A reggeleid is másképp kezdődnek majd

Ez a pofonegyszerű padlizsánkrém Novák barátnőm receptje. Ha igazi pro vagy, akkor készítesz hozzá házi majonézt, mert úgy garantáltan egészségesebb lesz a kencefice, mintha a bolti verzióval traktálnád magad. Nálam csak gluténmentes kenyér van itthon, arra kentem, mellé paradicsomot és újhagymát rágcsáltam, amit anya küldött a kertből. Nincs ennél jobb. Mondom is, mi kell hozzá.

Hozzávalók:

2 db padlizsán
fél fej vöröshagyma
2 szem fokhagyma
kis kanál mustár, só, bors

A majonézhez: 

5 db tojássárgája
1 l étolaj
2 teáskanál mustár
1 teáskanál citromlé
negyed teáskanál őrölt fehér bors
fél teáskanál só
1 teáskanál jéghideg víz

Elkészítése: A majonézzel kezdem. A tojások sárgáját, a mustárt, a sót és a borsot egy tálban habverővel összekeverem (nem kell habosra, csak legyen egyenletes massza). Majd a sárga krémbe nagyon óvatosan, az elején tényleg csak cseppenként elkezdem hozzáadagolni az étolajat. Ha a tojás elkezdte felvenni az olajat, akkor lehet már nagyon, de tényleg nagyon vékony sugárban adagolni tovább folyamatos keverés mellett.

Amikor már a negyed olaj belement, pár csepp citromlevet adjunk hozzá, utána pedig folytassuk a keverést a habverővel. Az olaj végig csak vékony csíkban kerüljön hozzá, közben apránként álljunk meg, és csepegtessünk bele kevés citromlevet. Ha közben azt látod, hogy az olaj a mártás felszínén maradt, akkor hagyjátok abba a töltögetést, és keverjétek csak simán magában, majd folytassátok újból, míg el nem fogy az étolaj. Ha mindez megvan, akkor a végén pár csepp jéghideg vízzel tovább krémesítem, és a végeredmény egy szuperkrémes, igazán isteni majonéz lesz. 

A padlizsánokat közben beraktam a sütőbe. Kivettem, kihűlt, meghámozom, leöntöm a levét, és összetöröm egy villával. Hozzáadok nem egészen egy deka majonézt (jól érzitek, jóval több marad, tegyétek el későbbre), a nagyon apróra vágott hagymát, mustárt, sózom és borsozom, és tovább töröm. Ehhez nem használok kézi mixert és egyéb konyhai eszközt, csak egy villát, mert szeretem rusztikusan. 

Mennyei! Majd meglátjátok!

Legzöldebb spárgalevest ebédre

Imádom a zöld spárgát, számomra ez a legtökéletesebb zöldség. Szezonban kilószámra veszem és eszem.

Egészséges és alacsony a kalóriatartalma. Mi kell még? Ja, finom is, de kegyetlenül. 

Ez a leves pedig nem véletlenül lesz ennyire zöld. Mondom.

Hozzávalók:

2 csokor zöld spárga
fél fej vöröshagyma
fél deci kókuszkrém
só, bors
díszítésnek kecskesajt (de ez elhagyható)

Elkészítése: A spárga felső, hegyes részét (kb. kétcentinyi) levágom, és nagyjából két percre forrásban lévő vízbe dobom. Ha letelt a két perc, akkor jeges vízbe rakom, ott pihentetem egy kicsit. Közben felrakom főni a háromcentisre vágott többi részt (az alsó felét, ami fás, mindig letöröm; az a titka, hogy ahol törik, annyit ki is dobok). Ezt is forrásban lévő vízbe teszem, és három-négy percig főzöm. Ha megvan, ugyanúgy járok el, mint a hegyével: jeges vízbe rakom.

A blansírozás őrzi meg az ellenállhatatlan zöld színét. 

Közben kevés kókuszzsíron hagymát dinsztelek, majd a spárga testével és a spárga vizével együtt turmixgépbe teszem, aztán alaposan összeturmixolom. Sózom, borsozom ízlés szerint. Majd visszarakom az edénybe, és hozzákeverem a kókuszkrémet, ez sűríti be. A végén beledobom a spárga hegyes részét (ez lesz a betét), illetve kecskesajtot morzsolok vagy reszelek bele. 

Kész is!

Aztán mehet a mindent bele

Ehhez a recepthez az ötletet Szauer Judit barátnőm adta, aki a maradék zöldségeiből készített remek egytálételt. Nálam volt még itthon pluszban karalábé, és tettem egy kis curryt meg gyömbért is a recepthez, mert nem volt itthon petrezselyem (koriander pedig, amivel szívem szerint megszórtam volna, pláne nem), de nagyjából ugyanolyan lett. 

Hozzávalók:

1 db sárga cukkini
két szál sárgarépa
pár szem új, apró burgonya
1 fej karalábé
fél bögre zöldborsó
két deci kókusztej
sárga curry por (1 teáskanál)
só és bors
ujjnyi gyömbér
két szem fokhagyma

Elkészítése:

Igazából majdnem bármilyen zöldséget beletehetsz, amit otthon találsz – nekem épp ezek voltak a kamrámban.

És be is váltak. Azzal kezdem, hogy a zöldségeket megtisztítom és felszeletelem. Egy serpenyőben vöröshagymát dinsztelek, ráreszelem a gyömbért és a fokhagymát, majd megszórom a curryvel. Erre mehetnek a zöldségek, összeforgatom, lepirítom, aztán ha megpirult, felhúzom annyi kókusztejjel, hogy félig ellepje, és összerottyantom. Ha már puhák a zöldségek, beleszórom a zöldborsót, forgatom vele egy kicsit, és igazából kész is. Ha szerencsés vagy, és kaptál koriandert, még jobban imádni fogod. 

Végezetül, de nem utolsó a sorban

Mondhatnám azt is, hogy ez a legjobb dolog, ami a krumplival történhet, de ezzel biztosan sokan vitatkoznának. 

A recept Kárai Dávidé, és eredetileg szerepel benne medvehagymapestó is, de tudom, hogy annak már nincs szezonja (legalábbis a klassz házinak), ezért helyettesíthetitek másik pestóval is, vagy nemes egyszerűséggel csak hagyjátok el. Úgy nem lesz olyan tocsogós, de szerintem sokat nem von le az élvezeti értékéből. 

Hozzávalók:

fél kiló újburgonya
fél kiló spenót
két evőkanál vaj
só, bors, fokhagyma

Elkészítése: A krumplit alaposan megmosom, a haját rajtahagyom, majd berakom egy edénybe, és egyujjnyi vizet engedek rá.

Rákanalazom a vajat, sózom, és forrástól számítva kb. tizenöt percig főzöm fedő alatt. Nem kell aggódni a kevés víz miatt: így jó puha lesz. 

Közben a spenótot egy kis olíván és fokhagymán megfonnyasztom. Ha kész a krumpli, ráöntöm, alaposan összekeverem, és igazából kész is. Ha nagyon szeretnétek, süthettek mellé húst, de nekem anélkül is kiválóan laktató volt. Dávid két darab hatperces tojást javasol hozzá, szóval csak bátran válogassatok kedvetekre az opciók között. 

Jó étvágyat mindenkinek!

Szentesi Éva

A fotók a szerző tulajdonában vannak