1. Erika szék – Egy francia bútor magyar „fordítása"

erika fotel

Valószínűleg mindannyian találkoztatok már ezzel a típussal, és nektek is azonnal egy régi emlékkép ugrik be róla. A széket Burián Judit belsőépítész tervezte 1959-ben, és a francia tervező, Pierre Guariche Tonneau széke ihlette meg. Erikát az SZKIV (Szék- és Kárpitosipari Vállalat) gyártotta tízezres példányszámban, ami a mai viszonyok között már nem is tűnik olyan soknak. Több mint 50 év telt el a gyártása óta, ezért egyre kevesebb darab lelhető fel belőle.

pierre-judit

A mi Erika székünk bolhapiaci szerzemény. Gyorsan hozzáteszem, egy ilyen piacozás esetében teljességgel igaz a mondás: „ki korán kel, aranyat lel"! Ha tényleg sikerül időben odaérned, valóban izgalmas dolgokra tudsz lecsapni.

Ami azt illeti, a mi Erikánk elég vacak állapotban volt. Gyorsan felmértük őt, és megállapítottuk, hogy a csapozás és a váz teljesen ép. Egy kicsit alkudtunk rá, majd elhoztuk.

A szövet bontása után újra összeragasztottuk a lábakat, a rétegelt lemezt megerősítettük, és kapott új szivacsot is. A szövete egyszerű szürke posztó lett, amely azonkívül, hogy igen trendi, rendkívül strapabíró, rugalmas anyag. És így sok otthonban könnyebben meg is találja a helyét a kortárs garnitúrák körében. Kényelmes lehet íróasztal mellett, vagy egy eklektikus stílusban megkomponált étkezőasztal köré állítva. Kis mérete miatt a lakás bármely pontján jól mutat.

A szék bolhapiaci ára: 5 200 Ft

Felújítás és kárpitozás ára: 7 500 Ft

120 cm szürke posztó ára: 22 000 Ft (több kellett belőle)

A teljes ár: 49 500 Ft

2. Bauhaus stílusú karfás fotel – az angol klubokat megidézve

Az acélcső abszolút modern anyag, nagyipari előállítást igényel, időtálló és csillogó. 1885-ben szabadalmaztatta két német mérnök, Max és Reinhard Mannesmann. 1921-re tökéletesítették a gyártási technikát, így vékonyabb falú, egyre könnyebb elemeket lehetett előállítani. Az első, és egyben leghíresebb, acélcsőből előállított bútor Breuer Marcell nevéhez fűződik, melyet Vaszilij Kandinszkij műhelyében készített. Ez idő tájt mindketten a Bauhaus tanárai voltak. A Vaszilij-széket csavarozással illesztették össze, így könnyen szét is szerelhető. Az angol klubfotelek erős vonalait idézi, megkímélve a robusztus anyagoktól, széles bőrpántokkal fűzve. Bár az acélcső ipari eredetű, a fa jóval gazdaságosabb anyag maradt. A második világháború után már nagyon kevés acélcsövű bútor került gyártásra, a tervezők nem találtak benne több fantáziát, és a szűk vásárlói réteg sem tartotta életben az előállítását.

A mi Bauhaus-ihletésű fotelünk acélcső lábakon áll, vonalvezetése kecses, könnyed. Hullámos furnérborítású karfája kényelmes pihenést biztosít a karnak. Amikor a fotelt hozta eladásra a középkorú úr, elmesélte, hogy még az édesanyjáé volt a bútor, az 1950-es évek óta szolgálta tulajdonosát. A közeli rokonok szerettek volna e darabtól és a hozzá fűződő emlékektől is megválni.

A fotel felújításánál az volt a célunk, hogy visszaidézzük a Bauhausra jellemző bőrhasználatot, így fejtámlája egy 30 centis „konyakbőr" huzatot kapott, mely szépen illeszkedik az olajkék bársonyanyaggal. Csiszolás után a karfája olajpáccal lett átkenve, így a fa erezete is szépen látszik.

bauhaus-3

A használt fotel ára: 25 000 Ft

Felújítás és kárpitozás ára: 35 000 Ft

Valódi „konyakbőr" ára: 12 000 Ft

Kék bársony ára: 8 800 Ft/méter (3 méter szükséges)

A fotel teljes ára: 127 000 Ft

3. Kék-zöld kagylófotel – Retró emlék új köntösben

kek-zold

A hetvenes évek új építésű lakásai aprók voltak, így nem igényeltek nagy lakberendezési hozzáértést. A bútorokat előre gyártották, és előjegyzésre árulták néhány bútorra szakosodott üzletben. A lakások tervrajzai az évek során nem nagyon változtak, ahogy a bútorok helye és méretei sem. Nagyjából mindenki ugyanolyan fotelben ült, ugyanolyan szekrénysorban tárolta a ruháit, a könyveit, és a lakástextilek is ugyanolyan anyagból készültek. A vasfüggöny más országaiból (például az NDK-ból) is érkeztek hozzánk hasonló bútorok. Az egyéniséget és kreativitást abban az időben nem a lakberendezésben élték ki a lakók. Jó pár retró bútor maradt hátra ebből a korból. A mi zöld és kék bársonnyal kárpitozott kis kockás pihenőnk a Köln kagylófotelhez hasonlít leginkább. A Vaterán akadtam rá. Azonnal megtetszett kis mérete és egyszerű vonalvezetése miatt. Felújítás után a kétszínű bársonnyal impozáns és módfelett kényelmes darab vált belőle.

A használt fotel ára: 20 000 Ft

Felújítás és kárpitozás ára: 30 000 Ft

Kék és zöld bársony ára: 8 800 Ft/méter (2,5 méter szükséges)

A fotel teljes ára: 95 250 Ft

kek-zold-2

 

Ujvári Bea

grafikus-dizájner

Vintagechic Lakberendezés tulajdonosa

Képek: fortepan.hu, vintagechic.hu