-

Nézz körül a konyhában és fess!

Használj zöldségeket és fűszereket, élelmiszerraktárad alapanyagait. Bármi jöhet: vörös hagyma héja, cékla leve, lila káposzta és őrölt curry, sáfrány, piros paprika, kávé, tea, színes gyümölcslé, répa, citromhéj, spenót. A természetes színezők segítségével a környezetet is kímélve készíthetsz színes festett tojásokat. Főzd meg a tojást, majd áztasd az adott lében, szárítsd meg sütőrácson, és ha még fényesíteni is szeretnéd, dörzsöld át olajjal.

1

Fess festékkel!

Azt is megértem, ha inkább a kész festékre esik a választásod. Húsvéti tojásfestésre kifejezetten ajánlott hozzávalók mellett használj nyugodtan bármit, hobbi-, akril-, alapozó-, krétafestéket, temperát, vízfestéket! Vidd fel ecsettel, szivaccsal a színt vagy használj festékszórót. Az egységes színre festetett tojás önmagában is szép, egyúttal alapja lehet további dekorálásnak.

Mintázz festéssel!

Bármit megvalósíthatsz, ami a stílusodhoz illik. Ha szereted a geometrikus vagy az absztrakt mintázást, ne habozz! Ha inkább romantikus hangulatban vagy, hát elő a virágmintákkal! Szereted a csíkos, pöttyös, cikkcakkos felületeket, vagy inkább a kalligráfia rabja vagy? Ne fogd vissza magad!

A cikk a hirdetés után folytatódik!

Még mindig hódít az ombre, amely színátmenetet ér el, és a dip dye, az úgynevezett mártogatós technika. Előbbi esetén kevés festékbe helyezd a tojást, majd hígítsd a levet három-négy alkalommal. Helyezd újra és újra a festékbe, amely egyre világosabb árnyalattal fedi a tojás héját. A mártogatós eljárással elég egyetlen, markáns színt használnod, és a tojásnak csak egy részét színezned.

A mintázást kialakíthatod úgy is, hogy a felhasznált alapanyagot helyezed a héjra, majd azzal együtt végzed a festést. Így az elfedett rész nyújtja az egyedi dekorfelületet. Alkalmazhatsz préselt növényt, csipkét, függönydarabot, spárgát, ragasztószalagot.

5

Ne feledkezz meg a vízfestékről sem! Cseppents az ecsetről vizet a korongokra, engedd néhány percig ázni a festéket, majd cseppentsd a tojás héjára. Amint megszáradt, eltérő színnel jöhet rá az újabb adag.

7

Black and white

A skandináv stílus, a letisztult mintaalkalmazás kedvelőinek ajánlom ezt az egyszerű dekorálási lehetőséget festékkel és filccel. Pingáld le a tojást táblafestékkel, aztán krétával, táblafilccel tovább díszítheted a felületet.

8

Dekorálj kreatív maradékokkal!

A festett (vagy a csupaszon hagyott) tojást csinosíthatod praktikusan bármivel, amit otthon találsz. Matricával, dekortapasszal vagy szigetelőszalaggal, dekupázstechnikával, festékpöttyökkel, préselt virágszirommal vagy levéllel, ragasztható tetoválással, gyönggyel. Engedd szabadjára a fantáziádat, ha dekorfilcet használsz. Ragassz a felületre összetört tojáshéjat, tollpihét, mohát, szalagot, spárgát vagy pékzsineget, tortacsipke darabot, vedd kezedbe a nyomdát, vagy egyszerűen csak mártsd festékbe az ujjadat, és tapicskold vele össze a tojást.

Glamour-tojás a dögös csajoktól!

Az összeragasztózott felületre kerülhet glitter, csillámpor, flitter! Vagy vedd elő a metál- és az arany festéket!

15

Emoji-rajongóknak

14A ráadás...

Töltsd meg az üres, alaposan kitisztított tojáshéjat sima (vagy festékkel színezett) gipsszel, fugával, dekorbetonnal. Megszilárdulás után szedd le a héjat.

És, ahogy ígértük, itt vannak a WMN tuti tojástippjei:

1. A tojás főzésekor tegyél sót a vízbe. Így gyorsabban megfő, kevesebb időt, energiát használva készülhetsz elő.

2. A fenti technikák kifújt tojás esetén is tökéletesen alkalmazhatók, ezt akkor használd, ha szeretnéd felfüggeszteni az alkotásodat. Hústűvel, szöggel, hegyes ollóval lyukaszd ki a tojás mindkét csúcsát, így a sárgája könnyebben kifújható. (Jól jön majd a tortához.) A kifújt tojást hurkapálcikára ragasztva szúrhatod a virágdekoráció közé.

3. Amennyiben felületdekorálást alkalmazol, praktikus a ragasztóspray, de akár ecsettel  is felviheted a folyékony ragasztót a tojáshéjra.

4. Ha a csupaszon hagyott tojás díszítése mellett döntöttél, akkor alaposan tisztítsd meg a felületet, hogy könnyebb legyen vele a munka.

5. Még izgalmasabb a tojásgyűjtemény, ha eltérő méretű (fürj, tyúk, kacsa, pulyka) tojásokat sikerül beszerezned.

6. Bátran használj papír vagy polisztirol tojást, ha az jobban kézre áll a dekoráláshoz.

7. Segíti a munkádat, ha a félig kész tojásokat a száradásig polisztirol táblára szúrt tűkupacra vagy tojástartóba helyezed.

Csáky-Nagy Krisztina

Képek: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT