-

Az újhagyma a szabályt erősítő kivétel: önmagában is elrágcsálhatod, friss, lágy, cseppet sem durva vagy erőteljes hagymás ízével, kicsit talán finomkodó is a léte, de pont ezért használható olyan jól, mint főszereplő. Nemcsak főzelék- vagy pörköltalap, hanem az étel sztárja is lehet! És ha mégis ezt használod alapnak, akkor hozzá hasonlóan zsenge tavaszi alapanyagokkal dolgozz, például spárgalevesbe vagy zöldborsólevesbe is épp elég ez az enyhébb hagymás íz. A nagyobb fejűekből készíts krémlevest, a kisebbek sokoldalúságát pedig a következő három receptben villantsd meg: lepényben, savanyítva, és eszpresszóban párolva. Ne felejtsd, hogy létezik lila újhagyma is, amitől sokkal színesebb lesz az étel. Használd ezt is bátran bármelyik alábbi recepthez.

Eszpresszóban párolt újhagyma

2 csomag újhagyma

1 ½ dl erős kávé

1 evőkanál méz

2 evőkanál olívaolaj

1 marék apróra vágott petrezselyem

só, bors

Melegítsd elő a sütőt 190ºC-ra. A meleg, de nem forró kávéban keverd el a mézet. A hagymák végét vágd le, hosszában hasítsd ketté. Hevíts olajat egy sütőben is használható mélyebb, fedeles serpenyőben, majd gyorsan pirítsd aranybarnára a hagymákat. A tűzről levéve öntsd hozzá a kávét, sózd, borsozd, és szórd meg petrezselyemmel. Lefedve 15-20 percig párold a sütőben. Köretként, vagy önmagában kenyérrel, salátával is fogyaszthatod.

Újhagymás, sajtos lepénykenyér

lepeny

Ez egy nagyon bonyolult recept, vigyázz! Viccelek: én a négyévesemet dolgoztattam, gyakorlatilag ő csinálta az egészet.

30 dkg liszt

1 teáskanál só

1-2 csipet bors

1 evőkanál olívaolaj

2 dl víz

15 dkg reszelt sajt

6 szál újhagyma

Gyúrd össze a lisztet, a sót, a borsot, az olajat körülbelül két deci vízzel. Csak annyi vizet használj, amennyitől a tészta nem lesz túl ragadós, viszonylag puha marad. Dagaszd pár percig, hogy rugalmas tésztát kapj, majd olajjal kikent edényben, lefedve pihentesd egy órán át. Oszd hat kisebb golyóra, olajozott felületen nyújtsd mindegyiket nagyjából kör alakúra (ha nem sikerül, majd azt mondod, a rusztikus feelingre mentél), az egyik felét szórd meg nagyjából egy marék reszelt sajttal, és egy egész, vastagabb karikákra vágott újhagymával, majd fedd be a másikkal, és a széleknél jól nyomkodd le akár villával is. Egy serpenyőben hevíts kevés zsiradékot, majd közepesen magas lángon a lepények mindkét oldalát néhány perc alatt pirítsd ropogósra. Melegen tálald.

Savanyú újhagyma

hagyma

Újhagyma -  a mennyiség a befőttesüvegtől függ, egy kisebb, 2 ½ decis üvegbe két csomag fér

3 ½ dl fehérbor ecet

3 ½  dl víz

8 evőkanál cukor

1 evőkanál koriandermag

5-6 szál friss kakukkfű

2 evőkanál só

A savanyítólé hozzávalóit öntsd össze egy lábosban, majd lassan kevergetve melegítsd közepes lángon addig, míg a cukor el nem olvad. Annyit vágj le a hagymák zöld részéből, amekkora az üveged. Rendezz az üvegbe annyit, hogy szorosan legyenek – így nem úszkálnak – majd a forró lével öntsd tele az üvegeket és jól zárd le. Fordítsd az üvegeket fejjel lefelé, majd hagyd kihűlni. Hűvös, száraz helyen legalább három hétig pácold. Kinyitás után a hűtőben akár egy hónapig is eláll.

Horvát Sára