-

Nemrégiben majdnem engedtem a szemeteskuka kísértésnek. Egy feketére égett sütőformát találtam a fiókban, pörgettem a kezemben, majd egy hirtelen mozdulattal kihajítottam a kukába. Egy pillanatra piszok jó érzés volt, hogy megszabadultam valamelyik feleslegessé vált tárgytól. Kerestem helyette egy másikat, szebbet, tisztábbat, kevésbé használtat. Aztán sütés közben állandóan a szemeteskukát nyitogattam, vaníliás cukor papírja, kuka, tojáshéj, kuka... de az a fránya tortaforma egyre csak engem nézett. Ebben sütöttem Zalán első tortáját. Ebben készült az a bizonyos félresikerült Valentin-napi sütemény. A család kedvenc banános kókusztortáját is ebben próbáltam ki először.

Végül nem bírtam tovább a forma rám szegeződő, vádló tekintetét. Kivettem, lemostam, és csendben visszatettem a helyére, mintha mi sem történt volna. Közben a torta is megsült.

Az újrahasznosítás idejét éljük. Felejtsük el egy pillanatra, hogy valójában mit tettem (kukáztam). És mondjuk ki bátran: ne engedjünk a szemeteskuka kísértésének! Mert majd' mindennek lehet új funkciót találni. Csak egy kis kreativitás kell hozzá.

Új fényben ragyoghatnak a rozsdás, feleslegessé vált, agyonhasznált konyhaeszközeink, ha másképp tekintünk rájuk. Mutatok tíz ragyogó lehetőséget arra, hogyan hasznosíthatod legközelebb a régi tárgyaidat.

Ha befested a vágódeszkát, és egy kis támasztót ragasztasz rá, akkor simán nekidöntheted valamelyik kütyüdet. A megkopott nyújtófákat pedig fogasként használhatod tovább.

A nagyalakú, elszíneződött kanalakat ruhafogassá alakíthatod. Olcsó, környezetkímélő megoldás, ráadásul egészen egyedi. De akár lámpaburát is készíthetsz belőlük.

Vagy a sajtreszelőkből is készíthetsz lámpaburát. A gyümölcsmosók gyönyörűen szűrik a fényt is!

Ezekhez az ötletekhez egyáltalán nem kellenek költséges, drága hozzávalók. Elég néhány elhasznált konyhaeszköz, villanykörte, vezeték és egy kézi fúrógép. No meg persze ügyes kezek, és kreatív ötletek.

Az elkészítési idő pedig csak a kézügyességedtől függ.

Ujvári Bea

grafikus-dizájner

Vintagechic Lakberendezés tulajdonosa

Képek: Anthropologie, Bored Panda