Évekkel ezelőtt szerettem bele az indiai fűszerekbe, azóta gyakran főztem például vajas csirkét, csirke kormát, byrianit, és minden szilveszterkor a sláger lencsét, a dal makhanit (ami a vajat leszámítva majdnem vegán recept). Az ázsiai konyha egyébként is kultiválja a zöldségfogyasztást, így nem volt túlságosan nehéz dolgom, amikor vegán currys receptek után kutattam. 

A karfiolt nagyon szeretem, olyan szépséges zöldség, csak valamiért mellőzött. Akinek az anyukája gyakran rántott otthon karfiolt, az nem is biztos, hogy el tudja képzelni, milyen izgalmas alapanyag lehet. 

Sorolom, milyen hozzávalókra lesz szükséged a lencsés-fűszeres karfiol curryhez:

– 1 fej karfiol
– 1 fej vöröshagyma
– 3-4 cikk fokhagyma
– 1 konzervnyi koktélparadicsom
– 2 dl kókuszkrém (sűrű kókusztej)
– 1 bögre lencse (tetszőleges, én most zöld és vörös verziót használtam, de szoktam belugalencsével is)
– 1 teáskanál kurkuma
– 1 teáskanál garam masala
– fél teáskanál fahéj
– fél teáskanál római kömény
– fél teáskanál korianderpor
– só és bors

Elkészítése: 

Azzal kezdem, hogy a karfiolt rózsákra bontom, és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem egy tepsiben. Nagyjából fél órán keresztül addig sütöm, amíg szépen meg nem pirul a teteje.

Közben odateszem a lencsét főni (a zöld lencsét húsz percig főzöm, és ehhez vékony biolencsét vásároltam, szóval lehet, hogy más fajtának több idő kell. A vörös lencsének viszont tíz perc is elég, ezért ezt később dobom hozzá.)

Majd elkészítem az alapot.

A hagymát felaprítom, kókuszzsíron megdinsztelem, és rászórom a fűszereket, amiket kicsit tovább pirítok. Ha ez megvan, akkor mehet rá a fokhagyma, a paradicsom, aztán az egészet kicsit együtt rotyogtatom, nagyjából öt percig. Egy illatos alapot kapok így – ha főztetek már dal makhanit, akkor ismerős lesz.

Majd hozzáadom a kókuszkrémet, ami szép lággyá varázsolja, amint alaposan elkeverem a paradicsomos alapban. 

Közben megsült a karfiol, kiveszem a sütőből…

…és nem várok vele addig, amíg kihűl, hanem hozzáadom a már kókusztejes, összerottyantott alaphoz.

Aztán beleöntöm a lencsét is. Ha úgy látom, hogy kevés a szósz, akkor egy kis natúr paradicsomszószt teszek még hozzá. Majd rendesen megszórom friss korianderrel.

És már készen is van:

Ebben a receptben semmi bonyolult nincs, és ha a fűszereket nem most kell beszerezned (rendkívül hosszú ideig elállnak), akkor még olcsó főételről is beszélünk, ami ráadásul egészséges is. Príma vaj nélkül is, és remek érzés ilyen fogásokkal helyettesíteni a húsos ebédeket vagy vacsorákat. 

Kísérletezzetek ti is bátran!

Jó étvágyat nektek!

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak