A legtöbb támadás következmények nélkül marad

A CCDH egy nonprofit szervezet, amely az online gyűlöletre és dezinformációra összpontosít, tagjai között öt ismert nővel, például Amber Hearddel, akinek jelenleg is zajlik a tárgyalása volt férjével, Johnny Depp-pel, aki a vád szerint fizikailag és szexuálisan is bántalmazta őt. Heard jól ismeri a jelenséget, amely ellen a szervezet küzdeni próbál: profilját a válás kezdete óta elöntötik a gyűlölködő kommentek. 

A CCDH eddig 8717 közvetlen üzenetet (direct message; DM) vizsgált, amelyeket kizárólag nők kaptak – írja a Washington Post. Az általuk kiadott jelentés azzal vádolja az Instagramot, hogy nem foglalkozott a visszaélésekről szóló bejelentésekkel és azokkal a nehézségekkel, amelyekkel a platformon lévő ismert nőknek kell szembenézniük, ami a biztonsági eszközök és beállítások használatát illeti.

Az egyik megdöbbentő adat ebben a statisztikában, hogy 

az Instagram annak ellenére nem tett lépéseket az esetek 90 százalékában, hogy a nők ezeket a közvetlen üzeneteket jelentették a moderátoroknak.

Az Instagram közvetlen üzenete nagyjából úgy működik, mint a beérkező üzenetek egy e-mail-fiókban. Mivel csak a címzett számára látható, már régóta melegágya a gyűlöletüzeneteknek. A nemi alapú verbális erőszak eleve nagyon gyakori a különböző platformokon, de mivel a DM-eket nem monitorozzák annyira, mint, mondjuk, a kommenteket, a zaklatók titokban, és látszólag következmények nélkül üzenhetnek.

„Ezek a platformok nem tesznek semmit a zaklatás, az erőszakkal való fenyegetés és az olyan szexuális erőszak ellen, amely kéretlen intim képek formájában érkezik nők millióihoz, a beleegyezésük nélkül” – írja a jelentés. Az Instagram határozottan cáfolta a vádakat.

„Nem értünk egyet a CCDH számos állításával, azzal viszont igen, hogy a nők zaklatása elfogadhatatlan. Ezért sem engedjük a nemi alapú gyűlöletbeszéd használatát, vagy a nemi erőszakkal való fenyegetést a platformunkon, múlt évben éppen ezért erősebb védelmi lépéseket vezettünk be a női közszereplők számára” – nyilatkozta egy közleményben Cindy Southworth, aki a Facebooknál a nők biztonságáért felelős részleget vezeti.

Múlt áprilisban a Facebook tulajdonában lévő Instagram új eszközöket vezetett be a felhasználók védelme érdekében, így mostantól szigorúbb büntetés jár az abuzív üzenetek küldőinek, és új funkciókat hoztak létre a nem kívánt fiókok letiltásához is, valamint

olyan szűrőket vezettek be, amelyek bekapcsolásával a rendszer automatikusan kiszűri a sértő szavakat, kifejezéseket, emojikat tartalmazó közvetlen üzeneteket. 

A felhasználók egyéni listákat is összeállíthatnak arról, milyen sértő kifejezéseket blokkoljon számukra automatikusan a felület – csakhogy a CCDH jelentése azt is megállapította, hogy a letiltott kifejezések funkció mégis hatástalan a zaklatás kiszűrésében, mert ha valaki például egy képre írja őket, akkor máris kijátszotta a rendszert. 

A vállalat szerint a jelentés tévesen vonja le azt a következtetést, hogy nem büntetik a felhasználókat, csak azért, mert nem mindig tiltják le a fiókokat. Az Instagram szerint lépésenként büntetik azokat, akik megsértik a közösségi elveket. Egy szabálysértés figyelmeztetést vonhat maga után, illetve azt, hogy egy darabig nem küldhet az illető DM-eket. Ám a közvetlen üzeneteket soha nem lehet majd úgy szankcionálni, mint a nyilvános kommenteket, mert a vállalat azokat magánjellegűnek tekinti.

Le kellene mondanunk az üzleti lehetőségekről is, ha nem akarunk zaklató üzeneteket kapni?

A nők elleni zaklatás már régóta probléma az Instagramon. Tavaly az UNESCO és a Nemzetközi Újságíróközpont (International Center for Journalists; ICFJ) online támadásokról készült jelentése szerint is

a női újságírók 16 százaléka jelentett már különböző erőszakos online támadásokat a platformnak.

Fiatal nők arról számoltak be, hogy gyűlöletoldalakon keresztül zaklatják őket, amelyeket külön erre a célra hoztak létre. 2020-ban egy, a Plan International által készített közvélemény-kutatás azt mutatta ki, hogy az online abúzus oda vezet, hogy a nők 60 százaléka azért hagyja el ezeket a platformokat (mint például a Facebookot, az Instagramot és a Twittert), mert zaklatták.

És bárhogy tiltakoznak is a cégek a vádak ellen, a CCDH jelentése most feltárta: ahhoz, hogy a felületek garantálhassák a közszereplők biztonságát, a felhasználóknak kell lemondaniuk a platform néhány alapvető funkciójáról. Például dönteniük kell, hogy engedélyezik-e a számukra ismeretlen személyek üzenetkéréseit, vagy teljesen lemondanak róla. Amennyiben bekapcsolva hagyják ezt a funkciót, ezek az üzenetek a Kérések fül alá kerülnek, ahol az olyan ismerősöktől, barátoktól érkező üzenetek landolnak, akikkel addig nem beszéltek a platformon, és persze ide futnak be az üzleti lehetőségek is. 

Az üzenetkérések teljes kikapcsolása azt jelentené, hogy a nők számára megszűnne egy értékes csatorna, ahol munkaajánlatokat, kapcsolatépítési és médiamegjelenési lehetőségeket fogadhatnak.

„A sajtómegkeresések is itt érkeznek be hozzám, amelyek abban segítenek, hogy az aktivizmusomról beszélhessek” – mondta Jamie Klinger brit aktivista a jelentésben. Hozzátette, úgy érzi, emiatt nem tudja kikapcsolni az ismeretlenektől érkező üzeneteket.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jamie Klingler (@photogirluk) által megosztott bejegyzés

Illetve van még egy probléma ezzel: a zaklatók gyakran eleinte kedves hangvételű, ártalmatlannak tűnő üzenetkérésekkel jelentkeznek, csak ezután támadnak. Vagyis mire megjelenik az erőszakos tartalom, már körön belül vannak.

A CCDH-kutatás szerint tizenötből egy Instagram-üzenet – amit női közszereplőknek küldenek – tartalmaz olyan elemet, ami megszegi az Instagram közösségi irányelveit. „Az Instagram nem a nőket és nem a biztonságot helyezi előtérbe semmilyen kérdésben” – jegyezte meg Klinger.

„Dögölj meg! Dögölj meg! Dögölj meg! Dögölj meg! Dögölj meg!”

A jelentés azt írja, egyes felhasználók éppen azért használják ezt a csatornát a verbális bántalmazásra, hogy elkerüljék azokat a következményeket, amik egy nyilvános kommenttel járnának.

„Instagramon bárki küldhet neked olyasmit privátban, ami a való életben illegális lenne – mondta Rachel Riley, egy brit televíziós műsorvezető a jelentésben. – Ha az utcán tennék ugyanezt, letartóztatnák őket.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Rachel Riley (@rachelrileyrr) által megosztott bejegyzés

Sok felhasználó pedig hangüzenetben küld abuzív vagy fenyegető tartalmakat. A CCDH kutatása kimutatta, hogy az általuk vizsgált mintában hétből egy hangüzenet bántalmazó jellegű volt.

Az egyik hangjegyzet, amit Amber Heard kapott, a következőképpen hangzott: „Te! Nem kedvellek, rossz ember vagy. Dögölj meg! Dögölj meg! Dögölj meg! Dögölj meg! Dögölj meg!” Heard egy emojival reagált, mert más eszköze nem volt.

Az Instagram azt állítja, hogy a felhasználók jelenthetik magát a felhasználót zaklatásért – ebben az esetben megvizsgálják az üzeneteket. De mire a nők rájönnek, hogy zaklatás áldozatai lettek, gyakran már meghallgatták a fenyegetéseket. És amikor a CCDH munkatársai jelentették az Amber Heardöt szidalmazó fiókot az Instagramnak, valójában nem történt semmi: az a múlt hónapban még mindig aktív volt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Amber Heard (@amberheard) által megosztott bejegyzés

A másik probléma az eltűnő üzenetek funkció. Amit így küldenek, azok a tartalmak azonnal megsemmisülnek, miután a címzett megnézte őket, így tehát már jelenteni sem lehet őket. Erre az Instagram azt válaszolta, hogy csak azok használhatják az eltűnő üzeneteket, akik kölcsönösen követik egymást, így elvileg idegentől nem lehet ilyen üzenetet kapni.

A kutatás szerint tehát a zaklatott nők nem tudták egyszerűen letölteni azokat a bizonyítékokat, amelyek a bántalmazás vádját támasztották volna alá, és senki sem kapott jegyzőkönyvet a korábban kapott üzenetekről, annak ellenére, hogy kérvényezték a teljes üzenetváltás előzményeit a platformtól. 

A bántalmazás papíralapú dokumentációja pedig kulcsfontosságú lenne a hatóságokkal való kapcsolatfelvétel és a bántalmazók nyilvántartása érdekében.

Az Instagram azt állítja, ha letiltunk valakit, azzal az összes jövőbeli fiókját is letiltjuk, amit az illető létrehozna, ez a funkció azonban gyakran nem működik hibátlanul, és sok zaklató csak bejelentkezik egy új eszközről, és folytatja az addigi tevékenységét.

„A közösségi média nagyon fontos eszköze annak, hogy megalapozzuk a személyes márkánkat, ápoljuk a kapcsolatainkat és különböző üzleti ügyeket intézzünk – mondta Imran Ahmed, a CCDH vezérigazgatója. – Tényleg az a helyzet, hogy ahhoz, hogy ezeket a nők megtehessék, el kell viselniük a zaklatást is?”

Fejes Flóra
Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / AntonioGuillem