Időről időre felbukkannak a Facebookon különféle vicces vagy épp halálosan komoly (és nyilván annál megbízhatóbb) személyiségtesztek. Az egyik például így néz ki:

A lényege, hogy az első három szó, amin megakad a tekinteted, az jellemez téged leginkább. Mint sokan, természetesen én is rajongok a pozitív végkimenetelű személyiségtesztekért, úgyhogy boldogan nekiláttam: végre, ez az egyszerű tábla feltárja a lelkem mélységesen mély bugyrait.

Első pillantásra sajnos a dgycew szón állapodott meg pillantásom, de mivel nem tudom, az mit jelent, inkább tovább böngésztem. Funny... strong... beautiful – vicces, erős, gyönyörű, hát, kérem, igen, ez vagyok én!

Határtalan elégedettség töltött el, látva, milyen klassz eredményt értem el!

A sorok között kiolvasva mindjárt látszik ám, mit is sugall rólam a teszt: viccesebb vagyok, mint Angelina Jolie, szebb, mint Sylvester Stallone és erősebb, mint Woody Allen, hát vágyhat valaki ennél remekebb, különlegesebb személyiségre?

Boldogan posztoltam is az eredményeimet. Örömömbe azonban hamar üröm keveredett, mivel hamar kiszúrtam az ismerőseim hasonszőrű bejegyzéseiből, hogy gyönyörű, vicces figurákból Dunát lehet rekeszteni. Valóban ennyire „tizenkettőből egy tucat lennék?

A nagy öröm után már épp kezdtem volna mélységesen nekikeseredni, amiért ilyen átlagos személyiséggel rendelkezem, amikor egy szép nap a fürdőszobámon végignézve szöget ütött a fejemben egy gondolat. Rájöttem, hogy a piperepolcainkon sorakozó kozmetikai termékek elnevezéseiből csodálatosan kiderül, milyenek vagyunk, illetve – ajándék parfümök, krémek, szappanok esetében – mások milyennek látnak bennünket. És szerencsére (akárcsak az előző teszt esetében) most sem kell a falnak menni a rossz kritika hallatán, hiszen a krémes tégelyeket, kézmosó folyadékokat, fürdősókat és púdereket valószínűleg nem fogják vicces kedvű marketingesek olyan sértő, húsbavágóan őszinte nevekkel ellátni, mint Önző Házisárkány szájvíz... vagy Csélcsap Házasságtörő krémtusfürdő, Rosszindulatú Munkahelyi Szarkavaró fogkrém, Irigy Vagyok És Pletykás körömlakk esetleg a Téged Még Anyád Sem Szeretett elnevezésű dezodor.

Egyszóval teljes lelki nyugalommal felmérhetem a kozmetikai készleteimet, hogy végre egyszer tiszta vizet öntsek a fogmosó pohárba, és ez egyszer jól a tükörbe is nézzek, és meglássam a valódi személyiségemet. Hogy kiderüljön, ki is vagyok én. És ezúttal különlegesebb, egyedibb jellemrajzot kaphassak.

A testápolóm Afrika, a dezodorom Energia, a hajamat Boldogsággal mosom. A körmeimre hol Szombat esti lázat vagy Dögös Vöröset, hol egyenesen Vörösbort kenek. A szempillám Dús és gyönyörű, a szemhéjamra Füstös Feketét, Csokoládét és Feketekávét nyomok, a számról pedig vagy az Örökké tartó mámort nyalogatom le rúzs formájában, esetleg a Meztelen csók vagy Vágyakozás fantázianevű szépítőszerrel kenem ki magam.

Ezek után a vak is láthatja, ki vagyok én:

energikus, sportos partiarc, igazi világjáró, aki a kávéja mellé néha rágyújt, titokban pedig csokira vágyik, pedig már így is elég dús és gyönyörű, szenvedélyes csókjaimat küldöm is mindjárt a fürdőszobai teszt kiagyalójának, azaz izgalmas magamnak.

Szóval így álltam ott, büszkén meredve kiváló, egyedi és egészen fantasztikus tulajdonságaimra. Bizony-bizony, ez vagyok én!

És a felismerés közben irtóra próbáltam elhessegetni azt a zavaró gondolatot, ami lassacskán bekúszott a fejembe...

Egy másik helyiség takarítása közben ugyanis feltűnt valami. Tudjátok, mi áll a kamrám polcain a lekvárok, befőttek és babkonzervek mellett? Kérem szépen, számos olyan holmi, amelyeket különböző nagymamákkal reklámoznak!

Dédikénk kedvence sűrített paradicsom, Nagyi titka búzaliszt, Tante Fanny tésztája, Nagymama lekvárja... Na, ne! Nem, nem és nem! Ennek az én személyiségemhez, hát még az életkoromhoz semmi köze! Mert ennyire öreg semmiképp sem vagyok.

Becsuktam a kamraajtót, leültem az ebédlőasztalhoz, és kinyitottam a laptopomat. Megláttam a fölugró ablak megnyugtató kék-fehérjét, és azonnal tudtam, mi a teendőm, ha pozitív megerősítésre vágyom. Igen-igen, már itt is van, ezt osztja most mindenki. Hát akkor, lássuk, melyik szó foglal össze engem a legjobban!

Indulhat a teszt...

 

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Matheus Frade