-

Léteznek jól képzett coachok, a zseniális erejű életterapeuták és a pszichológusok, akik az életünkben megkerülhetetlenek. Nem titok, hogy a rákból való gyógyulásomban is nem egy ilyen szakember segítségét igénybe vettem, és nem is tudtam volna nélkülük meggyógyulni. Ez a cikk nem róluk szól. Hanem azokról, akik megjelenése a „piacon" kikezdi ezeknek a szakembereknek a hitelességét. Igen, ez a cikk rólatok szól, kedves boldogságturizmusban utazó, közhelygyártó szónokok! Rólatok, akiktől minden jó érzésű ember menten falra mászik, és közben elképedten figyeli, ahogy követőitek ezreiről, tízezreiről (sőt, százezreiről) képesek vagytok lehúzni jó sok pénzt.

Egyre több helyen, egyre több alkalommal találkozom a megvilágosodottakkal, akik olyan bőszen hirdetik az igét a felsőbbrendűségi palánkról, hogy csak úgy csattan a szar a híg tyúkfosos deszka hátsó fertályán.

Mert amit egyszer feldobnak, az le is esik, ugye... Ez esetben pedig akkorát csattan, és úgy fröcsköli be az arra bámészkodókat, hogy sokan közülük mindezt észre se veszik.

A bullshit-generátorok, magyarosabban fogalmazva, közhelygyártó kisiparosok, a na majd én megmondom, milyennek kell lennie egy nőnek/férfinak, a hova kurvultok csajok, meg a világon annyi szeretet van, hogy kiszalad a Duna kezdetű és végű kijelentések ömlenek, ömlenek és ömlenek, a tömeg pedig nem átallja magára tetováltatni, hű módon követni, benyalni, elhinni, magyarul: szépen beszopni a rengeteg marhaságot.

Arra még senki nem jött rá, hogy mindez hogyan visz előre, kinek a javára szolgál. Mármint azokon kívül, akik ontják magukból a hülyeséget. Mert tény és való, hogy ebből azért szépen meg lehet gazdagodni. Különböző szinteken persze. Kezdve Szabó Péter sokezres (a világ boldogságkufáraitól összeollózott) előadásaival, Joós Pista Ember: Íme, az ok, amiért csak megdugtalak című szexista fantazmagóriáján keresztül azokon a kijelentésekig, amelyek arra hivatottak, hogy megmondják, milyennek kell lennie a mai nőnek/embernek.

Drága Kozma nagyanyám ennél a résznél horgadna fel, ha még élne: Kik ezek a LófaszJóskák?

És kérdezné ezt teljes joggal, hiszen nincs is ezen mit érteni, lássuk be. Mert, ha valaki tudta, mi az ember, milyen az élet, akkor az ő volt. De esze ágába nem jutott volna kiállni egy pulpitusra, és onnan hirdetni az igét. Viszont Jóskáék biztos kaptak volna tőle egy akkora taslit az ilyen kijelentéseikért, hogy nem jutott volna többet eszükbe üres szállóigéikkel roadshow-zni.

Míg a motivációs trénerek atyaúristene, a százezres táborral rendelkező Szabó Péter Áttörés című előadására bevezető áron (!) közel százezerért lehet jegyet venni, addig Joós István, Ember (ő nevezi így magát) Királyné (hangsúlyozom KirályNÉ) képzőt hirdet szintén nem kevés összegért. De az író Lakatos Levente is a sokadik bestsellerénél tart a Szürke ötven árnyalatát meglovagolván.

Higgyétek el, én azzal maximálisan egyetértek, hogy az ember a tudásáért, amit nagy nehezen, rengeteg munkával és keserves tapasztalással megszerzett, elkérje a pénzt. De könyörgök, miért fizet az, aki ezeknek az önjelölt Coelhóknak a „tudására" vesz jegyet? Mit kapnak ezek az emberek (többségükben nők) a pénzükért? Kapargassuk csak meg egy kicsit, hogy mit árulnak a JóskaPisták.

Íme, néhány random példa az instant bölcseletekre

Csak amit az előző pár hétben elém dobott a közösségi média gyomra. Én pedig – lássátok, kivel van dolgotok –, megpróbáltam felnőni a feladathoz, és reagáltam a fölvetett szentenciákra. Több-kevesebb sikerrel...

1.

Lakatos Levente: „Aki nem mosolyog, nem is lehet boldog.”

Szentesi: Nemmondod! Pedig aki mosolyog, sokszor az se boldog, meg aki nem mosolyog, az mégis boldog, csak nem mutatja, szóval érted...

2.

Lakatos Levente: „Add meg az esélyt, hogy megtörténhessen!"

Szentesi: Erre viszont tudok ellenpéldát. Ne feszegesd a pofonos ládát, mert tasli lesz belőle!

3.

Szabó Péter: „Rakd tele a fejed álmokkal, és nem marad helye a kételynek.”

Szentesi: Te viszont ne rakd tele hülyeséggel, mert abban a légüres térben nem tapad meg az értelemnek a szikrája sem!

4.

Szabó Péter: „Bármi történjék is az életedben, te egy igazán csodálatos ember vagy!"

Szentesi: Te is, édes öregem! Te is...

5.

Joós István: „… az derült ki, hogy azért vagyok szexuálisan frusztrált, tehát AZÉRT AKAROM TESTILEG a befogadást, tehát a szexet ennyire, mert LELKILEG VÁGYOM ERRE, tehát Bizalomra … lelkileg vagyok tehát olyankor frusztrált … és a lelki frusztrációm oka, hogy a helyem a világban frusztrált, ami azért frusztrált, mert a nőkkel való kapcsolódásom frusztrált, ami azért frusztrált, mert az önképem, az önfelvállalásom frusztrált, ami azért frusztrált, mert a »démonaimat, árnyaimat, félelmeimet« … tehát, igen … magamat, az emberségemet nem mertem mutatni."

Szentesi: Ez nem más, mint az ész nélküli kufircolás megideologizálása... vagy mi.

6.

Joós István: „A férfi azonnal látja, és kerüli nagy ívben a csaj, avagy amazon korszakukban lévő nőket el, mert ő is tudja, hogy nem azt értékelitek, amit ő adni tud. (…) a férfi legmélyebb vágya ugyanis nem a szex, hanem a Hit.”

Szentesi: WTF? Azért én merem remélni, hogy ezt még te se hiszed el igazán, Pista!

A gyengébbek kedvéért (például nekem) ábra is van... én a borospohár vagyok. (Forrás: envagyok.info, Joós István, Király és Királyné képző iskola)

A sor végtelen, az előadások, a sikertréningek, az önsegítő könyvek, a párnahuzatra és emberi testre varrott üres frázisok pedig csak ömlenek és ömlenek a Facebook minden testnyílásából... és egyre nagyobb teret hódítanak.

De mindez nem segít.

Mondok én nektek valamit, fiúk! Az élet nem attól változik, hogy telefirkálom hülyeségekkel az Internetet. Vagy attól, hogy hangosakat és szagosakat mondok egy tágas teremben. Hanem a jó példától.

Józsiék mögül viszont épp ez hiányzik. A cselekedet.

Vagyis pont a lényeg.

Szentesi Éva

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/  Dingzeyu Li