(Hirdetés)

Sós barack!

Senki ne kövezzen meg, de az egyik kedvenc gyümölcsömet sósan is imádom. Más tészta, de csak kicsit, tavaly is készült már egy korianderes nektarinsaláta, most pedig a három közül az egyik szintén korianderes. Ez egy barack salsa, korianderrel, chilivel, hagymával és paradicsommal. Kis mexikói beütés a grillezés mellé. Így két legyet ütök egy csapásra: az egyik kedvenc gyümölcs, az egyik kedvenc konyhával. Mexikói az őszibarackkal, nekem tiszta főnyeremény.

megujb

Őszibarack salsa

3 érett őszibarack

1 érett paradicsom

½ chili – én a jalapenot szeretem, mert em túl csípős, jóízű fajta

½ lilahagyma

4 evőkanál friss koriander

1 lime leve

¼ teáskanál só

¼ teáskanál bors

A barack kivételével minden hozzávalót dobj egy aprítóba vagy késes robotgépbe, és rövid idő alatt aprítsd fel. Vigyázz, nehogy massza legyen belőle! Vágd nagyobb darabokra a barackot, és keverd össze a többi hozzávalóval. Ízlés szerint tovább is fűszerezheted. Grillezett húsok, visszafogottabb ízű halak mellé, de pirítóssal is király.

És most jöhetnek az édes receptek. Még mindig nem szeretek nyáron sütni, úgyhogy a fagyasztót használom inkább.

Egyszerű barackfagyi

4 közepes őszibarack

4 evőkanál tej/víz/méz

Az őszibarackokat hámozd meg, majd negyedeld. Helyezd egy tálcára, majd legalább két órára tedd a fagyasztóba. Nem baj, ha nem kemény, de azért legyen fagyott. Rakd be a késes robotgépbe vagy aprítóba, és addig keverd, amíg pépes nem lesz. Kóstold meg: ha nem elég édes, adj hozzá mézet, ha így is jó, akkor válassz a tej és víz között. Ezzel is keverd össze, majd azonnal tálalhatod, de ha túl folyós, még vissza is teheted 25 percre a fagyasztóba.

Barackos jeges tea

Ezt sajnos nem úszod meg egy tonna cukor nélkül, mert egy cukorszirupot kell készítened. Ez egy rész víz, egy rész cukor, plusz az ízesítés, jelen esetben a barack. Íme, az összes hozzávaló:

25 dkg cukor

2 ½ dl víz

3 hámozatlan barack felszeletelve

3 fekete tea-filter

1 ½ l víz

A cukrot, a két és fél deci vizet és a barackdarabokat közepes lángon forrald fel. Közben kevergesd, hogy a cukor feloldódjon, és a barackdarabokat is nyomogasd össze. Ha ezzel megvagy, vedd le a tűzről, fedd le, és hagyd állni fél órát. Közben forrald fel a másfél liter vizet, és áztasd bele a teafiltereket öt percre. Hűtsd ki a teát, majd keverd hozzá az átszűrt barackos szirupot, aztán mehet a hűtőbe. Friss barackdarabokkal és jéggel kínáld.

Horvát Sára

 A képek a szerző tulajdonában vannak.