Épp amikor az ember becsülettel kiengedné a nadrágszíjat, kilazítaná a nyakkendőt, és lerúgná magáról jó messzire a körömcipőjét így év vége felé, akkor támad rá lesből a Leghatalmasabb Kockázati Tényező a karrierje szempontjából. Ráadásul aljas húzással karácsonyi céges összejövetelnek álcázza magát! Úgy gondolod, ugye, hogy milyen csuda klassz lesz majd a kollégákkal végre kiengedni a fáradt gőzt? Hogy majd a bólés tál mögött egy laza kis négyszemközti diskurzusban a főnököddel elősegíted a karriered 2017-es szárnyalását? Hogy a munkahelyi nézeteltéréseket legjobb lesz egy közös falatozgatással kisimítani?

Persze... Jó lesz... amennyiben betartod a következő szabályokat:

1. Mér. Ték. Tar. Tás.

Ha hozzám (és Oscar Wilde-hoz) hasonlóan mindennek ellen tudsz állni, csak a kísértésnek nem, főleg, ha az egy üveg habzóbor formájában manifesztálódik, akkor jobb, ha te is megfogadod azt a praktikus tanácsot, amit az egyik nagyivó brit barátomtól kaptam. A buli elején csak vizet igyál. Tényleg. Vagy érkezz késve. Tudom, karácsony, ünnepi hangulat... meg ingyen van, amúgy is ki vagy fingva év végére, és jó lenne most azonnal lelazulni... De türelem! Ha vársz egy órát, remélhetőleg a kollégák (akik abszolút elítélhető módon nem olvasták el ezt a cikket) már bekarmolnak annyira, hogy végre te is elengedheted magad, és ezzel elkerülheted, hogy rajtad köszörülje a nyelvét az egész HR-részleg január másodikán.

2. Ne dugj duplán!

Ott áll a zsúrkocsin, svédasztalon vagy a fénymásoló tetején, mikor hogy, egy nagy tál tortilla chips, mellette meg az ínycsiklandó sajtos szósz. Fincsi!!! De nagyon vigyázz, ne légy tapló! Nehogy kétszer dugd a krémbe ugyanazt a kukoricalapot, mert mindenki rögtön ki fogja szúrni a szád széléről lelógó kapát. Ha ugyanis egyszer beleharapsz a roppanós kis háromszögbe, akkor óhatatlanul rákerül a nyálad, amit így, a második (szigorúan tilos!) dugással aztán beleeresztesz a közösségi sajtszószba. Ne feledd: egy chips – egy harapás!

3. Ne cápázz!

Ez majdnem olyan, mint a ne fogazz, csak még durvább! Még éjfél körül se jusson eszedbe meghúzni a közös üveget, legyen az boros, vizes vagy üdítős. Hiába tűnik úgy a hatodik prosecco után, hogy a multi, ahol dolgozol, valójában egy szerető, nagy család, ne cuppanj rá szájjal a vizespalackra, és főleg ne eregesd bele vissza kortyolgatás közben a fent említett, félig megcsócsált tortilladarabokat.

4. Ne most smúzolj!

Az alkohol feloldja a gátlásokat és a nyelveket, és kigáncsolja a megfontolt ítélőkészséget. Ha amúgy is tetszik neked a píáros Ági a harmadikról vagy a beszerzési Bandi, akkor hívd el randizni, de valamikor máskor. A hirtelen felindulásból elkövetett vad flörtölések egy céges bulin ugyanis sokkal, de sokkal kínosabb következményekkel járhatnak, mintha ugyanazt a násztáncot egy szórakozóhely sötét sarkában adnád elő egy vadidegennel. Egy cég olyan, mint egy kis falu, mindenki lát mindent, mindenki tud mindenről. Vagy ha még nem, mérget vehetsz rá, hogy ez lesz a legszaftosabb pletyka januárban.

Ugyanez a szabály vonatkozik a fizetésemelés kibrusztolására, az utált kolléga kifúrására, és az előmenetel elősegítésére is. Hidd el, nem ez az este a legalkalmasabb időpont, hogy kásás hangon előadd a főnöködnek, mekkora istencsászár vagy, bezzeg a Jolán... vagy hogy eláruld: a recis Marika rendszeresen hazaviszi a gémkapcsokat.

NB

Egyszóval mielőtt nekiindulsz a csapatépítő csapatásnak, a legokosabb, ha otthon a tükör előtt megbeszéled józan magaddal a kereteket. És akkor jövőre sem fogod magad kínosan érezni.

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Camrocker