-

Kézzel írott és rajzolt karácsonyi kártyákat készítünk a család majd minden tagjának, és az sem baj, ha valamelyikük a szomszédban lakik. A gyerekekkel összegyűjtöttük, kinek küldenénk karácsonyi üdvözletet, hosszú lett a lista. A balatoni szomszéd macskájánál kénytelen voltam meghúzni a határt.

Bevásároltam színes papírokból, vettem hozzájuk azonos színű borítékokat és vékony filceket, aztán mindenféle egyéb rajzeszköz is előkerült a gyerekek fiókjaiból. Találtunk mintás lyukasztókat, papiruszokat, és ők is rengeteg kreatív ötlettel rukkoltak elő. A lényeg csak annyi, hogy ami elkészül, az beférjen a borítékba.

Nem kell, hogy a levélpapír vagy a képeslap díszítésénél megálljon a tudományunk! A boríték se maradjon ki a mókából, a belsejét vagy a hátulját is éppúgy feldíszíthetjük. A képeslap témája folytatódhat a borítékon is. Saját készítésű levelezőlapot is gyártottunk, erre a célra vastagabb papírt érdemes beszerezni, hogy legyen tartása és a postás se egy galacsingombócot kézbesítsen.

Bevallom, én sem gondoltam volna, hogy ez ekkora móka lesz. A bélyegeket előre megvettem a postán, és sokféle ragasztható címkét  is kértem a postáskisasszonytól. (Légiposta, par avion stb...) A legkisebb gyerek azonnal a karrierváltáson kezdett el gondolkodni. Már nem fagyikészítő, hanem inkább bélyeget ragasztó postás szeretne lenni. (Na, már megérte! Gondoltam magamban.)

Miközben az apró kezek szorgosan dolgoztak, rengeteg szuper beszédtéma is előkerült. A rokoni szálak hálói, a postás munkája, hogy mivel szállítják ki a leveleket... Valamelyikük azt is megkérdezte, hogy ki készítette az első levelezőlapot? Bevallom, ennek utána kellett néznem, és láss csodát: mondhatni magyar találmány volt.

A cikk a hirdetés után folytatódik!

A levelezőlap ötlete először egy német birodalmi főpostamester fejéből pattant ki, 1865-ben. Ő indítványozta, hogy kisebb terjedelmű közlemények számára a levélboríték nagyságú nyílt levelet vezessék be, amelyet „postai lap”-nak nevezett. A felvetés ekkor azonban még nem valósult meg. A világ első postai levelezőlapját az osztrák–magyar postaigazgatóság adta ki 1869. október 1-jén. A levelezőlap mint postai újítás világszerte bombasiker lett. Már az első napokban tízezer fogyott el, 1871-ben pedig két és fél millió. Nagy feltűnést keltett a képes levelezőlap, így a külföldi postaigazgatóságok is megmozdultak. Először az európai országok, majd Észak-Amerika is rengeteget gyártott belőle. Magyar nyelvű karácsonyi lapokat Klökner Péter készített először, 1899-ben Székesfehérváron.

Karácsonykor a Magyar Posta is sok érdekességgel készül. Alkalomhoz illő bélyegeket terveznek, és az adventi hetekben különleges alkalmi bélyegzési lehetőséget is biztosítanak. Egy úgynevezett Karácsonyi Posta jelzőt kell megvásárolni, és a képeslapokra, levelekre ragasztani. A küldeményt ezt követően a posta az advent ünnepéhez kapcsolódó, hetente változó grafikájú, díszes bélyegzőlenyomattal látja el. Az igazi ínyencek saját fotóval ellátott bélyegeket is rendelhetnek, ezekkel díszíthetik a kártyáikat.

Végül kedvcsinálónak és ihletadónak összegyűjtöttem pár vicces képeslapot is a nagyvilágból.

Ujvári Bea

grafikus-dizájner

Vintagechic Lakberendezés tulajdonosa

Képek: posta.hu.pinterest