Ha magas vagy, pazarul mutat rajtad minden... Már, ha találsz olyan ruhát, ami jó rád. És épp itt kezdődnek a gondok!

Konfekció? Ó, ó, ó!

Amikor valaki úgy nő fel, hogy kivétel nélkül mindig minden rövid és kusza rajta, kicsit frusztrálttá válhat, ha ruhaüzlet közelébe kerül. Stíluskommunikátorként és 20 évnyi ruházkodási tapasztalattal a hátam mögött azonban

kijelenthetem, hogy igenis van élet a konfekcióméreten túl is. Csak kicsit több energiát igényel a felkutatása, de megéri!

A legfontosabb szabály: felejtd el a konfekciót! Persze megnézheted a Zara és a Mango kínálatát, mert vak tyúk is talál szemet, illetve a remény hal meg utoljára, de ne várd, hogy a híresen pici olasz és spanyol átlagméretre tervezett ruhák között találsz olyat, ami  jó rád. Légy realista!

Ha tényleg vásárolni akarsz, keress olyan üzletláncokat, amelyek skandináv, német, angol, amerikai piacra gyártanak. Mint például a C&A, a M&S, ahol eleve nagyobb testalkatra készülnek a ruhák, így egy 38-40-es méret hosszban, vállban, és csípőben is jó lehet. (lásd még a GAP, JCrew, Asos, Next, Papaya, stb.) Oké, nem állítom, hogy valaha is találtam olyan kabátot, aminek elég hosszú lett volna az ujja, de nekem épp ezért vannak hosszú szárú kesztyűim és néhány lógó ujjú pulcsim.



Ha mégis nagyon tetszik neked a divatos fast fashion márkák stílusa (én például a Zara áruházban mindig elcsábulok), vásárolj a külföldi üzleteikből, webshopjaikból! A német, luxembourgi, osztrák, angol Zara webshopjában a 38/40-es nadrág hosszban és csípőben is passzol, miközben az itthoni üzletekben ugyanez a számozás a combodig sem jön fel...

(Azért itt meg kell jegyeznem, itthon is találtam már elég hosszú gatyát, de tény, hogy egészen más a kínálat és a minőség a nyugati üzletekhez képest, hiába ugyanaz a márka.)

Turi muri!


Majdnem 200 font helyett, kilónként 2000 forintért...
Majdnem 200 font helyett, kilónként 2000 forintért...

Ha nincs módodban utazni vagy nem szívesen rendelsz online ruhát, turizz! Az angol használt ruhák 10/12-es méretei tökéletesek szoktak lenni. Alkalmitól kezdve a legvagányabb utcai viseletig mindent meg lehet találni, csak idő és energia kell hozzá. Igen, itt most lehet nyafogni, hogy: „de nekem pont az nincs”, viszont ez az ára a hosszú comboknak! És kevés annál felemelőbb érzés van, mikor az ember zsákmányol egy 8-as (36-os!!!) rucit, ami tökéletesen jó rá. (Oké, ha még az eredeti cédulák is rajta vannak a 198 fontos árral, na, az az érzés megfizethetetlen!)

Oversized

Továbbá ne feledd, hogy néhány éve betört az oversized-divat, aminek köszönhetően még te is kaphatsz akkora pulcsit, aminek az ujja rálóg a kézfejedre. Mindezt anélkül, hogy állandóan rángatnád, és görcsösen szorítanád a markodban a végét! Sőt, még a derekad sem fázik benne, mert akár a combodig is leér. (Mennyire halálosan vágyakoztam egy ilyen után tinikoromban!)

Nadrág!

Aki magas, az tisztában van vele, hogy az egyik legnagyobb kérdés a nadrág. Megoldására több opcióból választhatsz, ha mégsem találnál a fent említett helyeken megfelelőt:

A 7/8-os nadrághossz tiszta Audrey Hepburnös. Csak legyen elég szűk a szára, és egy balerinacipővel máris őrült stílusos leszel. Magas sarkúval pedig bombázó. Egy Monk vagy Oxford cípővel meg laza... Kell ennél több? 

Bevallom, én gyakran a teljesen jó hosszúságú nadrágjaimat is inkább visszahajtom, mert egy kivillanó vékony női boka mennyire szexi már, ugye? 

(A felsőkkel ugyanígy eljátszhatod a 3/4-es vagy a visszagombolható ujjhosszt, illetve a felhajtott ingujjakat.)


Néha hordj szoknyát! Legalább néha... Lehet balerinával, lapos szandállal, vagány félcipővel is, ha épp nincs hangulatod dögös felhőkarcolóként cirkálni egy magas sarkúban.

Ha nyár, jöhetnek a capri nadrágok á la Grace Kelly. Egyre vigyázz, sose csússz át a bermuda hosszba, akkor már inkább egy szoknya vagy rövidnadrág!

Télen a csizmák és a magas szárú cipők könnyítenek a problémán. Így egy bokalengető nadrág is abszolút hordhatóvá válik, ha belebújtod a csizmaszárba. A bokacsizma, a bakancs is hálás darab, pont azt a néhány hiányzó centit pótolja ki, amire szükség van.

Cipő?

Az egyik legkritikusabb pont: a cipővásárlás. Itt már nem lehet trükközni, hiába is akarnál néha itt-ott lefaragni Hamupipőke mostohanővéreinek abszolút érthető példáját követve. Ráadásul az első ámuló észlelést mindig a lábadra vetett ellenőrző pillantás követi, csekkolva, hogy csak a cipő miatt... vagy a természet által kerültél ilyen magasra... Szóval kicsit sem mindegy, mi van a lábadon!



Én végtelenül hálás vagyok a sorsnak és a felmenőimnek, hogy a magasságomhoz csak 39-40-es cipőket hordok. Pont, mint a tíz-húsz centivel alacsonyabb barátnőim többsége. Ebben tényleg totál átlagosnak érezhetem magam, de lássuk be, ez irgalmatlan mázli, hiszen a 180 feletti magassághoz sokkal inkább társulnak 41-43-as lábméretek, ahogy az normális.
Persze átlagos cipő- vagy ruhaüzletben esélyünk sincs ekkora cipőket találni, így marad megint a netes rendelés külföldről vagy a turkálók kínálata. Cipőügyben érdemes E-bay-en, a Bonprix-n, vagy a Deichmann külföldi weboldalain nézelődni.

Kitűnsz?

Végezetül a legfontosabb tanács: alakítsd ki a saját stílusodat Ne akarj a kirakatok szerint öltözködni, úgysem fog sikerülni. A tucatot hagyd meg a tucatnak, és ha már az alkatoddal kitűnsz, tűnj ki az egyediségeddel is! Hangsúlyozd ki az előnyös adottságaidat, és ne rejtegesd őket, hiszen tudod: ez teljesen hasztalan.

 Pályi Réka

 A képek a szerző tulajdonában vannak