Mészáros Antónia erre reagálva boldogan idézte fel azt az időszakot, amikor tulajdonképpen szorongott, miként megy majd neki az anyaság, de amikor konstatálta, hogy anyukája ismert mondatai jönnek ki a száján, és minden megy automatikusan, akkor rettentően megörült annak, hogy tulajdonképpen minden „le van mentve egy szoftverre”, csak elő kellett hívni valahogy.

Ördög Nóra egyszerre hisz abban, hogy a gyermeknevelés a tudatosság és ösztönösség helyes keveredése, szavaiból kihallható, hogy jól is csinálja, bár ő maga – bevallása szerint – nem mindig tudja, hogy az „elég jó anya” kategória mely szintjén áll?

Jocó bácsinak, azaz Balatoni Józsefnek nincs még saját gyereke  de ha valaki, hát ő tényleg több száz gyereknek a „szülője” nap mint nap. Rá többek között meglepetésszerűen hatott az, hogy a „kütyüs”, felgyorsult világban mennyire elmagányosodnak a gyerekek, és ugyanakkor mennyivel hamarabb akarnak visszajelzéseket kapni önmagukról. Ő maga el sem tudta volna képzelni, hogy magánéleti problémákkal keresi meg a tanárait, miközben ő folyamatosan lelkeket ápol tanárként. Félreértés ne essék, nagyon szívesen teszi, de felmerül a szülők felelőssége, az otthoni, valódi diskurzus hiánya is.

Ezt megerősítette Józsa Balázs is, akinek a klientúrája nagy részét ennek az őrült módon felgyorsult világnak a teljesen elmagányosodott, valamilyen módon a magára figyelmet felhívni akaró gyerekei teszik ki, és hasznos tippeket ad arra, mit tegyünk az elmagányosodás, a családon belüli tiszta kommunikáció érdekében.

Szó esik még az internetes gyerekbántalmazásról, arról, hogy a harmadik világban valójában milyen problémákkal küzdenek a gyerekek, hogy lehet-e vitatkozni a gyerek előtt, és miként volna lehetséges a következő generációt empatikussá és felelősségteljessé tenni?

Kiemelt kép: WMN