-

Mindenekelőtt az alapvetések, amelyeknek egyértelműnek kellene lenniük. Ezeket le sem kellene írni, de sajnos mégis le kell:

  • Aki nem akarja, és nem mond igent, azzal nem szexelünk!
  • Aki nincs olyan állapotban, hogy igent mondjon, az nem mondott igent. Tehát: nem szexelünk vele.
  • A nem mindig nemet jelent. És tényleg azt jelenti: nem szexelünk.
  • Mindenkinek joga van meggondolni magát. Tehát bármikor lehet nemet mondani, és ez azt jelenti: nem szexelünk.

Addig is azonban, amíg ezek a szabályok mindenki számára egységesen, és ténylegesen, alapvető elvként léteznek majd, illetve amíg azt kell feltételeznünk, hogy a világon nemcsak felelősen gondolkodó emberek élnek, nem árt néhány fontos szempontot észben tartani.

Világszerte egyre növekvő mértékben érkeznek a feljelentések a nyári zenei fesztiválokon történt szexuális erőszak és visszaélés miatt. 2012-ben három férfi ellen indult eljárás egy amerikai zenei fesztiválon elkövetett csoportos szexuális erőszak miatt. Azóta pedig gyakorlatilag nincs olyan fesztivál, ahol ne merült volna fel, hogy az a pár nap nemcsak a zenéről, a pihenésről, pozitív életérzésekről szól, hanem vannak olyanok, akiknek az erőszakról.

És akkor a jó tanácsok:

1. Ha csak lehet, ne egyedül menj a fesztiválra! A csapatban pedig beszéljétek meg előre, hogy „ki kire fog vigyázni”, kire figyel oda a bulizás során.

2. Ha mégis úgy alakul, hogy egyedül mész a fesztiválra (főleg, ha lány vagy), keresd azokat a helyeket, ahol tömeg van! (Nem lesz nehéz.) Próbáld meg a többiek figyelmét felhívni magadra. Például: mutatkozz be azoknak, akik melletted sátoroznak, hogy tudják: ott vagy, és ha véletlenül eltűnnél, az számukra is kiderüljön.

3. Legyen forgatókönyved arra az esetre, ha baj lenne! Kit hívsz, hova mész, hogyan veszed fel a kapcsolatot másokkal. Hasznos lehet a telefonod gyorshívójába elmenteni azokat a számokat, amelyeket ilyen alkalommal egyetlen mozdulattal felhívhatsz.

4. Tudd, hogy akinek rossz szándékai vannak, azokat a lányokat keresik, akik sérülékenyek. (Például mert részegek, egyedül vannak, senki nem figyel oda rájuk, céltalanul téblábolnak, be vannak tépve...)

5. Tudd, hogy a szexuális erőszak, a zaklatás, a kényszerítés mind-mind bűncselekmény! Ha valakinek a hozzájárulása, akarata, engedélye nélkül nyúlnak bele a bugyijába, azt a törvény bünteti.

6. Te is tehetsz az erőszak ellen! Ha látsz valakit, aki bajban van, segíts neki! Ha úgy érzed, hogy valaki veszélybe sodorja magát, figyelj oda rá! Sokszor már az is elég, ha egy részeg lánynak adsz egy pohár vizet, és rajta tartod a szemed, amíg jobban nem lesz.

7. Ne fogadj el ismeretlenektől italt, ételt, tablettát, gyógyszert, kábítószert! Olyan alkoholt igyál, amit te vettél, amit előtted bontottak ki, amit előtted töltöttek a poharadba, és láttad, hogyan készült!

8. Ha úgy alakul, hogy elmész egy ismeretlennel, mindig légy biztos benne, hogy van olyan a veled bulizó barátok, ismerősök között, aki tudja, hova mentél. Romantikusnak látszik, de jobb, ha nem tűnsz el csak úgy!

9. Olyan fesztivált válassz, ahol van biztonsági szolgálat, ahol megfelelőek a körülmények (például van állandó orvosi és mentőszolgálat), és ahol nem érzed magad kiszolgáltatva!

10. A szexuális erőszakkal szemben a zéró tolerancia az egyetlen elfogadható magatartás. (Nincs kifogás, nincs mentség, nincsenek megengedő körülmények.)

Dr. Gyurkó Szilvia

 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/gpointstudio