-

Királylányból komor vámpír

A gót stílusért rajongó lányok számára egyetlen szín létezik: a fekete. Ne lepődj meg, ha szobája falait ébenre festené és koromfekete sötétítőfüggönnyel zárna ki minden beszivárgó fényt. A kicsi lány hirtelen olyan lesz, mint az Addams Family Morticiája. Sötét, középen elválasztott haj, porcelán arc, csipkés gyászruha, koromfekete ceruzával kihúzott szemek, komor arc. A gót lány igen feltűnő jelenség: magas talpú bakancs, szanaszét szaggatott nejlonharisnya, rogyásig teleaggatva szimbolikus ékszerekkel, keresztekkel és halálfejekkel.

Miért is lenne más a szobája? E stílus követője tájékozott, érzékeny és elképesztően kreatív. Éppen ezért csak a nagyon jól megkomponált tér teheti boldoggá. Szülőként azonban jobb, ha résen vagyunk! A misztikum, a sötétség szeretete néha bizony elnyomja a gót lány realitásérzékét.

Még véletlenül se adj teljesen szabad kezet az átalakításban, mert a végén csak fejlámpával fog tudni tájékozódni a saját szobájában.

A fekete szín iránti rajongását bizonyos határok mentén, de jobb, ha elfogadjuk. Engedd, hogy legalább az egyik falat feketére fesse. Praktikus megoldás lehet a mágneses falfesték, így a gondolatait krétával akár a falra is vésheti. De léteznek halálfejes tapéták is, illetve költséghatékony megoldás a fekete-fehér halálfejes metszetek sokszorosítása is. A szoba fókusza lehet egy használt fotel, halálfejes anyaggal újrakárpitozva. A szimbólumok elemi részei ennek a stílusnak, üres, régi madárkalitka, kereszt, halálfej, régi könyvek, gyertyák, ízeltlábúak, csontvázak... Minden mehet, ami egy kicsit is kísérteties.

Hercegnőből vadóc hippi

Állítsunk sátrat a szobában ágy helyett! – kiált fel a csitri, és innen már tudhatod, hogy egy igazi hippivel állsz szemben. Szabadságérzete hatalmas, így a szobája is lehet ezerszínű, bohém. A legfőbb hátulütője ennek a stílusnak az illatgyertya és a füstölő intenzív használata, de ha ezt az egyet kordában tudod tartani, akkor nagyon életvidám helyet varázsolhattok a szobájából. Ha a sátorállításba mégsem mennél bele, ágytámla helyett használhattok indiai szárit. Türkiz, pink, fűzöld, lila, napsárga... minden mennyiségben jöhetnek az élénk színek, akár a párnán, bútoron, falon, csilláron. A hippi lány szívesebben ül a földön, mint fotelben, kanapén, így érdemes inkább a szőnyegre koncentrálni, illetve a kényelmesen nagy, színes párnákra. Ékszerkollekciója brutális méreteket ölthet, hagyj nekik teret! A falra fellógatva, különböző tárgyakon, fogasokon szép kompozíció válhat belőlük. Nemcsak esztétikus, de igen praktikus is lehet a reggeli rohanásban.

Kislányból retrócsaj

A barna virágos, kihúzható kanapén, frottírköntösben ülve nézed Lindát, ahogy egy karatemozdulattal szétcsapja a rossz fiúkat. Ismerős? Hát persze, hiszen 1980-at írunk. Amikor a lányod lomtalanítás alkalmával egy hasonlóképpen ismerős kockafotelt rángat haza, a legjobb megoldás, ha nosztalgikus emlékként próbálunk ráhangolódni a változásra. Nézd a jó oldalát: nem kell nagy beruházásba vágni magad, elég, ha átugrasz a nagyihoz. A csokoládébarna fabútorok, narancs, avokádó zöld, királykék szövetek meleg hangulatot kölcsönöznek a retrostílusban berendezett szobának. Hamarosan itt a karácsony, ajándékozd meg egy bakelit lemezjátszóval, imádni fogja! Csak vigyázz, nehogy titokban te legyél a legnagyobb rajongója! „Hova mennek a fiatalok? Rumba, rumba Centrumba!" „Jövet-menet: a Takarékszövetkezet!" „Traubisoda – Minden cseppjét külön élvezem!" Hűha, azt hiszem, kicsit elragadtattam magam...

Fruskából várkisasszony

A romantikus, vintage stílus kedvelői nőies, érzéki, álmodozó típusok. Szerencsére ez esetben a kislányszoba könnyen nagylányosra alakítható. A cukorkás színeket, csipkét és fodrokat dobd fel néhány arany pöttyel, és házilag is elkészíthető papírvirág dísszel. Idézetek, gondolatok, egy randin kapott szárított rózsa – mind mehet a virágmintás anyaggal borított falitáblára. Jól illenek a szobába az antik bútorok, fehér, halványkék koptatott festéssel. Világos len-, vagy bársony kárpittal borított fotelek, kényelmes, tollal tömött párnákkal. Akvarellek, lágy ecsetvonású rajzok a falon. A régies tárgyak modern darabokkal párosítva, kifinomult, kreatív ízlésvilágról árulkodnak. A szivacsos tűzött ágyvég mellett éjjeliszekrényként néhány egymásra pakolt, régi bőröndöt is használhatsz. Kosarakba rejtett plédek, természetes anyagú lenfüggöny... vagy csipke az ablakon. Álomvilág luxuskivitelben.

Melegszívű csöppségből minimalista skandináv

Amikor gyermekünk ruhatárában a fehér és a fekete szín közötti szürke színskálán kívül nem találunk mást a szekrényben, emellett erősen rajong a modern tervezőkért, érdemes mindent kihajigálni a szobájából. Kezdjük tiszta lappal és fehér falakkal. A skandináv lakberendezésre jellemző a minimális bútorhasználat.Válasszunk egy kicsi népies vagy retrobútort, de ne lepődjünk meg, ha igényei között felsorol néhány komolyabb kortárs tervezőt is. Ez esetben sajnos mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, de vigasztaljon bennünket a gondolat, hogy mindez jó befektetés lesz majd, illetve hogy másra nem is kell költeni, hiszen egy állvány is elég a ruháknak, és rengeteg hely marad a magazinoknak és dekorkönyveknek.

Kislányból fiús lány

Deszkás lányod van? Itt az ideje, hogy a szobáját is az új személyiségéhez alakítsd. Ne ijedj meg a festékszórótól, hidd el, ügyesebben bánik majd vele, mint te.

Bátran adj teret a kreativitásának, lehet graffitis a fala, a régi fiókos szekrénye, a lámpája is,csak ne vigye túlzásba... Ha meg ráunna, akár újra is festheti.

Így neked sem kell izgulnod a gyorsan változó kamaszgyereked miatt. A falakat érdemes először fehérre festeni, hogy a sok szín és minta életre tudjon kelni rajtuk. A kiszuperált gördeszkák pedig polcként is funkcionálhatnak. A gördeszkáját is biztosan itt akarja majd tartani, legyen külön helye, hiszen a számára legfontosabb tárgyról beszélünk. Go Skate!

Ujvári Bea

Képek: pinterest.comhouzz.com, Demi Brooke