Nagyon szeretem az olyan ételeket, amiket ott tudok hagyni a sütőben, miután maximum tizenöt percet foglalkoztam vele, és ez pont olyan. Megpirítom a csirkét, aztán a gombát, a hagymát és a fokhagymát, az egészet felöntöm borral és konzervparadicsommal, zöld fűszereket varázsolok bele, majd „pá, kis aranyom!", két óra múlva találkozunk! Addig játszóterezünk, és a szokásos testvéri veszekedésekből is meglesz a délelőtti kötelező három. Vidám szombat ez így, de legalább anélkül telik el, hogy a konyhában robotolnánk.

Október 15. a cacciatore csirke napja, úgyhogy kihagyhatatlan volt ez a recept, hiszen a wmn.hu számon tartja a fontosabb napokat az évben. (Külön köszi az ötletet, Fiala Borcsa!) Én nem pácolom a csirkét, de aki ingert érez erre magában, az a bor és a fűszerek keverékébe akár be is pácolhatja néhány órára.

Hozzávalók:

– 1,5 kg csirkecomb (alsó, felső, egyben vagy külön)

– 40 dkg csiperke

– 2 doboz 400 grammos hámozott konzervparadicsom

– 1 közepes vörös hagyma

– 5 gerezd fokhagyma

– 2 marék olajbogyó (vegyesen lehet fekete és zöld)

– 2 dl vörösbor

– zöld fűszerek (rozmaring és/vagy kakukkfű)

– 1 babérlevél

– só, bors, liszt

– olívaolaj

Elkészítése: a sütőt melegítsd elő 180 ºC-ra. A csirkecombokat sózd, borsozd, majd alaposan forgasd meg a lisztben. Közben forrósíts olajat egy sütőálló edényben. Közepesen magas lángon pirítsd ropogósra a combok mindkét oldalát, majd tedd félre egy tál fölé, ami felfogja a kifolyó levet. Ugyanebben az olajban pirítsd meg a gombákat, és amikor már szép pirosak, add hozzá az apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát is. Pár perc alatt párold puhára, majd öntsd fel a borral és a konzervparadicsomokkal, dobd bele a babérlevelet, az olajbogyót és a zöld fűszer(eke)t, majd helyezd el benne a csirkecombokat. Fedd le, és mehet a sütőbe. Másfél-két óra múltán vedd le a fedelét, és anélkül is süsd még körülbelül fél órát, hogy kissé elfőjön a leve. A családom válogatósabb tagjainak az elején néhány szelet mellet is pirítottam, ezeket az utolsó fél órában tettem csak a szószba, ennyi idő alatt pont átfőnek.

Forrón tálald, polentával vagy rizzsel. Íme:

Horvát Sára

A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonában vannak.