Utálom a romantikus filmeket. Inkább nézek valami klassz kis ölős-baszósat, mint ahhoz asszisztáljak, hogyan próbálnak vérprofi technikai eszközök bevetésével a könnyzacskóimra hatni. Lágy, mégis fájdalmas zongorafutamok, szálldogáló hó vagy szemerkélő eső, de mindenképp valami csapadék hull alá, miközben a szemtelenül jóképű főhős zokogva csókdossa gyönyörűséges szerelmét, mert el kell válniuk, egyikőjük haldoklik, végre egymásra találtak, megkapták a szocpolt, ilyesmi. Broáf. Mennyivel jobb ennél egy klassz kis autós üldözés... vagy a belek egy sötét alkóvban való kiontása idegszaggató hegedűhangra komponálva... nem?!

Ha már előrukkoltam a farbával, és feltárom romantikátlan szívem sötét kis titkait, akkor azt hiszem, a teljes képhez még az is hozzátartozik, hogy én a karácsonyért sem lelkesedem különösebben. Enni, inni fenyőillat nélkül is tudok, az intézményesen rám erőltetett túlcsorduló szeretettől pedig csak Grincsbe fordul a lelkem.

De valószínűleg az emberek személyiségénél is igaz lehet a matematikai képlet, miszerint: – x – = +. Hiába ódzkodom ugyanis a karácsonytól, hiába borsódzik a hátam a nyálas filmektől, ezek kombinációjától viszont teljesen paff leszek. Egyszerűen rajongok a karácsonyi reklámokért, teljesen elolvadok tőlük. Miután megbizonyosodtam róla, hogy senki sem fogja kilesni elgyöngült pillanataimat, boldogan kuckózom be magam a kanapé sarkára egy nagy doboz papír zsepivel, hogy gátlástalanul végigbömbölhessem őket újra, és újra...

Hogy miért van ez? Nem értem. De tudod mit? Játssz velem! Ha sikerül végignézned úgy ezt a nyolc rövid reklámot, hogy a szemed olyan száraz marad, mint a teve segge, akkor személyesen fogok leborulni a lábad, és még az enyémnél is szőrösebb szíved előtt.

Készen állsz? Akkor rajta!

1. A Marks&Spencer vagány „Mikulásasszonya"


Ezt a gyerekeimmel is megnézettem, magasról tojva rá, hogy majd alaposan körberöhögnek, amiért ott pityergek örömömben, miközben azt kiabálom, hogy: görlpávör! De az az igazság, hogy ők is könnyekig voltak hatva... plusz egy röpke pillanatra még meg is ölelgették egymást. Mert tesók, és a sprőd kamaszbőr alatt azért titkon marhára csípik egymást.

2. John Lewis pattogó állatai

Cuki a „Mikulásnéni"... meg aranyos a nővérét szerető kisfiú is, de lássuk be, egy trambulinban önfeledten ugrabugráló sünit vagy rókát azért baromi nehéz kenterbe verni. (DTK különvéleménye: szerintem meg sikerült, nálam idén a „Mikulásasszony" a befutó!)

3. Sainsbury's: A legszebb karácsonyi ajándék ÉN vagyok

Fülbemászó britpop dallamok kísérik az igényes és poénos grafikával bemutatott alapsztorit, ami – azt hiszem – nagyon sok családnak ismerős: miközben apu igyekszik megkeresni a családjának a mindennapi betevőt, pont azokra nem marad ideje a sok melótól, akiket a legjobban szeret. Ezért szuper tervet eszel ki, hogyan tudja megsokszorozni magát, így aztán mindenütt ott lehet – épp olyan formában, ahogy a helyzet megkívánja. (Személyes kedvencem a bólogatós kutya, lehet, hogy én is beszerzek egy ilyet magam helyett az irodába...) (Ha ezt a DTK is olvassa, akkor vicc volt!!!)

4. Heathrow cuki nyuggermedvéi

Kicsit Paddington mackó utánérzés, de kit érdekel? A nagyfater lopva megcsókolja öreg párját a fagyöngy alatt, miközben hazafelé totyognak az unokákhoz, van ennél cukibb? Ja, van, például a következő:

5. A Boots üzenete: Mindenkinek szabad jól éreznie magát!

Az ember valóban hajlamos elfeledkezni azokról, akik szenteste is dolgoznak azért, hogy mások viszont békében ünnepelhessenek a szeretteikkel. Tűzoltónők, pénztárosok, nővérkék... Úgyhogy megajándékozták őket egy különleges nappal. Szerintem olyan szép(ek lettek)!

6. Zwack: Az én hősöm az apám

Az enyém ugyan nem, pedig még az Unikumot is szereti, de úgy érzem, ez a hazai reklám méltán foglalhatja el a helyét a nemzetközi mezőnyben. És bizonyos apák tényleg hősök.

7. H&M… Csak annyit mondok: Adrien Fucking Brody (Wes Anderson rendezésében. Baszki!)

Őszinte leszek: Ha csak arról szólna a háromperces film, hogy Adrien Brody ül, és néz maga elé, én valószínűleg akkor is csillapíthatatlanul zokognék a boldogságtól. Így meg pláne.

8. Allegro és a világ legtündéribb nagypapája

Az online aukciósház idei reklámja volt nálam a mindent vivő, teljesen behaltam ezen a tündéri nagypapán, aki egy igen különleges személy kedvéért tanul meg angolul. Háromszor egymás után megnéztem, és háromszor egymás után bőgtem tele a zsebkendőmet.

Hiába, no, már az én szőrös szívem sem a régi.

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk forrása: YouTube/ Essential Homme