Nálunk a menü a fontosabb, és a szép fa, meg persze az ajándékok és az együttlét, de attól függetlenül, hogy robotolsz a konyhában, szerintem igenis fontos, hogy milyen ruhában ülsz be utána a vendégek közé. Én például gyógypapucsban főzök, mivel abban kevésbé fáj a derekam. Ami tuti, hogy foltos lesz a pólóm az egész napos kóstolásban, és a kényelmes tréningem se a legünnepibb. Kicsit hezitálni szoktam, amikor átvedlek a csini ruhámba, és kisminkelem magam, hogy a zöld papucs a lila talpával vajon illik-e a szofisztikált neoprén felsőhöz vagy nem… Meg, hogy egyáltalán merjek-e beállni a konyhába a csak „pucerájban” tisztítható szoknyában. Költői a kérdés, persze. Tudom, hogy nem illik hozzá a papucs, és… a kérdés második felére pedig egyelőre nem tudom a választ!

Talán nálatok is úgy volt gyerekkorodban, mint nálunk, hogy szépen felöltöztettek a szüleid, miközben te vagy mezítláb szaladgáltál, vagy az otthoni, széttaposott papucsodban. Aztán jön a felnőttkor, amikor már te főzöl, és ott állsz a csini ruhádban – mezítláb… vagy a széttaposott papucsodban. Meg persze csini ruhában, de milyenben?

Remélem, nem történik meg veled az, ami egy ismerősömmel esett meg, amikor a kissé kapatos férje megkérdezte tőle:

Főznöd kell, anyukám, mit öltözködsz?

Ennek a kérdésnek a nőjogi aspektusaira most nem szeretnék kitérni. Szerintem pontosan értitek, de minimum érzitek, hogy mi mindenért nincs rendben... Inkább elmondom, hogyan próbálom én feloldani a főzés-tálalás kontra kiöltözés-vendégség között feszülő ellentmondást.

Felejtsd el a bő ujjút és a tűsarkút!

Évekkel ezelőtt rendszeresítettem egy itthoni cipőt. Szürke, könnyű, papucs is meg nem is (a neve, ha hiszed, ha nem: papucscipő), és még sosem járt az utcán. Ez egy itthoni vendégséges cipő, ami nagyon sok öltözékhez jó. Remekül áthidalja azt a kérdést, hogy milyen cipőben szervírozzam a fogásokat.

Ami biztos, hogy kényelmesen a legjobb, vagyis zéró kényes anyag, nulla fehér szín, felejtsd el a bő ujjú holmikat is, mert bekapja a mixer. De neked is sokkal jobb, ha praktikusan vagy felöltözve, hiszen így könnyen mozogsz, hajolsz, fordulsz és nyúlsz mindenért. Nagyon nehéz eltalálni a megfelelő arányokat tehát, hogy ne légy túlöltözve, mert az nagyon kényelmetlen és kínos is, ahogy ennek az ellenkezője is igaz. A széttaposott mamusz és a pecsétes trikó, lássuk be, nem a legjobb megoldás egy karácsonyi vacsorához vagy ebédhez. Bár láttam már ilyen esetet is.

A legegyszerűbb, nekem bevált megoldás a dzsörzéruha és kötény kombó, egy jó rúzzsal, visszafogott ékszerekkel (nincs levesbe lógó fülbevaló). A ruhám csak azért fekete, mert a kedvenc csini kötényem fekete-fehér, de például, ha van egy kényelmes ruhád, akkor színben hozzá illő kötény, kényelmes, de mutatós cipő, és egy kis rúzs is csodát tesz. A rugalmas anyagú ruhaujjat csak feltűröm, és máris mehet a húsdarabolás...

Ha lazábban nyomod, akkor egy pulcsiruha is jó választás, ami persze lehet csúnya karácsonyi pulcsi is, ha olyan vendégek jönnek hozzátok, amibe ez belefér... vagy egy sima, egyszínű változat is megfelelhet. Ezt is ünnepibbé lehet tenni nem tűsarkú, de alkalmi cipővel, visszafogott ékszerekkel és egy dögös rúzzsal. Ha nagyon hosszú a hajad, mindenképp tűzd fel, mert biztos nem örülnek a vendégek a levesben úszkáló hajszálaknak...

Mindig nagyon fontos, hogy a cipő kényelmes legyen, de azért öltöztessen is, nyilván nem tűsarkú platformcipőben képzeled te sem az ötfogásos menü szervírozását. Úgyhogy ha van például egy ezüst- vagy arany slip-on cipőd, az máris elég csili-vili (de szuperkényelmes!) ahhoz, hogy egy sima szoknya-pulóver kombóban is learathasd a babérokat.

Ne felejtsd el a legfontosabbat!

Akármit is veszel föl, érezd jól magad benne, mert ha túlöltözöl, garantáltan feszengeni fogsz majd, ami az egész társaságra kihat. Legrosszabb esetben még az is előfordulhat, hogy a görcsölés miatt elfekeledkezel a sültről, és elégeted a gondosan kitalált menü fő fogását. Szóval próbáld meg igazán jól érezni magad, és akkor a vendégeid is így tesznek!

Jó étvágyat kívánok! És ne edd le magad, ahogy én szoktam! 

Horvát Sára

A fotón Horvát Sára látható