Imádom a tonhalat. Tudom, tudom, „higany” meg „poliklórozott bifenilek”, de akkor is imádom a tonhalat, és lassan amúgy is bármi, ami a földön terem, veszélyes, mert kábé már az utolsó talpalatnyi földdarabka is szennyezett. Szóval nem tömöm magamba napi szinten a tonhalat, de azért alkalmanként jólesik. (Közben pedig próbálok nem gondolni a higanyra.)

Ha vörös tonhalsteak, akkor rögtön eszembe jut a spenót, jó fokhagymásan, illatosan, meg az avokádó is beugrik, már bocsásson meg a világ – tényleg nem tehetek róla, szeretem és kész. És akkor ide sorolom még a ceruzababot meg a tojást, a koriandert és a koktélparadicsomot. Máris minden hozzávalót felmondtam a favorit tálamhoz, amit legalább annyira egyszerű elkészíteni, mint egy nagy tál túrós csuszát, csak néhány dolgot kell elsajátítani hozzá. 

Ez az étel tele van tápláló, zamatos alapanyagokkal, kicsattanó erővel, hasznos kalóriákkal, fehérjével, és még mennyei is! 

A hozzávalókat persze lehet variálni. Aki nem szereti a barna lencsét, az el is hagyhatja, vagy helyettesítheti quinoával, esetleg barna rizzsel. Nem muszáj guacamolét sem készíteni hozzá, bár ez teszi szaftossá, szóval én lelkesen ajánlom, és a spenóttal is bátran kísérletezhettek mellette (akár frissen, akár megrottyantva fokhagymával). 

Mondom, mire lesz szükséged:

  • 30 deka vörös tonhal
  • fél bögre barna lencse
  • egy marék ceruzabab
  • 1 érett avokádó
  • néhány szem koktélparadicsom
  • egy bögre spenót (fagyasztottat használtam)
  • 2 db tojás
  • friss koriander
  • fél lime leve
  • fokhagyma
  • kókuszzsír
  • só és bors

Elkészítése: 

1. A lencsét bioboltban vásárolom, és mivel eléggé kis szemű, így sosem áztatom főzés előtt, csak megmosom, és kábé húsz percre odateszem főni. Ennek kell a legtöbb idő, ezért ezzel kezdem.

2. A spenótot két gerezd kinyomott fokhagymán megpárolom, miután kiolvadt. (Nem kell neki több, csak öt perc.) Aztán sózom egy kicsit.

3. A tojást forrásban lévő vízbe rakom, majd hat percig főzöm. Amikor kész, hideg vízbe teszem, és ha kihűlt, akkor szépen megpucolom.

4. A ceruzababot lobogó vízbe teszem másfél percre, majd blansírozom, azaz jeges vízbe rakom, így szép zöld és roppanós marad.

5. Az avokádóból kiszedem a magot, kikanalazom a húst a héjából, és egy tálba teszem. Két darab koktélparadicsomot apróra vágok, beleteszem, majd hozzányomok egy fokhagymát is, aztán az apróra vágott koriandert is rádobom, a végén pedig a fél lime levét. Sózom, borsozom, és egy villával rusztikusra töröm. Tulajdonképpen ezzel a pár mozdulattal kész is van a guacamolém. 

6. A tonhalat hagyom a legvégére. Sózom, borsozom, és tűzforró serpenyőbe rakom, amit előbb kókuszzsírral kenek meg. Másfél-másfél percig sütöm mindkét oldalát (ha vékonyabb a szeletünk, akkor elég kevesebb idő is). A belsejének olyan szép vörösesnek kell maradnia, mint amilyen a képen. 

7. Ha minden elkészült, akkor semmi más dolgom nincs, csak annyi, hogy egy szép tálba egymás mellé halmozom őket. 

Így ni:

Jó étvágyat hozzá!

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak