De tényleg 15 perc?

Több főzőműsorban dolgoztam (és dolgozom jelenleg is) szerkesztőként, ezért pontosan tudom, hogy ami Jamie Olivernek 15 perc, az a valóságban legalább 30. Mert van ott egy vagy több segítő – akár maga a műsor szerkesztője (a magyar főzőműsorokban általában ő) –, aki szépen bekészíti a kiválogatott alapanyagot, gyakran a fiókba, de akár a saját csomagolásában is, csak kimérve.

A főzőműsorok védelmében szeretném elmondani, hogy az alapos előkészületek általában a szórakoztatóbb tartalmat szolgálják. Viszont felhasználóként ért már rohadt nagy csalódás, amikor az állítólag 15 perces kaja nekem csak 38 perc alatt sikerült, pedig higgyétek el, rutinból nincs hiányom.

Szóval ezeket az életeket most úgy csináltam meg, hogy mértem az időt, és egy mákszemet vagy lisztmorzsát sem vettem elő, mielőtt elindítottam a stoppert. A receptek mellett mindig ott lesz a pontos elkészítési idő, mert ha azonnal kell valami édes, sós, sajtos, forró étel, akkor tényleg minden perc számít.

Viszont mielőtt rátérek a receptekre, el kell mondanom, hogy mennyire fontos sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, és odafigyelni az egészséges, változatos étkezésre – ezt amúgy is vallom tíz napból kilencen. Azon a maradék egy napon meg ezeket eszem:

Maximum 30 perces forró leves kis csalással: csirkés kukoricaleves

Kezdődő nátha, másnaposság vagy lelki válság – egy forró, esetleg kicsit csípős leves minderre gyógyír. Ez a leves azért nagyon gyors, mert semmit nem kell főzni benne, kizárólag sütni. Kétszemélyes adagot készítettem – ez is felgyorsítja, de azért egy négyfős családnak nem dupla idő. Nekem volt kész alaplevem (mindig tartok a fagyasztóban, de hozok megoldást arra is, ha nálatok nem él két húslevesmániás gyerek).

A hozzávalók (két személyre):

  • fél szál póréhagyma
  • fél csirkemell
  • 2 szál szárzeller
  • 2 ujjnyi gyömbér (de lehet őrölt is)
  • olívaolaj
  • 1 konzerv kukorica
  • 2 lap tortilla
  • 1 liter alaplé
  • 2 dl tejszín (30 százalékos)
  • só, bors
  • csilipaprika valamilyen formában (por is jó!)

Elkészítési idő: 26.07 perc

Ez egy egyfazekas étel. Először a felaprított póréhagyma, a szárzeller és a nagyon apróra kockázott csirke megy egy kis olívaolajon a fazékba, ezt jól meg kell pirítani. Sőt, igazából a csirkét meg kell sütni, mert sütve gyorsabban elkészül, mint főzve. Közben be szoktam dobni a sütőbe a tortillalapokat, csak úgy a rácsra, 200 fokon. Pirítás után mehet a csirkés cucchoz a reszelt gyömbér és a fűszerek (igazi csilivel jobb!). Amikor ez megvan, mehet bele az alaplé, a kukorica és a tejszín, szó szerint egyet rottyan, és kész is. Közben a tortilla megpirul, és már lehet is enni. A koriander szuper hozzá, és sajtot is ér reszelni bele. És egy kanál tejfölt is elbír tálaláskor. Vagy ezeket mind.

Ha nincs alapleved, három út áll előtted: 1. megcsinálod vízzel, és nem lesz olyan tartalmas ízű. 2. Beledobsz egy leveskockát, és kicsit műanyag íze lesz. 3. Rászánsz további tíz percet és három hozzávalót, és csinálsz egy kamu alapot. Ez úgy néz ki, hogy 1 db répát, 1 db krumplit és 1 db hagymát megpucolsz, mindegyiket félbevágod, és mielőtt még bárminek nekiállnál, kábé nyolc perc alatt százazon megpirítod a fazékban. Ezeket a zöldségeket végig bent hagyod a következő fázisoknál, és hidd el, hogy sokkal jobb lesz, mintha vízzel csinálnád. A répa nyilván nem fő meg, de én meg szoktam enni félig nyersen, a hagymát kihalászom tálalás előtt, a krumpli viszont maradhat.

Egyébként, ha van egy kis maradék csirkéd, akár grillcsirke vagy sima sült, azzal is meg lehet csinálni, és akkor még gyorsabb.

Azonnal ennem kell valami édeset: mikrós muffin nagyjából tíz perc alatt

Vannak ezek a bögrés mikrós sütik, amiket tényleg csak össze kell kutyulni. Ez is ilyen, csak éppen bögre helyett három papír muffinkapszliban osztottam el a mennyiséget (valójában nem három volt, hanem 2×3, mert duplán használtam őket), és csodásan sikerült, ez akár még apró munkahelyi figyelmességnek is szuper… de azért én is akkor készítem a legtöbbször, amikor én vágyom valami édesre azonnal.

Hozzávalók elvileg két személyre:

  • 1 tojás (ha tojásmenteset szeretnénk, simán lehet helyettesíteni egy fél pürésített banánnal)
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál (cukrozatlan) kakaópor
  • 2 evőkanál olaj (lehetőleg ne olíva, inkább repce vagy napraforgó)
  • 2 evőkanál tejszín
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • pár szem sós mag (földimogyoró, mandula)
  • 3 kocka csoki
  • fél banán

Elkészítési idő: 11.26 perc

A tojást, a cukrot, a lisztet, a kakaót az olajat, a tejszínt és a sütőport összekeverjük egy tálkában, beleszórjuk a felaprított magvakat, majd elosztjuk két muffinformába (de maradhat bármilyen tálban vagy bögrében egyben is) és a közepébe belenyomunk egy kocka csokit.

Két muffinformában másfél perc mikrózás kell neki (a legmagasabb fokozaton), egy bögrében vagy tálban 2. A banán utána megy rá. És kész is, lelki vagy akár fizikai problémák okozta azonnal édességvágy kielégítve. Bárcsak mindenre lenne egy ilyen gyors receptem!

Sült fokhagymás-sajtos tészta, szinte azonnal

Ebből a fogásból a sült fokhagyma a legidőigényesebb, de sajnos az adja a szívét-lelkét, úgyhogy nem érdemes kispórolni belőle. Ez a tészta tökéletes irodai ebéd (ha van egy kis konyha az irodában, vagy épp home office-ban vagy): alig kell vele dolgozni, és közben olyan szépen eltelít, hogy utána lehet, hogy inkább le is dőlsz picit. Upsz, ez, mondjuk, nem feltétlenül jó… de néha kell.

Hozzávalók egy személyre:

  • 1 dl olaj
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 zacskó bolti vietnami tésztaleves tésztája 
  • 1,5 dl forró víz
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • 10 deka bármilyen sajt, lehet többféle is
  • só, bors

Elkészítési idő: 17.49 perc

Az olajat öntsétek bele a lehető legkisebb edényetekbe (én egy kétfüles miniserpenyőben szoktam), és kezdjétek el felforrósítani. Amikor már serceg, mehet bele a fokhagyma gerezdekre szedve, de héjastul. Ez ott szépen sül, amíg elkészül a többi. A vizet fel kell forralni, majd mehet bele a tészta, és három-négy perc után a tejszín, a só és a bors. Akkor jó, ha a tészta megpuhult, viszont jó szaftos maradt. A tűzhelyről levéve belereszelitek a sajtot meg a vajat, és addigra tuti, hogy megpirult a fokhagyma. Az olajból célszerű konyhai papírtörlőre szedni, kicsit lecsöpögtetni, és pár perccel később (addigra a tészta is pont fogyasztható hőmérsékletűre hűlt) ki lehet ugrasztani a fokhagymákat a héjukból, és higgyétek el, az összeset rá kell rakni.

A Legdurvább Melegszendvics – csodálatos kényeztetés 15 perc alatt

Biztosan hallottatok már Elvis Presley kedvencéről: a banános, mogyoróvajas, baconös szendvicsről, de lehet, hogy még nem kóstoltátok. El tudom képzelni azt is, hogy felhúzzátok a szemöldökötöket a kombináció hallatán, de bízzatok bennem, és csináljátok meg. Gyorsan leírom, hogyan kell.

Hozzávalók egy személyre:

  • 2 szelet szendvicskenyér
  • 2 szelet bacon
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 1 banán

Elkészítési idő: 14.36 perc

Ez is egyserpenyős étel, így a kaja gyorsan megvan, és mosogatni se kell sokat. Először a szalonnát kell alaposan megpirítani a serpenyőben, majd kivenni. A megmaradt zsírhoz öröm hozzászórni a cukrot, és mellédobni a vajat. A kenyérszeleteket ebben a csodálatos keverékben kell alaposan, mindkét oldalukon megpirítani. Majd mindkettőnek az egyik oldalát megkenni mogyoróvajjal. Vigyázat, ez nem a csokis mogyorókrém, hanem a csokimentes, földimogyoróból készült cucc, amit mi magunk is előállíthatunk: egy jó késes aprítóban addig kell aprítani a földimogyorót, amíg krémes nem lesz. Mehet a két kenyér közé a pirított bacon és a felkarikázott banán. Aki egészen durván vágyik a kalóriára, még egy kis juharsziruppal is megküldheti, de ha a serpenyőben maradt a cukros zsíros akármiből, azt mindenképpen csorgassátok rá.

Szóval állítólag ez volt Elvis kedvence – amit maximálisan megértek. Persze aki nem szeretne idő előtt arra a szigetre távozni, ahol ő is „boldogan él” a többi hasonló sorsú pályatársával együtt (ha értitek, mire gondolok), az tényleg csak vészhelyzetben nyúljon ehhez az ételhez.

És ti mit dobtok össze ripsz-ropsz, amikor elkap a vágy, hogy egyetek valami szénhidrátban gazdag, kicsit sem egészséges étket? (Mi ezeket esszük még – érdemes végigmenni a listán, mert a legtöbb még a fenti ételeknél is egyszerűbb.)

Tóth Flóra

A képek a szerző tulajdonában vannak