-

Megint itt van az ősz, és megint hamarabb jött, mint akartam. A tél már a nyakunkon, a gyerekeket fél óra felöltöztetni, a hajam pedig összeugrik az állandóan nedves levegőben. Kevés dolog van, amire ilyenkor vágyom, de az egyik ilyen a sütőtök. Csak egy kis mézzel megsütve. Levesnek, tejszín nélkül, csilivel és körtével, sok borssal. Pitének, sok szerecsendióval. És tésztával, tésztának, tésztából, tésztához.

Na meg a dió, ami tökéletesen illik a sütőtökhöz, figyeld csak:

Puha, narancssárga, édeskés, földes. Ropog, barna, édeskés, földes. Ugye, milyen jó együtt a kettő?

Már a menyországban köttetett ez a házasság. Teljesen egyértelmű, hogy együtt mennek akár a levesbe is. Ma viszont a tésztába, méghozzá nem is akárhogyan. A dióból pesto lesz rukolával, a tökből meg semmi csilli-villi, önmagát adja, és úgy is imádni való. Tizenkét perc az életedből (jó-jó, a tököt előbb meg kell sütni, de az nem ügy), és ott gőzölög előtted egy tál sütőtökös, diós-pestós gyönyör.

Sütőtökös spagetti diós pestóval

Hozzávalók:

– 20 dkg sült sütőtök

– 5 dkg dióbél

– 2 újhagyma megtisztítva

– 1 gerezd fokhagyma durvára vágva

– 5 dkg rukola

– 6 evőkanál olívaolaj

– só, bors

– parmezán

– egy csomag spaghetti, tagliatelle, stb.

Elkészítése: A tésztát lobogó, sós vízben tedd fel főni. Közben a diót száraz serpenyőben pirítsd meg, míg illatos nem lesz. Azután az újhagymával, a fokhagymával és a rukolával együtt dobd az aprítóba, és apránként adagold hozzá az olajat. Ha igazán ütős pestót akarsz, akkor az olaj felét cseréld le dióolajra.

A végén sózd, borsozd, rakhatsz bele parmezánt is, ha úgy tetszik. A sütőtököt kockázd fel falatnyi darabokra. Ha a tészta már al dentére főtt, szűrd le, tálald ki, majd nagyjából másfél evőkanálnyi pestóval, és három-négy evőkanálnyi sütőtökkockával alaposan keverd össze.

Jó étvágyat!

Horvát Sára

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Beat Bieler