Régóta nem járok már irodába dolgozni, de mindig szívesen vittem oda is előre elkészített ebédet. A barátaim közül sokaknak a hétvégi közös programok közé tartozik a piac, majd a heti ebédek előállítása. Épp a múlt héten volt szó arról, hogy néha még így is akad maradék, ráadásul előfordul, hogy a rövidebb utat választjuk, és grillcsirkét vásárolnunk, vagy a hétvégi sült csirkével tervezzük meg  a hételeji ebédet. De mit?

Üveges ebéd

Igen, tudom, van egy kisbabám, de azért nem körülötte forog minden gondolatom. Az üveges ebéd most nem a bébiételt jelenti, hanem azt, amit előző este összeállítasz, másnap pedig fogod, és beviszed magaddal az irodába.

Egy egyszerű befőttesüveg, tele finomsággal, és nem főzelékről beszélek, hanem friss, ropogós salátákról, tésztás, akár jól melegíthető ebédekről.

Ráadásul – és ez most, a tavaszi fáradtság kezdetén, a téli vitaminhiány végén különösen fontos – jellemzően egészséges, és vitaminraktárakat feltöltő ebéded lesz, ha odafigyelsz néhány dologra. Mindössze pár trükköt kell csak megtanulnod, és profi üveges ebéd készítő lehetsz.

Saláták

Ha dobozban szállítanád a kész salátát, akkor elázott, puha, szottyadt ebédet ennél bánatosan. Az üvegnek a RÉTEGEZÉS a legfőbb trükkje, vagyis, hogy a magas és keskenyebb üveg jobban szétválaszthatóvá teszi a hozzávalókat. A rétegek aranyszabálya – alulról felfelé – ez:

  • öntet
  • öntetnek ellenálló, vagyis szottyadásmentes alapanyagok (bab, csirke, keményebb zöldségek)
  • főtt gabona vagy tészta
  • magok
  • leveles zöldségek, saláta

És már ki is okosodtál. Az egészet kiborítod a tányérodba, ezzel menet közben az öntet kerül a dolgok tetejére, úgyhogy már ehetsz is, öntesz magadnak egy nagy pohár vizet, és tartalmas, egészséges, laktató ebédet produkáltál magadnak egy perc alatt... Mármint ez csak az irodára vonatkozik, mert otthon azért kell vele egy kicsit dolgozni.

Tészták

Ez az üvegsztori nem csak arra jó, hogy egy réteges salátát tegyél hordozhatóvá. Instant tésztás levest is készíthetsz magadnak az irodában egy kevés forró víz hozzáadásával, úgy, mintha azt a műanyag poharas műizét ennéd, csak persze egészségesebben.

Ez talán még egyszerűbb, mint a saláta:

  • Alulra tömködj főtt tésztát (akár rizstészta is lehet)
  • Jöhet az ízesítő: misopaszta, csípős szósz, szójaszósz, kevés leveskocka elmorzsolva, vagy a zselés levesalapból egy incifinci. Senki ne kövezzen meg ezért: egyrészt lehet jó minőségű, alacsony sótartalmú, tartósítószer- és színezékmentes, sőt bio levesporokat, -kockákat és zselés alapokat kapni. Másrészt előfordulhat, hogy a gyorsaság és a szükség az úr, és itt most ez a helyzet. Gondolkodhatsz valamiféle zöldségpürében is, például sütőtökben, és currypasztában is. Szóval ezeket külön-külön, vagy keverve is a tésztára kanalazhatod, körülbelül egy evőkanállal.
  • Utána mehet valamiféle hús, vegetáriánusoknak nyilván ez kimarad, de a tofu jó választás lehet helyette.
  • Végül pedig a friss zöldség: a leves típusától függően babcsíra, aprított újhagyma, zöldfűszerek, vagy akár gyufaszálra vágott répa.

Aztán az irodában csak hozzáadsz egy kevés forró vizet, összekevered, és már eheted is. Ha több dolgot is hajlandó vagy magaddal cipelni reggel, akkor még kókusztejet is vihetsz, mert például a sütőtökpürés leves isteni kókusztejjel. Ugyanez vonatkozik a salátára is, ahol az öntetet akár külön is viheted. De minek?

Üveges saláta

Képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/NatashaPhoto

Íme, egy konkrét recept a salátához, hogy lásd, hogyan is áll össze, aztán mehet a saját kreáció!

Az öntetem kicsit speciálisabb egy hozzávalótól, a tahinitől. Ez gyakorlatilag darált szezámmag paszta, a hummusz és sok más keleti étel alapanyaga. Nekem mindig van itthon a hűtőmben, mert sokáig eláll, és sok mindenhez használható. Ha neked nincs otthon, nyugodtan hagyd ki, joghurttal is helyettesítheted (akkor feleannyi citromlevet használj), vagy egy kevés házi majonézzel.

A mennyiségek az üveg méretétől is függnek, én most egy kb ½ literes befőttes üveget használtam.

Az öntethez:

4 evőkanál tahini

1 kis gerezd fokhagyma összenyomva

3 evőkanál citromlé

2 evőkanál olívaolaj

1 csipet cayenne bors

só, bors

A salátához:

1 paradicsom cikkekre vágva

kb 4-5 evőkanál darabolt főtt, vagy sült (grill-)csirke, vagy kockára vágott tofu

4 púpozott evőkanál főtt bulgur

1 evőkanál lenmag

egy marék salátalevél: rukola, bébispenót, madársaláta, bármilyen kevert saláta

Az aranyszabály szerint először az öntetet tettem az üveg aljára. Rákanalaztam a paradicsomot, annak nem is tesz rosszat, ha kicsit ázik ebben a pikáns, sós öntetben. Én a csirkét és a tofut összekevertem, ment is a paradicsom tetejére, majd rá a bulgur, annak a tetejére a lenmag, és végül rukola, bazsalikomlevél, kevés friss koriander és bébispenót. Rácsavartam a tetejét, és betettem a hűtőbe. A húgom pedig munka után felugrott a gyerekekhez, majd megkapta az útravalót, és másnap minden kollégája azt kérdezte, honnan varázsolta elő ezt a meseszép ebédet. Itt a vége, fuss el véle! Finom mese volt, ugye?

Horvát Sára

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/bonchan