Se kiskertem se nagy kertem nincs, pedig mindig szerettem volna saját paradicsomot termeszteni, girbegurba sárgarépákat kihúzkodni a földből. Ez az érzés soha nem tartott tovább, mint a gondolat... Idén tavasszal viszont közvetlen terasz szomszédunk paradicsompalántákat ültetett. Na, gondoltam, ha ő, akkor én is! Vettem egy méretes ládát, felcipeltem a rengeteg földet, majd minden praktikát meghallgatva a kertészetben, megvettem a palántákat. Locsoltam, ahogy a nagykönyvben megíratott, majd jött a nyár, egyre több időt töltöttem távol a paradicsompalántáimtól. Kéthetente latyakosra locsoltam a paradicsomokat, ami nem segítette fejlődésüket, így szüretkor sem pattant ki a pezsgős dugó a teraszon. Bezzeg a szomszédnak, annyi nőtt, hogy amikor ő utazott el, nekem is pont elég jutott ahhoz, hogy egy kicsit a szüret érzését átélhessem... Most meg itt a november, és én magamra maradtam a földdel, és a felismerhetetlenre száradt gazzal teli ládámmal.

De ne higgyétek, hogy a paradicsomos kudarc elvette a kedvemet! Bálint gazdán nőttem fel, így fejben nagyon jól tudom,hogy mikor minek van itt az ideje. A kertnek és terasztakarításnak éppen most.

Így aztán itt van néhány jó kis praktika, amelyekkel velem együtt ti is puccparádéba vághatjátok télre a kertet vagy a teraszt.

Íme, a legfontosabb teendők:

1. Növényeket be!

Elég a napozásból, minden cserepes növény visszakerül a lakásba, megpróbálom nem a radiátor mellé tenni őket, nehogy azonnal hőgutát kapjanak. Inkább valami kevésbé meleg, sőt, hűvösebb helyet keresek nekik először, hogy  fokozatosan hozzászokhassanak az új hőmérséklethez.

2. Utolsó nagytakarítás

A kerti grillsütőt lesikálom, és téli ruhájába öltöztetem. Ugyanígy teszek a kerti bútorokkal is, aztán berángatom őket a terasz egyetlen fedett sarkába.

3. Aranyszabály: amit a kertben vagy a teraszon ősszel megteszel, azt a tavasz meghálálja

Ebben bízom én is, a piacon vettem pár darab virággumót, amelyeket hamarosan el is ültetek néhány helyes kerti kaspóba. És ha már ott jártam, nemcsak virággumót vettem, hanem virágokat is. Bár, bevallom, a krizantémból kezd elegem lenni... mintha nem ismernének más őszi növényt a kertészetekben. Mindenesetre ezek biztosan kihúzzák télig.

krizanten

4. Gondolj a madarakra!

Társasházunk közös kertjében madáretető is van. Itt az ideje feltölteni őket, mondjuk szalonnabőrkével. Hiába az urbánus életmódomat is túlélő paraszti énem, nem mindig van az éléskamrában szalonnabőrke, így mi az állatkereskedésben vásároljuk meg az előre elkészített madáreleséget. A lényeg, hogy mindig legyen eledelük a madaraknak!

madar-2

5. Az utolsó fűnyírás

Megtudtam, hogy nem szabad 4–5 cm-nél rövidebbre vágni a füvet, mert így több napfényt tud magába szívni, és a gyomoknak is jobban ellenáll. Ez az új infó elgondolkodtatott egy kicsit...  Lehet, hogy ezt a praktikát jó lenne az én fejemen is alkalmazni? Talán, ha hosszabbra növesztem a hajam, kevésbé leszek depressziós a télen...

6. Elő a gereblyékkel!

Korábban soha nem értettem, miért gereblyéznek állandóan azok, akiknek kertjük van, miért nem várják, meg, míg minden levél lehullik, majd söprik össze mindet egyetlen alkalommal? Aztán kiderült: a lehullott levelek elveszik a napfényt a fűtől, így azok könnyen megbarnulnak, és foltos marad tőle a szép zöld gyep. Nem is beszélve a kórokozókról, melyeknek jelentős része a lehullott, fertőzött leveleken telel át. Szóval érdemes többször eltávolítani a lehullott leveleket.

gereblye

7. Mi lesz az avarral?

Az ország több területén még mindig tilos az avar és a kerti hulladék égetése. A legjobb persze az lenne, ha komposztálnánk, de hát nem adatik meg mindenkinek, hogy komposztáljon például az erkélyén. Szóval inkább vegyél külön erre kijelölt zacskókat, és tedd az avart a kuka mellé. Külön gyűjtőbe viszik majd.

8. Inspirálódj az őszből a lakásban is!

Csempészd be a kinti színeket a lakás különböző pontjaira. A mélyvörös gránátalma, a világosabb csipkebogyó vagy a meleg hangulatot árasztó aranysárga szín eleganciát és melegséget sugároz.

9. Teríts őszt az asztalra!

Az étkezőasztalon a vacsora terítéke lehet nagyon merész, mint egy Caravaggio-csendélet. Félig hámozott narancs, félbevágott gránátalma, érett füge, a nehéz antik evőeszközök, a zsákvászonszerű terítő és a szalvéta ugyan kissé dekadens, de gyönyörű.

10. Készíts ajtódíszt vagy benti koszorút! 

Az alapot különböző színű örökzölddel és borostyánnal borítottam, amit dróttal fixáltam. A hortenziabokrok már száradófélben vannak, de ilyenkor is gyönyörűek. A díszítés, a koszorú szíve már egy bordó színbe boruló bokorról való, varjúhájat is csempésztem köré, amihez színben illő szalagot kötöttem. A koszorú egy órán belül elkészült, az alap 400 forintba került. Az örökzöldeket az erdőből gyűjtöttük a családdal, a hortenziát pedig egy kertből kértük el. A szalagot méteráruboltban vettem méretre vágva, 250 forintért. A koszorú külső átmérője valamivel több mint 60 centi lett, és az egész nem került többe 1000 forintnál.

Koszorú

Fotó: edenkert.hu, printerest,  Ujvári Bea

Ujvári Bea

grafikus-dizájner

Vintagechic Lakberendezés tulajdonosa