(Hirdetés)

1. Az olvasók 40 százaléka kifejezetten tart a ráktól

Ennyi olvasónk állította, hogy rendszeresen eszébe jut a megbetegedés lehetősége. A WMN-olvasók 80 százalékát pedig valamilyen szinten aggasztja a daganatos betegségek lehetősége. Leginkább az 55-64 évesek tartanak a ráktól.

2. Minden második olvasó rendszeresen jár szűrővizsgálatokra

Vagyis a WMN olvasói, a társadalmi átlaghoz képest, különösen tudatosak, aminek mi nagyon örülünk. A 35 év felettiek esetében ez az arány: 60 százalék. A családban élők tudatosabbak, mint az egyedülállók, közülük 58 százalék rendszeresen jár szűrővizsgálatokra, míg az egyedülállóknak csak 41 százaléka.

3. Először szakorvoshoz fordulnátok

A megkérdezettek fele szakorvoshoz fordulna daganatos betegség kapcsán tanácsért, és csak 22 százalék fordulna rögtön onkológushoz.

4. A WMN-olvasó több szakvéleményt is kérne

Elsöprő többségetek (72 százalék) szerint fontos, hogy kezelőorvosotok mellett egy második orvos szakvéleményét is megismerjétek. Az idősebbek jobban megbíznak egyetlen kezelőorvosban, nekik csupán 66 százalékuk kérne második orvosi véleményt.

5. Tízből három olvasónknak semmilyen tartaléka nincs vészhelyzet esetére

Egész pontosan 27 százalék válaszolta azt, hogy nincs olyan félretett pénze, amit egészségügyi célra tudna felhasználni. Akiknek van ilyen megtakarításuk, legtöbben (24 százalék) száz-ötszázezer forint közötti összeggel számolhatnak. 16 százalékuknak fél és egymillió közötti összeg van félretéve, míg 13 százaléknak egy-hárommillió forint között. Hét százaléknak pedig több mint három millió forint egészségügyi célra használható tartaléka van.

6. A WMN-olvasók többségének nincs privát egészségbiztosítása

Viszont 54 százalékuk gondolkodik azon, hogy kössön egyet. Akiknek már van ilyen magánbiztosítása, azok közül csak 23 százalék tudja, hogy a biztosítás fedezné egy nagyobb betegség költségeit. Azaz az egészségbiztosítással rendelkezők 77 százaléka nem tudja, hogy pontosan mit nyújtana betegség esetén a biztosítása. Hm... vajon miért van ez így?

7. Nagy baj esetén bő kétharmad szívesen fordulna akár magán-egészségügyi szolgáltatóhoz...

...de csak elenyésző számú olvasó, mindössze két százalék látja úgy, hogy a meglévő egészségbiztosítása fedezné ennek költségeit. Minél fiatalabbak a válaszadók, annál nyitottabbak arra, hogy magán-egészségügyi szolgáltatóhoz forduljanak: a 25-34 évesek 76 százaléka, a 35-44 évesek 69 százaléka, a 45-54 évesek 59 százaléka, az 55-64 évesek 47 százaléka, a 64 évesnél idősebbeknek pedig 22 százaléka. Érdekes módon ez nem jelenti azt, hogy az idősebbek jobban megbíznának az állami egészségügyben, inkább azok aránya növekszik az évek előrehaladtával, akik úgy látják, hogy a magán-egészségügyi szolgáltatást nem tudnák megfizetni.

8. Te is kellesz a gyógyuláshoz!

A WMN-olvasók elsöprő többsége (85 százalék) egyetért azzal, hogy a gyógyulást a beteg hozzáállása is alapvetően befolyásolja, ezért fontos, hogy a beteg higgyen abban: kigyógyulhat a rákból.

9. A reakciók: pánik, beletörődés, harc

Az első reakció súlyos betegség esetén 29 százalék esetén a pánik lenne. Minél fiatalabb valaki, annál inkább kétségbeesne: a 25 év alattiak 35 százaléka pánikolna, és ez az arány fokozatosan csökken az egyre idősebbek között. Minél idősebb valaki, annál nyugodtabban reagálna, és elrendezné a dolgokat, hogy a családja ne kerüljön bajba, ha bekövetkezne a legrosszabb. A legtöbben viszont felvennék a kesztyűt. Olvasóink 52 százaléka arra koncentrálna, hogyan küzdhet meg a betegséggel, és mit tehet ellene.

10. Segítőkészek vagytok, és ez szuper!

Ha közeli barátját érintené a betegség, 15 százalék nem tudná, hogyan reagáljon, viszont a döntő többség, 83 százalék megpróbálna segíteni, mellette állni a bajban. Minél idősebb a válaszadó, annál inkább kész segíteni. Az 55 év felettieknek már 91 százaléka támogatná barátját a bajban. Az egyedülállók is több energiát tudnának fordítani barátjuk támogatására életkortól függetlenül: 89 százalékuk segítene.

11. A betegség szerintetek alapvetően magánügy

A kérdőívet kitöltő olvasóink 92 százaléka a családjával osztaná meg, hogy beteg, 78 százalék közeli barátaival is, 27 százalék kollégáival is, 15 százalék ugyanakkor publikusan is vállalná betegségét. Követné Szentesi Éva példáját, és írna róla, nyilatkozna vagy blogolna, hogy segítsen másokon és magán is.

12. Az Internetről informálódtok

Legtöbben (87 százalék) az Interneten tájékozódtok a daganatos betegségekkel kapcsolatban. Sokan szereztek információkat ismerőseiktől is (39 százalék). Minél idősebb valaki, annál inkább a háziorvosához fordulna információkért.

13. Ha baj van, főként a család segít anyagilag

Súlyos betegség esetén a legtöbb olvasónk a családjára számítana a költségek fedezése érdekében (55 százaléka). 48 százalék áldozná fel saját megtakarítását, és 26 százalék hagyatkozna az egészségbiztosítására. Sajnos meglehetősen sok válaszadó, 22 százalék nem tudja, miből fedezné a jelentkező költségeket.

-

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/JPC-PROD