Előétel a Nabooról – zöldborsó, tojás és chorizo

Padmé és Anakin szerelmének helyszíne egy csodaszép, virágzó bolygó, ahonnan ez a Jedi mester szintű előétel származik. A szintet annyira jól lőtték be, hogy a sütőben sült lágytojást nekem sem sikerült elkészítenem (pedig amúgy szerintem Jedi mester vagyok a konyhában), az ugyanis túl kemény lett egy óra 64 fokon történt sütés után – szerintem elég lett volna 45 perc, vagy nagyobb tojás kellett volna, nem tudom. Egyébként ha sima, főzött lágytojással csináljátok, akkor szerintem máris padavan szintű lesz, úgyhogy inkább így írom le. Az étel fantázianeve Theed virágai, és elvileg ehető virágokkal kell tálalni, de én azt kihagytam. Az alap egy zöldborsókrém, ami jelenleg inkább fagyasztott borsóból reális, és így kell készíteni: fél kiló zöldborsót megpárolunk 1 dl zöldségalaplében (lehet víz is), hozzáöntünk 1 dl tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és aprítóban pürésítjük – ha bátrak vagyunk, egy csokor mentával és/vagy bazsalikommal. Mivel az eredeti receptben kicsit több alaplé szerepelt, az én zöldborsókrémem gyakorlatilag leves lett, így egy kis darabos túróval mentettem meg. Annyira szép mentés volt, hogy ezentúl így fogom csinálni.

A tálaláshoz a virágok mellett kruton, aprított chorizo és lágytojás kell.

Mivel ez a sütőben készült verzió nem sikerült, megcsináltam a saját bombabiztos lágytojásomat: szobahőmérsékletű tojás, lobogó víz, 5 perc főzés, utána pedig hideg vízbe tenni a tojást.

Így a fehérje kemény, a sárgája lágy lesz:

Főétel a Jakkuról – falafel mártogatókkal

A Jakku bolygó a későbbi részek szereplője, onnan származik Rey, az utolsó utáni Jedi – és ott pihen az Ezeréves Sólyom is egy ideig, mert az egész bolygó egy hatalmas roncstemető (persze a Sólyom nyilván nem roncs, sosem mondanék ilyet).

Szóval a falafel a könyv szerint a roncsvadászok kedvence, akiknek nyilván volt aprítójuk, mert ehhez a fogáshoz mindenképpen kell.

Sajnos itt is szükség volt egy kis receptkorrekcióra, de nektek már a jó verziót írom: 2 konzerv csicseriborsó (leszűrve, ha van leve), 1 nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál római kömény, 2 nagy csokor koriander vagy petrezselyem, néhány levél menta 1 dl olívaolaj, 4-5 evőkanál liszt, só bors – ez mind mehet bele az aprítóba, és elvileg gyúrható masszát kapunk.

Ebből készülnek a golyók, amik 200 fokos sütőben 25 perc alatt pirulnak tökéletesre.

A céklahumuszt úgy készítettem (ismét kicsit eltérve a recepttől, de ez esetben merő lustaságból), hogy az egész céklákat 180 fokon 40 perc alatt megsütöttem (eredetileg hámozni, felvágni és főzni kellett volna – ezt akartam megspórolni), majd aprítóba tettem 1 gerezd fokhagymával, 1 marék konzerv-csicseriborsóval, olívaolajjal, citromlével és sóval – majd krémesre pürésítettem. Szuper lett, de fontos, hogy a citromlével ne spóroljatok, mert nagyon kell a cékla kicsit földes íze mellé.

A galaktikus tzatziki (uborkakrém néven fut) viszont kimondottan lustáknak készült: nem reszelni kell az uborkát, hanem félcentis kockákra vágni (nagyon gyorsan megvolt), majd egy kis ricottával vagy cottage cheese-zel meg egy evőkanál tejföllel összekeverni. Só, bors, citromlé, olívaolaj ebbe is kell, és én egy kis mentát is csempésztem bele, biztos, ami biztos.

Ez egyébként egy Jedi szintű étel volt, és ez teljesen megfelel a valóságnak.

Desszert a Mustafarról – csokis lávasüti Darth Vader születésének helyszínéről

A Mustafar az a vulkanikus bolygó, ahol Anakin és Obi-Wan megküzdenek egymással, és Anakin veszít. Ezután változik át a furcsán lélegző, maszkban járó gonosz Sith nagyúrrá, Darth Vaderré. Bár ez nem egy szívderítő (de, mondjuk, elég izgalmas) része a filmnek, a tüzes bolygó mindenféle csípős és forró ételeket ihletett a könyvben. Ezek közül választottam ki a padavan szintű csokis lávasütit, ami tökéletes volt, változtatás nélkül működött, és a besorolása is profi.

Mikróban összeolvasztottam 10 dkg étcsokit 8 dkg vajjal, 2 tojást és 3 dkg cukrot habosra kevertem, majd hozzáadtam a csokis cuccot meg 3 dkg lisztet, beletettem fél kávéskanál csípős paprikát, és újra összekevertem az egészet. Ez ment kivajazott porcelánformákba (de muffintepsiben is meg lehet csinálni, csak abból bonyolultabb kivenni), és 210 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt készre sült. Picit pihentetni kell, aztán a formára téve a tányért kifordítani, és drukkolni, hogy tényleg lávás legyen. Az lett:

Ne hagyjátok ki a csípős paprikát, mert nagyon jót tesz neki!

Mivel a koronavírus kockázatának minimalizálása érdekében mostanában váltásban dolgozunk az irodában, úgy alakult, hogy egy Elviszlek magammal-forgatás után Krisztával (D. Tóth) kettesben maradtunk, amikor mindezeket elkészítettem. Úgyhogy kettesben is fogyasztottuk el – és még haza is vittünk belőle. Kriszta dicséreteit kompenzálta a gyerekeim fanyalgása a céklahumuszra, de a falafel mindenhol sikert aratott.

Konklúzió: a gasztronómiára fogékony SW-rajongóknak ideális ajándék lehet egy ilyen tematikus szakácskönyv, mert vannak benne bátor és izgalmas receptek, amiket érdemes kipróbálni. A képek pedig kifejezetten szépek.

Hiába áll ott több receptnél is, hogy padavan szintű, ezeknek a nagy része turmix, ami gyakorlásnak szuper (meg inni is), de kezdő hobbiszakácsok szerintem még egy teljes ebédet sem tudnának találni a könyvben, ami nem okoz nekik nehézséget.

Bár én nem választottam ki most, de halas recept kifejezetten sok van, szóval aki szívesen kísérletezik akár nyershal-ételekkel, annak Star Wars-témától függetlenül ajánlanám a könyvet. Ha pedig egy előszeretettel főző, halkedvelő Csillagok háborúja-rajongó vagy, akkor ez tökéletes szakácskönyv számodra. Attól tartok, viszonylag kevesen vagyunk így. Úgyhogy összességében szkeptikus maradtam az ilyen típusú, tematikus szakácskönyvekkel kapcsolatban.

Tóth Flóra

A képek a szerző tulajdonában vannak