Mielőtt beavatnálak titeket a tökéletes zabpelyhes palacsinták rejtelmeibe, jöjjön egy kis előzménysztori: először banános, túrós és zabpelyhes palacsintát szerettem volna csinálni, de az a helyzet, hogy elbíztam magam. Úgy gondoltam, ha a zöldséges pizzáim úgy is remekeltek, hogy egy-két összetevőt vagy lépést kihagytam, akkor ezekkel az alternatív palacsintákkal könnyű dolgom lesz, főleg, hogy most szigorúan betartottam a recept minden szavát. Hát nem. Szombaton a WMN Insta-sztorijában közvetítettem is, hogy hogyan készül a banánpalacsinta, és az első pár próbálkozás csúfos bukás volt, sehogy sem akart összeállni a massza a palacsintasütőben. Bár, ha az lett volna a célom, hogy a reggeli ábrázatomat palacsinta formájában alkotom újra, tökéletes lett volna a végeredmény:

Ugyanez történt a túrós verzióval is, folyt a tészta jobbra-balra, de az EU- és Dóri-konform palacsintaformát (azaz kerek alakot) ez sem akarta felvenni.

Pedig annyira egyszerűnek tűnt! Néhány alapanyag összekutyulásával tökéletes, lisztmentes, egészséges reggelit ígértek a receptek lejegyzői, de nekem csak nem akart összejönni.

Azt viszont mégsem írhattam meg nektek, hogy kipróbáltam két totálisan használhatatlan palacsintareceptet, tessék, jó étvágyat. Úgyhogy feljavítottam a dolgot. Mivel a három receptből csak a zabpelyhes hozta az elvárt formát és állagot, ezért úgy döntöttem, hogy a másik két tésztába is ezt használok kötőanyagként, hátha így sikerül. És hála az univerzumnak, működött!

Így lett ebből az alternatív palacsintaajánlóból óda a zabpehelyhez és a belőle készült palacsintához. Íme, a zabpelyhesített receptek, próbáljátok ki őket ti is, megéri!

Banános-zabpelyhes palacsinta

Hozzávalók:

  • 1 banán
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál apró szemű zabpehely
  • vaníliaaroma
  • olaj vagy vaj a sütéshez

Első lépésként a banánt villával összetörtem, majd hozzáadtam a két tojást. Habverővel összekevertem, majd ment bele a vaníliaaroma, és a négy evőkanál zabpehely. Összekutyultam a tojásos-banános péppel, majd amikor már elég homogén volt a massza, belekanalaztam egy adagot a palacsintasütőbe. Fontos, hogy alacsony hőfokon süssétek, különben úgy jártok, mint én az első próbálkozásomkor: a teteje még folyós, amikor az alja már majdnem odakapott.

Érdemes kicsit érettebb banánt használni, így nem kell hozzá plusz édesítő vagy cukor, mert önmagában is elég édes lesz.

És ennyi az egész, mert a legnagyobb feladat csak azután jön, hogy elkészültek a palacsinták: meg kell állni, hogy az egészségtudatosság jegyében ne kanalazzunk rá egy nagy adag mogyorókrémet.

Túrós-zabpelyhes palacsinta

Hozzávalók:

  • 250 g túró
  • 4-5 evőkanál apró szemű zabpehely
  • 2 tojás
  • vaníliaaroma
  • 1-2 dl tej
  • 1 citrom héja
  • olaj vagy vaj a sütéshez

A banános bukta után azért a túrós verziónak is adtam egy esélyt, de önmagában a túró és a tojás nem volt elég, hogy a végeredmény palacsintára hasonlítson, így ehhez is hozzádobtam némi zabpelyhet.

A gyorsaság jegyében a túrót, tojást és a zabpelyhet összekutyultam egy botmixerrel, majd belekerült a vaníliaaroma és egy kis tej, hogy lazább legyen a tészta állaga. Az eredeti recept nem írja, de én nagyon szeretem, ezért belereszeltem egy citrom héját, az egészet még egyszer jól összekevertem, majd ebből is ment egy adag a palacsintasütőbe.

via GIPHY

Az első harapás pillanatában a kedvenc desszertjeink listájára került ez a palacsinta, úgy kellett ezt a pár darabot kimenekítenem a barátom karmai közül egy fotó erejéig:

Natúr zabpehely-palacsinta

Hozzávalók:

  • 26 evőkanál zabpehely
  • 5 dl tej
  • 3 tojás
  • vaníliaaroma
  • olaj vagy vaj a sütéshez

A túró és a banán bevetésének hála az előző két palacsintának igen karakteres íze van, ez a harmadik, natúr zabpelyhes egy igazi jolly joker annak, aki imádja mindenféle jóval megkenni a palacsintáit. Ez a verzió nem lesz olyan pufi, mint az előzők, cserébe nagyon jól rétegezhető, kiváló palacsintatorta-alapanyag.

Az első lépés a tökéletes zabpehely-palacsinta felé, hogy megmelegítjük a tejet, majd beleszórjuk a zabpelyhet. Kábé tíz percig állni hagyjuk, amíg a zabpehely megpuhul a meleg tejben, majd botmixerrel turmixoljuk. Hozzákeverjük a tojásokat és a vaníliaaromát, majd mehet is az első adag az alacsony fokozaton hevített palacsintasütőbe.

via GIPHY

Én végül a nagymamám eperlekvárjával koronáztam meg ezt a csodát, de bármilyen finomságot elbír, amit a klasszikus palacsinta is. Sőt, ha a vaníliaaromát kihagyjátok a receptből, mennyei sós palacsinták is készülhetnek.

Boldog palacsintaeszegetést kívánok mindenkinek!

Dián Dóri