztam, majd a már ismert módon, közepes lángon, bő olajban kisütöttem őket.

Mindhárom zöldségfasírt garantált sikert arat, akár szendvicsként, akár salátával, vagy csak magában majszoljuk el őket. Jó étvágyat kíván:

Dián Dóri

A képek a szerző tulajdonában vannak