-

Victoria és Harper Beckham fotójára rengeteg hozzászólás érkezett pro és kontra kommentek. A finomabbak furcsának és bizarrnak minősítették a képet. A keményebbek szerint olyan a kép, mintha egy leszbikus párt ábrázolna. Megint mások Victoria védelmére keltek, és elkezdték kiposztolni a saját, gyerekükkel készült, „szájrapuszis" fotójukat.

Na, de vajon hol az igazság?

Először is szögezzük le: a puszi nagyon fontos.

Az elmúlt évtizedekben egészen elképesztő összefüggéseket tártak fel a kutatások. Így például azt, hogy azok a gyerekek, akiket kiskorukban sokat hordoztak a szüleik a kezükben, akiket ölelgettek, simogattak, puszilgattak, felnőve (nagyon leegyszerűsítve) okosabbak lesznek.

A fizikai kontaktus és a szeretet kifejezése, a biztonság, amit így megél a gyerek, az agyfejlődést is stimulálja. De persze jót tesz a kötődésnek is – arról nem is beszélve milyen csodás érzés egy babát, kisgyereket ölelgetni.

Később, ahogy nőnek a gyerekek, és a fizikai határaikat élesebben és határozottabban érzékelik, mi több, igényük is lesz az önállóságra, ezeket a szoros fizikai kontaktusokat már nem annyira veszik jól. Úgyhogy szoktuk is mondani, addig kell „kihasználni”, hogy a gyereket puszilgatjuk, amíg engedi.

A gyerek ugyanis nem a szülő tulajdona. Nem tehet meg vele olyat, amit a gyerek nem akar. A testével sem.

A szájra adott puszival is úgy lehetnénk, hogy amíg a gyereket nem zavarja, addig oké. De fontos, hogy ebben a témában vannak más szempontok is.

A nyugati kultúrában a gyerek szájára adott puszi olyan határeset, mint az egy ágyban alvás, a közös fürdés, illetve, hogy kell-e egy kislányra bikinifelsőt adni már akkor is, amikor „nincs is mit takarni”.

Sokakban felmerül, hogy ezek egyáltalán megengedhetők-e, és ha igen, hány éves korig...

De miért is olyan ellentmondásosak ezek a helyzetek?

Mert ez a fajta viselkedés a felnőttek világában nagyon eltérő jelentéssel bírnak. Ha egy felnőtt nő együtt fürdik valakivel, azt ritkán teszi azért, hogy kacsákat úsztasson. Ahogy az együtt alvásnak, és a másik szájára adott puszinak a szexualitással (is) összefüggő jelentése van a felnőttek közötti kommunikációban. Ezért kényes ezeknek a helyzeteknek a megítélése, ha gyerekkel történik.

Fontos tisztázni, hogy a gyerekek számára ez a fajta viselkedés nem hordoz szexuális tartalmat, ahogy egy átlagos szülőnek sem.

Mégis egy kívülálló számára, és azok számára, akiknél a testiség, intimitás határai máshol húzódnak, éles reakciókat válthat ki egy ilyen jelenet – ahogy Beckhamék esetében is.

A gyerekek nem lapra szerelt IKEA bútorok

Jó lenne, ha a gyerekek is olyanok lennének, mint az IKEA-cuccok. Pontos leírással, lépésről-lépésre, mit kell csinálni, hogyan kell eljárni, mi fog menni egyedül, és mihez kellünk legalább ketten. Csakhogy ilyen nincs. Nagyon kevés dologról tudjunk egyértelműen kimondani, hogy ezt így vagy úgy kell csinálni.

Általában arra kérjük a szülőket, hogy vegyék figyelembe a gyerekük szükségleteit. Sőt, hogy a gyerekkel kapcsolatos döntésükben elsősorban ezt tartsák szem előtt, és ne a saját vágyaikat, elképzeléseiket, akaratukat.

Átszexualizált világban élünk. A kocsitól a joghurton át a cipőig mindent szexin adnak el nekünk. Sosem volt még ennyi szexuális erőszakkal kapcsolatos hír és tudósítás, mint mostanában. Óhatatlan, hogy rögtön „rosszra gondolunk”.

Akkor is farkast kiáltunk, ha semmi fenyegető nem történik, annyiban azonban igazat kell adni az internet népének, amelyik kritizálta Victoriát, hogy onnantól kezdve, amint valami megjelenik az interneten, belép egy másik szempont is:

lehet, hogy egyébként nem zavarná a gyereket, de a többségük (mások) reakciója miatt utólag kellemetlenül, kényelmetlenül érezheti magát.

Tehát: nem önmagában a szájra adott puszival van baj, hanem...

...muszáj a szülőknek felelősséggel használni a közösségi médiát. Ebbe az is beletartozik, hogy nagyon alaposan meggondolják, vajon meg akarnak-e osztani több ezer (de akár csak pár tucat) követővel egy képet, amelyen a félmeztelen gyereküket szájon puszilják.

Mert bizony olyan világban élünk, hogy a legjobb szándékkal megosztott, ártatlannak tartott gyerekes fotónkat egy pillanat alatt – mondjuk, szélsőséges esetben – egy pedofil oldalán láthatjuk viszont.

Kevésbé szélsőségesben: a gyerek nem fog örülni neki, amikor később a Facebook/Instagram-követők, ismerősök reakcióját olvassa...

Dr. Gyurkó Szilvia

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Alvaro Reyes