90 évvel ezelőtt, a mai napon jelent meg először Popeye, a tengerész figurája a Thimble Theatre (azaz Gyűszű Színház) című képregényben, ami már 1919 december 19-e óta létezett, a főszereplője Olive Oyl és Harold Hamgravy voltak, a szülőatyjuk pedig E. C. Segar. Tíz évvel a premier után Castor Oylnak (Olive testvérének) hirtelen nagy szüksége lett egy tengerészre, úgyhogy kiment a kikötőbe, ahol találkozott Popeye-jel. Az állásinterjú a következőképpen hangzott:

„Hékás, te tengerész vagy?”

„Miért, azt hitted, cowboy?”

„Okés, fel vagy véve!”

A vezető coachok valószínűleg manapság nem javasolnák ezt a merész őszinteséget az álláskeresőknek, Popeye-nek azonban bejött a nyers modorú válasz. Nemcsak a munkát és Olive szerelmét nyerte el, de hamarosan a komplett képregény, továbbá filmek, sorozatok és egy rádióműsor főszereplőjévé avanzsált, és Amerika, majd nem sokkal később az egész világ hatalmas kedvence lett. Érdekes, hogy Olaszországban „Vas Kar” néven híresült el a marcona tengerész, Svédországban valamiért „Karl Alfredként”, Dániában pedig „A Tenger Rettenete” néven futott be.

#Popeye the Sailor: The 1940s Volume 1 is available for the first time EVER on home video! Enjoy classic shorts from 1943-1945 in full color on DVD & Blu-Ray, link in bio.

Az állásinterjú sallangmentességéhez volt hű Popeye szerelembe esése is – épp ahogy egy ilyen spártaian szűkszavú fickóhoz illik. A románc kirobbanása irigylésre méltóan pofon egyszerű volt: Olive „véletlenül” arcon csókolja Popeye-t, majd egy „bocs, azt hittem, a szerelmem vagy” felkiáltással távozik. Érdemes utána csinálnunk, a módszer ugyanis működött: a vén tengeri medvének több se kellett, a szíve máris hevesen zakatolt a mellkasában.

A sztárpár később a reklámiparban is brillírozott, Popeye-nek Jean Paul Gaultier tervezett illatot, Olive-nak a Moschino. A tengerész szabadidejében – amikor épp nem Lichtensteint vagy Jeff Koonst ihlette meg, vagy Robin Williams főszereplésével játszott egész estét családi moziban – akkor BMW-t vagy épp Pepsit adott el, Olive-ot pedig a Prego paradicsomszósz és a Kerrygold vaj népszerűsítésére kérték fel, két évvel ezelőtt pedig saját YouTube-csatornát is kaptak.

Az autó és az üdítőital ugyan nem forrt össze annyira Popeye nevével, azt azonban valószínűleg mindenki tudja, hogy a muszklis matróz elképesztő erejét (azon kívül irigylésre méltó tánctudását és zongoravirtuozitását) a spenótkonzervekből nyeri – amit egy slukkra dönt le a torkán, ráadásul úgy, hogy még a pipáját sem veszi ki a szájából. Hálából a herkulesi erőért Popeye 33 százalékkal növelte meg a spenót forgalmát az Egyesült Államokban, felhelyezve a dobogóra a gyerekek kedvenc ételei versenyében, melyet csak a pulyka és a fagylalt előzött meg.

Wanna go swimmin' this summer? Check da link in the bio! 🏊 #Popeye #PopeyeStrong #StrongtotheFinish #PopeyeandFriends #YouTube #Tunein

E hősi tettéért pedig 1937-ben szobrot is kapott a texasi Crystal Cityben, ami egyúttal a világ „spenótfővárosa” és spenótfesztiválok megrendezője. Ám nemcsak Popeye fickósodik meg a magas vastartalmú zöldségtől, hanem egy ízben Olive is, aki egy doboz spenót bekebelezése után ellátja a baját annak a szexi edzőnőnek, aki ki merészelte vetni a hálóját Popeye-re.

Remélem ennél több meggyőző erőre nincs is szükséged, hogy belásd, a spenótnál trendibb, egészségesebb és finomabb étel nincs is hét tengeren innen és túl sem! Ha már unod a sima főzeléket (habár bőkezűen megfokhagymázva az sem utolsó dolog!) akkor gyorsan mondok pár tippet, hogyan varázsolhatsz spenótból mesésen finom fogásokat az asztalra.

1. Gyúrd össze túróval egy meztelen ebédhez

Ahogy ITT már egyszer ajánlgattam neked.

2. Edd nyersen, de gazdagon

Ha kapok szép, friss zsenge spenótot a piacon, akkor már rögtön tudom, hogy aznap este mi lesz a lakoma: a leveleket megmosom, megszárítom, és lelocsolom 20 dkg márványsajt, két gerezd fokhagyma, egy evőkanál olívaolaj, és egy fél doboz tejföl sózott, borsozott turmixával. Ha meg különlegesen nagyvonalú akarok magammal lenni, akkor megszórom még pár evőkanál pirított szalonnakockával. Mennyei.

3. Süss belőle lasagnát!

Ezt a receptet még ezer meg egy éve kóstoltam Blanka barátnőmnél, és azonnal szerelem lett belőle. Tőle tanultam azt is, hogy nem kell feltétlenül a drágább lasagne-lapot megvenni, lebbencstésztából ugyanilyen finom. Én úgy szeretem a lasagnát, ahogy a rétest és a bejglit is: sok töltelékkel, hogy a tészta csupán jelzésértékű legyen. Egy lábosban az olvasztott vajra rádobok két csomag kiolvasztott, lecsöpögtetett mirelit spenótot (körülbelül 800 gramm így), sózom, borsozom, fokhagymázom, kettőt rotyogtatok rajta, majd belekeverek egy negyed kiló túrót.

A lasagne és a török spenót hozzávalói egy képen

Egy másik lábosban besamel-mártást készítek. Ehhez megolvasztok 200 gramm vajat, azon megpirítok négy–öt evőkanál lisztet, majd habverővel folyamatosan keverve felöntöm annyi tejjel (nagyjából háromnegyed literrel), amíg krémes állagúvá, sűrű krémmé nem fő.

Kivajazok egy nagy négyszögletű jénait, alulra megy bele egy adag besamel-mártás, arra egy réteg lasagn- lap, arra spenót, besamel, reszelt parmezán, lap, spenót, besamel, parmezán (nálam itt el szokott fogyni a folyékony hozzávaló, de ha neked még bőven tart, akkor nyugodtan építs még egy réteget), a tetejére lap, besamel, parmezán, majd bedugom a 200 fokos sütőbe fél órára.

4. Légy egzotikus

A török spenót receptjét nagymamámtól tanulta anyukám, tőle meg én, méghozzá úgy, hogy mind a hárman egy kicsit változtattunk rajta, mert nehogy már az ember épp olyat főzzön, mint a mutterja, az olyan ciki... Nagymamám köretként szokta feltálalni, az anyukám főételként, én meg a fűszerezését tettem egy fokkal izgalmasabbá.

Egy serpenyőben vajat olvasztok, és azon megpirítok pár félbevágott szendvics kiflit (azért ezt, mert nem kanyarban lehet őket kapni, hanem szép egyenesek, tehát könnyebb velük kibélelni a kivajazott tepsit). A mirelit darabos spenótot rádobom olvasztott vajra, sózom, borsozom, teszek bele pár szem kardamomot, egy kiskanál római köményt, egy fél kiskanál őrölt babér levelet, és összefőzöm. A fenti recept szerint készítek besamel-mártást is. A tepsi alján elegyengetem a kifliket, arra ráterítem a spenótot (előtte kihalászom belőle a kardamom magokat, mert nem mindenki szeret ráharapni). A spenótra kanállal csinálok két árkot és azokba ütök két sorban 4-4 tojást. Azokat sózom, borsozom, egy kis Birds Eye csili is mehet rá. Erre besamelt kenek, megszórom reszelt sajttal, majd fél óra alatt készre sütöm.

Közben pedig azon tűnődöm, vajon miért is utáltam én is oviban a spenótot, amikor olyan finom?

 Fiala Borcsa

(A címben szereplő idézet Popeye-től való, aki amúgy is rajong az egyszerűségében komplex gondolatokért, úgy is mint: „Ennyit tudok elviselni csupán, mert többet nem tudok elviselni!”)

Források: ITT, ITT

Képek: Kerepeczki Anna/WMN