-

De! És nemcsak DTK kedvéért, hanem valóban. Szeretjük a minit, mert cuki. Az ember azt gondolja, hogy ha mini croissant-ból hármat eszik, még mindig kevesebbet tömött magába, mintha egy nagyot evett volna (pedig dehogy). És ha mini tortácskát eszel vagy falatnyi harapnivalókat, akkor is ugyanígy gondolkodsz.

Szóval a mini pizza azért jó, mert mini. Pont. A mini cukkinipizza viszont nemcsak azért jó, mert mini, hanem azért is, mert ebből aztán tényleg annyit ehetsz, amennyit csak akarsz, a cukkini ugyanis nagyon kevés kalóriát tartalmaz. Mondjuk, ha megpakolod szalonnával, biztos nem lesz már annyira egészséges, de ki tenne ilyet? (Én!) És persze, lehet kötekedni, hogy ez nem is pizza, mert nem pizzatészta az alapja, hanem cukkini, de tényleg, igazi cukkini, nem az a karfiolos pizzás cucc, amiben a ledarált karfiol parmezánnal van elkeverve, hanem helyes kis cukkiniszeletek, amiket persze nem szabad túlsütni, mert összesnek, és nem tartják meg a saját feltétjeiket.

Éppen ezért vágjuk a cukkinit vastagabb szeletekre. Bár nagyon ízetlen önmagában, de épp ezért remekül lehet ízesíteni. Akár te magad is készíthetsz paradicsomszószt vagy pestót, amivel ízt adhatsz neki. Sajt, (szalonna!), zöldségek, olajbogyó, paradicsom, hagyma, tonhal, miegymás. És tádááám, kész a minipizza!

Nem is igazán tudok receptet írni, de itt van pár ötlet a minipizzához. Otthoni összejövetelre, büfésztalra pazar kis kaja, szállítani viszont nem lehet túl jól, mert nehéz egymásra pakolni a szeleteket.

Hozzávalók:

- 1 vastagabb cukkini

- 6-8 evőkanál paradicsomszósz

- 2 szelet sonka

- összesen 5 dkg sajt reszelve, darabolva (mozzarella, parmezán, akár trappista is)

- 4-5 szem koktélparadicsom

- 2 szelet olasz szalámi

- 2 evőkanál tejföl

- 1 fokhagyma

- bors

Elkészítése: a sütőt melegítsd elő 180 ºC-ra. A tejfölt keverd össze egy kiskanál reszelt parmezánnal, a fokhagymát nyomd bele fokhagymanyomóval: ez lesz a tejfölös alap.

A cukkinit karikázd fel, ne sózd, mert úgy könnyebben összeesik. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a karikákat, majd kezd el a pizzák összeállítását. Paradicsomos alap, sajt, sonka, szalámi, friss paradicsom vagy tejfölös alap, szalámi, bízd magad a fantáziádra. A végén borsozd, és mindegyikre löttyints kevés olívaolajat.

Aztán mehet a sütőbe. Én azonnal átváltottam légkeverésesre és felső grillre, így a már meleg sütőben egyenletesen kering a levegő, és felülről jön az erősebb hő. Ha nincs erre lehetőséged, a 180 ºC is jó, de akkor ne középre, hanem egy kicsit feljebb helyezd a tepsit. Maximum tíz perc alatt megsül, ha a sajt már folyós vagy meg is pirult, kiveheted!

Így néz ki, és még egészséges is. (Kivéve, ha szalonnát teszel rá.)

Jó étvágyat!

Horvát Sára

A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonában vannak.