-

Nem szeretném előadni, hogy mennyire rossz nekünk, mert itt az ősz... Én kifejezetten örülök, hogy négy ennyire eltérő évszak kergeti egymást – csak az érzés bánt, hogy mindez, évről évre, egyre gyorsabban történik. Ezúttal nem halogatom az otthoni dekorálást, elkezdtem a hangolódást, és mivel időm kevés lelkesedésem pedig nagy, próbáltam könnyen megvalósítható őszi dekorációs ötleteket összegyűjteni.

Tökölés

2

A nagy kedvenc a dísztök, nélküle nem indulhat a szeptember. Színe, formája, mintája, mérete igencsak változatos, a fehértől a zöldön át a klasszikus narancssárgáig, a simától a cirmosig választhatok kedvemre. Kicsi vagy nagy, egyesével vagy kompozíciót alkotva helyezhető a nappali, konyha és étkező kínálkozó felületeire, egy pillanat alatt élettelivé teszi a terített asztalt. Aki nem elégszik meg a meglévő adottságokkal, átfestheti, szegecselheti, dekupázsolhatja, de akár mintát is karcolhat a felületére.

Gyűjtögető életmód

1

Családi programként az erdőt járva gyűjtögess őszi terméseket, színes faleveleket, amelyek további izgalmas színekkel, a természet utánozhatatlan szépségeivel töltik meg otthonodat. Használd fel az őszi piac kincseit, a szezonális zöldségek, gyümölcsök egy szép tálba helyezve önmagukban is dekorációként szolgálnak. Engedd szabadjára a fantáziádat! Ne elégedj meg a hagyományos megoldásokkal, a váza készüljön káposztából vagy tökből, a gyertyatartó lehet alma vagy padlizsán, míg a falat díszítő girland is eredetibb falevélből, mint papírból. A mécsesek makkal vagy gesztenyével töltött befőttesüvegben szebben mutatnak az asztalon, mint önmagukban. És ha még maradt alapanyag, ragassz fel minél többet egy koszorúalapra, és lógasd fel a bejárati ajtóra!

3

Tapasz-talat

Ha úgy érzed, nem vagy túlságosan ügyes és kreatív, akkor sem kell kétségbeesned: elő a dekortapasszal! Ennél egyszerűbben szépíteni, újjávarázsolni nem is lehet. Pillanatok alatt átalakul a váza vagy bármi más. A falra helyezett jegyzet, kedvenc fotó, a napi emlékeztető könnyen cserélhető, mert a csodatapasz nem hagy nyomot az érintett felületen, csak dekorál és tapad.

4

Színorgia

A sárgán és barnán túl is léteznek kedvelt árnyalatok az őszi színpalettán. A legkönnyebben vegyes virágcsokorral csempészhetsz burgundi, szürke, krém és fakózöld színeket otthonod falai közé. Fedezd fel újra a dália és a krizantém szépségét, használj hortenziát, bogyós ágakat, drótra erősített kövirózsát, pozsgásokat, mohát, faágakat a minél érdekesebb és egyúttal évszakra hangolt csokor készítésekor. Ősszel szívesebben használok természetes anyagokat, előkerül a fonott kosár, zsákvászon, fakorong, spárga, rusztikus kőfelület, kaspó. A megfelelő mértékű anyaghasználattal egyszerű és ízléses dekorációt hozhatsz létre bármilyen stílusú otthonban.

6

7

Pihe-puha kuckó

Ezekben a hetekben már egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a puha, kényelmes holmik, plédek és díszpárnák. Az sem baj, ha kötött, horgolt vagy szőrmés. Szívesebben teszek terítőt a tányéralátét alá, nagyobb kedvvel választok egyéb konyhai vagy fürdőszobai textíliákat őszi színekben, és nem tudok ellenállni néhány új, az évszak jelképeivel díszített darabnak sem. A nyári teraszok hangulatát fokozó mécsesek már egyre gyakrabban a belső terekben tesznek jó szolgálatot, s bár most még távolinak tűnik, hamarosan beköszönt néhány hétvégi őszi délután, amikor másra sem vágyom, minthogy kedvenc takarómmal, egy bögre teával vagy kávéval és egy vaskos könyvvel bevackoljam magam a kanapéra.

Csáky-Nagy Krisztina

Képek via: ITTITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT